امروزه و در عصر فناوریهای دیجیتالی استفاده از دستگاههای حضور و غیاب برای برقراری نظم و ثبت دقیق تردد کاربران در فضاهای کاری اهمیت زیادی دارد. در واقع مدیریت منابع انسانی و کنترل بر فاکتورهای وابسته به زمان کاری هر پرسنل توسط این دستگاهها با کیفیت و سرعت دوچندانی پیش میرود. این دستگاهها تنوع ساختاری و مکانیزمهای متفاوتی دارند و روش کار و تنظیمات آنها نیز تا حدودی متفاوت است؛ اما هر نوع دستگاه حضور و غیابی که تهیه کنید دارای یک رمز مادر و رمز اصلی است. این رمز برای دسترسی به منو، اطلاعات، تنظیمات، برنامهریزی و مدیریت دستگاه الزامی بوده و ترجیحا افراد مسئول باید به آن دسترسی یابند. حال تصور کنید که رمز مادر فراموش یا مفقود شود! از آنجایی که به دلایل مختلفی ممکن است به رمز مادر نیاز پیدا کنید؛ بنابراین بازیابی رمز عبور تنها راهکار برای جلوگیری از ریست کردن دستگاه و حذف شدن اطلاعات است.
منظور از رمز مادر دستگاه حضور غیاب چیست؟
همانطور که میدانید اغلب دستگاههای حضور و غیاب برای هر کاربر یک رمز عبور اختصاصی دارد و یا با دیگر روشهای بیومتریک یا غیر بیومتریک به احراز هویت پرسنل و ثبت دقیق ساعات تردد می پردازند. جدا از رمزهای اختصاصی، هر دستگاه دارای یک کد شناسایی مخصوص و یک رمز مادر است که این رمز از ابتدا توسط مرکز تولیدکننده تعیین شده و در دفترچه راهنمای دستگاه قید میشود. در واقع رمز مادر دستگاه حضور و غیاب، رمز یا کد اصلی است که برای ورود به منو و تنظیمات دستگاه استفاده میشود. این رمز به صورت پیشفرض توسط سازنده برای دستگاه تعریف شده و با وارد کردن آن میتوان به بخشهای مختلف منوی آن دسترسی پیدا کرد.
وجود این رمز برای راهاندازی، تنظیم دستگاه، مدیریت دادهها، دسترسی به منو و اطلاعات درج شده الزامی است و ترجیحا باید مدیریت یا اپراتور دستگاه از آن مطلع باشد و جهت پیشگیری از اقدامات سایرین از دسترسی عموم خارج باشد. حال با وجود اهمیت بالایی که این رمز در مدیریت دستگاه و محافظت از اطلاعات دارد؛ این سوال پیش میآید که نحوه پیدا کردن یا بازیابی رمز مادر چگونه است؟
نحوه پیدا کردن رمز مادر دستگاه کنترل تردد
برای پیدا کردن رمز اصلی دستگاه حضور غیاب، ابتدا باید به دفترچه راهنمای دستگاه مراجعه کنید چرا که این رمز قطعا در دفترچه درج شده است. اگر موفق به یافتن رمز نشدید با پشتیبانی فنی مرکزی که دستگاه را تولید و عرضه نموده ارتباط برقرار نمایید. در صورت عدم دسترسی به این منابع نیز روشهای سختافزاری یا نرمافزاری، امکان بازیابی رمز را فراهم میکنند. توجه نمایید که این روشها ممکن است برای همه دستگاهها کاربردی نباشند که در این صورت کمک گرفتن از پشتیبانی مرکز عرضه کننده یا متخصص این زمینه را در نظر بگیرید.
بیشتر بخوانید: دستگاه حضور و غیاب zkteco
بازیابی رمز یا ریست فکتوری در دستگاه حضور و غیاب چگونه انجام می شود؟
برای بازیابی رمز میتوانید روشهای مختلفی را عملی سازید تا با دسترسی به منو و تنظیمات، تغییرات لازم را اجرا نموده و یا مدیریت دستگاه را تغییر دهید. اما قبل از اقدام به ریست فکتوری دستگاه بهتر است سایر روشهای بازیابی رمز را تست کنید؛ زیرا در صورت ریست کردن دستگاه تمام دادهها و پلنهای برنامهریزی شده در دیتابیس و کیوسک دستگاه پاک میشوند.
1- بازیابی رمز به صورت سخت افزاری
این روش معمولا شامل استفاده از یک سوئیچ یا دکمهای در دستگاه است که به نام سوئیچ Tamper شناخته میشود. ابتدا یک مرتبه دستگاه را خاموش و روشن نمایید و سپس دکمه Tamper را فشرده و به مدت 40 ثانیه دکمههای Menu و Esc را به ترتیب نگهدارید. از این طریق نیز میتوانید به منو وارد شده و دسترسیهای مورد نیاز را به دست آورید.
2- ریست فکتوری با استفاده از نرم افزار
در این روش از طریق بخش نرمافزاری برای بازگرداندن دستگاه به تنظیمات کارخانه استفاده میشود که به این منظور از قسمت منو به بخش تنظیمات رفته و با انتخاب گزینه ریست فکتوری این عملیات انجام میشود. البته در برخی از دستگاهها میتوان به جای ریست کردن از روش دیگری نیز برای بازیابی رمز استفاده نمود به طور مثال: از طریق وارد کردن شماره سریال دستگاه در وبسایت شرکت سازنده امکان بازیابی رمز وجود دارد.
3- بازیابی رمز مادر از روش مبتنی بر زمان
برای بازیابی از طریق زمان باید دکمه منو را فشرده و رمز مادر را وارد نمایید، سپس زمان دقیق درج شده روی صفحه نمایشگر را یادداشت نموده و از رقم رمز مادر کسر کنید. سپس عدد حاصل را در خودش ضرب کنید و عدد به دست آمده را به عنوان رمز بازیابی شده به کار بگیرید. با این رمز جدید میتوانید به منو وارد شوید، تغییرات لازم را اعمال نمایید و یا مدیریت دستگاه را عوض کنید.
4- بازیابی رمز مادر از طریق نرم افزار
همانطور که امکان ریست فکتوری با نرم افزار وجود دارد؛ با این روش میتوانید رمز را هم بازیابی نموده و اطلاعات ذخیره شده را از دست ندهید. به این منظور باید دستگاه را با کابل شبکه به کامپیوتر متصل نموده و IP دستگاه را با سیستم خود ست کنید. سپس از بخش مدیریت نرمافزار دستگاه، به بازیابی رمز، دسترسی دادهها و یا مشخص نمودن مدیریت جدید بپردازید.
5- بازیابی رمز مادر با سوئیچ Tamper
این روش برای ریست کردن دستگاه یا بازیابی رمز مادر استفاده میشود که برای ریست کردن با فعالسازی دکمه Tamper، دستگاه به حالت تنظیمات کارخانه بازمیگردد و تمام اطلاعات حذف میشوند. این روش برای دستگاههای مجهز به دکمه ریست که در قسمت زیر یا پشت دستگاه قرار دارد مناسب است.
بیشتر بخوانید: منظور از تخلیه اطلاعات دستگاه حضور و غیاب چیست؟ | روش های مختلف خروجی گرفتن از دستگاه حضور غیاب
نکات مهم پس از بازیابی رمز در دستگاه حضور و غیاب
توجه کنید که قبل از انجام هرگونه بازیابی یا ریست، مهم است تا اطلاعات مهم و ضروری را پشتیبانگیری نمایید که از حذف شدن دادهها جلوگیری گردد. البته پس از بازیابی رمز دستگاه حضور و غیاب نیز رعایت نکات مهم زیر را در باید نظر گرفت.
- پس از بازیابی رمز مادر آن را به یک کد امن، جدید و قابل یادآوری تغییر دهید تا از دسترسیهای غیرمجاز، مفقود یا فراموش شدن آن جلوگیری نمایید.
- پشتیبانگیری از دادهها و اطلاعات مهم دستگاه مانند مشخصات پرسنل، ساعت ورود و خروج، برنامههای مهم و… مهم است تا در صورت بروز هرگونه مشکل دادهها از دست نروند.
- کارکنان و مدیران را در مورد تغییرات انجام شده و نحوه استفاده صحیح از دستگاه آموزش دهید تا اختلالهای این چنینی در تنظیمات دستگاه پیش نیاید.
- مطمئن شوید که تنها افراد مجاز به تنظیمات دستگاه دسترسی دارند و دسترسیهای غیرضروری حذف شدهاند.
- در صورت بروز هرگونه مشکل یا سوال، با پشتیبانی فنی تماس بگیرید و از اقدامات خودسرانه و غیر تخصصی امتناع کنید.
- اطمینان حاصل نمایید که تنظیمات دستگاه به درستی پیکربندی شده و هیچ تغییر ناخواستهای صورت نگرفته است.
- توصیه میشود که همیشه از آخرین نسخههای نرمافزاری استفاده کنید و بهروزرسانیهای امنیتی را به موقع اعمال نمایید.
بیشتر بخوانید: دستگاه حضور و غیاب رمزی | بررسی مزایا و معایب دستگاه کد دار
سوالات متداول درباره ریست فکتوری دستگاه حضور غیاب
چرا بهتر است از ریست فکتوری دستگاه حضور و غیاب استفاده نکنیم؟
قطعا در صورت امکان، استفاده از روشهای بازیابی گزینه بهتری است زیرا با ریست فکتوری دادهها و برنامههای تنظیم شده از دست میروند. به علاوه ریست فکتوری ممکن است سبب بروز برخی اختلالها در عملکرد دقیق و سریع دستگاه شود.
چه زمانی به ریست کردن دستگاه اقدام کنیم؟
اگر در یافتن رمز مادر از طریق دفترچه راهنما، پشتیبانی فنی و یا روشهای مختلف بازیابی نتیجه نگرفتید؛ سپس میتوانید از روشهای سختافزاری یا نرمافزاری ریست دستگاه حضور و غیاب استفاده نمایید.
بهترین روش بازیابی رمز عبور کدام است؟
روشهای مختلفی برای بازیابی رمز مادر وجود دارد که استفاده و کارایی هر یک از آنها به نوع دستگاه حضور و غیاب و مکانیزم نرمافزاری یا سختافزاری آن بستگی دارد.
بیشتر بخوانید: مهمترین مشکلات دستگاه حضور و غیاب + تعمیر دستگاه حضور و غیاب
جمع بندی
همانطور که اشاره شد در هر دستگاه حضور و غیاب یک رمز مادر وجود دارد که توسط مرکز سازنده و به روش پیشفرض مشخص میگردد و قطعا در دفترچه راهنمای دستگاه درج میشود. وجود این رمز برای دسترسی به منو، اعمال تنظیمات و مدیریت دستگاه کنترل تردد الزامی است و باید از دسترس همگان دور بماند. در صورت فراموشی یا مفقود شدن رمز مادر، نمیتوانید برای نیازهای خود به مدیریت و منو دستگاه دسترسی پیدا کنید؛ بنابراین باید به روشهای مختلف بازیابی، رمز را مجددا به دست آورید. در غیر این صورت باید دستگاه ریست فکتوری شود که در این حالت تمام اطلاعات حذف شده و دستگاه به تنظیمات کارخانه برمیگردد. همچنین برای امنیت دادهها و حفاظت از اطلاعات کارکنان باید پشتیبانگیری و اقدامات امنیتی را پس از هرگونه بازیابی یا ریست فکتوری دستگاه انجام دهید.