اتاق سرور | طراحی، مشخصات و تجهیزات اتاق سرور

اتاق سرور | طراحی، مشخصات و تجهیزات اتاق سرور
اتاق سرور محل نگهداری و مدیریت تجهیزات فناوری سازمان است که شامل سرورها، ذخیره‌ساز، تجهیزات شبکه‌ و سیستم‌های پشتیبانی می‌شود. طراحی استاندارد اتاق سرور نیازمند توجه به نکاتی همچون تهویه مطبوع، برق اضطراری، امنیت فیزیکی و نظافت اتاق سرور است. انتخاب تجهیزات باکیفیت و استاندارد نیز موجب عملکرد پایدار و طول عمر بیشتر آن‌ها می شود. برای راه‌اندازی اتاق سرور استاندارد و تضمین عملکرد پایدار تجهیزات خود، می‌توانید از محصولات باکیفیت وب‌سایت مکسا استفاده کنید. برای مشاهده انواع تجهیزات حرفه‌ای و خرید آنلاین می توانید به وب سایت ما مراجعه و تجربه‌ای مطمئن از خرید داشته باشید.

راهنمای مطالعه

اتاق سرور به محلی اشاره دارد که به منظور ذخیره سازی و راه اندازی سرورهای کامپیوتری و اجزاء مرتبط آن کاربرد دارد. در واقع اتاق سرور محل نگهداری سرورها به شمار می رود. اتاق سرور به عنوان بخشی از دیتا سنتر، چندین سرور فیزیکی را کنار یکدیگر قرار می‌دهد. از طرفی مرکز داده از چند اتاق سرور تشکیل شده است که هر یک به منظور برنامه ها و خدمات مختلف استفاده می شوند. در این مطلب ضمن معرفی اتاق سرور (server room) به این موضوع می پردازیم که اتاق سرور چه کاربردی دارد؟ تجهیزات اتاق سرور چیست؟ و بسیاری سوالات دیگر که در ادامه به همه آنها پاسخ خواهیم داد. پس تا انتهای این مقاله از وب سایت مکسا ما را همراهی کنید.

اتاق سرور چیست؟

اتاق سرور به محل نگهداری سرورها اشاره دارد و تجهیزات استفاده شده در آن با توجه به استانداردها و ضوابط اتاق سرور بکار گرفته می شود تا بهترین کارایی را از خود به نمایش بگذارد. اتاق سرور به انگلیسی server room یاد می شود و تعداد سرور های استفاده شده در آن با توجه به نیاز سازمان ها تعیین می شود. به طور مثال کسب و کارهای کوچک تا متوسط تنها با یک سرور اتاق سرور را راه اندازی می کنند در حالیکه مرکز داده های بزرگ تا صدها سرور را نیز در اتاق سرور خود پشتیبانی می کنند. اتاق سرور به عنوان خانه سرورها در نظر گرفته می شود که برای عملکرد عالی و راندمان بالا با تجهیزات و ضوابط استاندارد راه اندازی می شوند. سرورهای استفاده شده در اتاق سرور اغلب به صورت یک کیس سرهم بندی یا اسمبل می شوند و برای نظارت بر آن نیز از مانیتورینگ اتاق سرور استفاده می شود.

بیشتر بخوانید: خرید انواع سرور server

طراحی و راه اندازی اتاق سرور و تجهیزات مرتبط با آن

طراحی و راه اندازی اتاق سرور و تجهیزات مرتبط با آن

بررسی اهمیت اتاق سرور  

امروزه اکثر سازمان ها از اتاق سرور به منظور نگهداری و ارائه منابع و داده ها به صورت آنلاین استفاده می‌کنند. به طور کلی به دلایل متعددی ایجاد و راه اندازی اتاق سرور از اهمیت بالایی برخوردار است که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره شده است:

  •       با وجود اتاق سرور، شما امکان نظارت و کنترل بخش IT سازمان خود را دارید و با کاهش هزینه ها در مصرف انرژی نیز صرفه جویی خواهد شد.؛ در نتیجه از آسیب‌های ناشی از نوسانات برق یا مشکلات سخت‌افزاری نیز جلوگیری می شود.
  •       اتاق سرور به عنوان محیط امن برای ذخیره سازی و نگهداری داده های سازمان اهمیت دارد. به گونه ای که امنیت اطلاعات با کنترل دسترسی، استفاده از سیستم‌های نظارتی و پشتیبان‌گیری منظم تامین می شود.
  •       به لطف اتاق سرور شما می توانید از فناوری های روز از جمله مجازی سازی، محاسبات با کارایی بالا، دسترسی به مراکز داده مدرن، سرورهای ابری و سیستم‌های مانیتورینگ هوشمند و بهره مندی از راهکارهایی برای بهبود عملکرد استفاده کنید.

مهم‌ترین کاربردهای اتاق سرور Server Room کدام اند؟  

در این بخش به این موضوع می پردازیم که اتاق سرور در چه محیط هایی کاربرد دارد؟ آیا اتاق سرور فقط مختص شرکت های هاستینگ بزرگ است است یا شرکت های کوچک و متوسط هم به اتاق سرور نیاز دارند؟

کاربرد اتاق سرور در شرکت های هاستینگ

شرکت های هاستینگ یکی از مشتری های دائمی اتاق سرور محسوب می شوند و در واقع اتاق سرور یکی از اجزاء اصلی مرکز داده شرکت های هاستینگ است. چندین سرور در یک اتاق سرور قرار دارد که تعداد این اتاق های سرور و تعداد سرورهای قابل پشتیبانی نیز متفاوت است.

کاربرد اتاق سرور در شرکت‌ها بزرگ و متوسط

دیگر مورد استفاده اتاق سرور در کسب و کارهای بزرگ و متوسط از جمله بانک، سازمان های دولتی یا فروشگاه های آنلاین بزرگ است که برای تامین نیاز خود از اتاق سرور استفاده می کنند. با توجه به وجود اطلاعات مهم روی سرور بانک ها، سازمان های دولتی و … ، این سازمان ها برای امنیت داده و نگهداری و پشتیبان گیری از این اطلاعات نیاز به اتاق سرور دارند. وجود اتاق سرور داخل سازمان ضمن دسترسی کارکنان سازمان به اطلاعات مختلف از طریق شبکه داخلی، این امکان را می دهد که کاربران خارج از سازمان نیز از سرویس ها بهره مند شوند. همچنین امکان اجرای نرم‌افزارهای سازمانی، وب‌سایت‌ها، سیستم‌های ERP و CRM روی سرورهای اتاق سرور فراهم می‌شود.

مشخصات اتاق سرور استاندارد

در ادامه مطلب، مهم‌ترین مشخصات اتاق سرور استاندارد و ضوابط طراحی اتاق سرور استاندارد بررسی می‌شود. 

  •   ارتفاع استاندارد اتاق سرور : حداقل ارتفاع سقف از کف باید 2.6 متر باشد.
  •   دمای استاندارد اتاق سرور: دمای مناسب اتاق سرور حدودا 18 درجه سانتی گراد است، اما بهترین دمای استاندارد بین 20 الی 24 درجه سانتی‌گراد توصیه می شود.
  •   رطوبت استاندارد اتاق سرور: سطح رطوبت اتاق سرور چیزی در حدود  بین 45% در نظر گرفته می‌شود.
  •   شرایط تهویه اتاق سرور: توصیه می شود از سیستم‌های تهویه مطبوع مبتنی بر آب سرد با قابلیت کنترل دما و رطوبت استفاده شود.
  •   استاندارد کف اتاق سرور: کف اتاق سرور باید از جنس آلومینیومی و فولاد ضد الکتریسیته سامن باشد و حداقل یک ساعت در مقابل آتش سوزی مقاومت داشته باشد.
  •   سقف کاذب اتاق سرور: در صورتی که از سقف کاذب استفاده می‌شود، فاصله سقف تا سقف کاذب 30 تا 60 سانتی‌متر در نظر گرفته شود.
  •   استاندارد دیوار اتاق سرور: سطح دیوار اتاق سرور از سیمان پوشیده و لایه گچی آن نیز با ماده ضد حریق پوشانده می شود. همچنین دیوارها باید از سایر مناطق جدا باشند.
  •   استاندارد درب اتاق سرور: درب اتاق سرور از جنس Pvc یا MDF  پوشانده شده و در آن از ماده ضد حریق استفاده می شود و ابعاد درب اتاق سرور با ارتفاع 2 متر و عرض 110 سانتی متر در نظر گرفته می شود.
  •   استاندارد تابلو برق اتاق سرور: تابلو برق اتاق سرور به منظور کنترل برق ورودی و خروجی استفاده می شود و بر روی آن دکمه های مینیاتوری برای کنترل جریان برق، وضعیت ولتاژ تعبیه می شود.
  •   چیدمان رک در اتاق سرور: فاصله رک های اتاق سرور بین 80 تا 120 سانتی متر است و سیستم تهویه و جریان برق جداگانه ای دارند.

بیشتر بخوانید: انواع ذخیره ساز تحت شبکه (SAN, NAS, DAS) | خرید و قیمت انواع‌ storage ها

مشخصات اتاق سرور استاندارد

مشخصات اتاق سرور استاندارد

تجهیزات اتاق سرور استاندارد

تجهیز اتاق سرور با تجهیزات مورد نیاز برای حفظ امنیت، پایداری و عملکرد بهینه سرورها در اتاق سرور ضروری هستند. از جمله تجهیزات اتاق سرور استاندارد عبارتند از:

  •       برق اتاق سرور: سیستم برق اتاق سرور شامل ups، ژنراتور و توزیع کننده های برق است برای جلوگیری از قطعی برق استفاده می شود.
  •       گاز اتاق سرور: گاز اتا ق سرور برای سیستم‌ اطفای حریق و به منظور جلوگیری از وارد شدن آسیب به تجهیزات استفاده می‌شود.
  •       جاروبرقی اتاق سرور: جارو برقی اتاق سرور برای محیط‌های حساس طراحی شده تا گردوغبار و آلودگی‌ها را کاهش دهد.
  •       کولر اتاق سرور: کولر گازی مخصوص اتاق سرور نقش سیستم خنک کننده اتاق سرور را دارد و به منظور تهویه مناسب و کنترل دمای تجهیزات اتاق سرور استفاده می شود.
  •       سرور اتاق سرور: سرور نقش ذخیره سازی و نگهداری داده ها را در اتاق سرور بر عهده دارد.
  •       سیستم هشدار اتاق سرور: سیستم هشدار در اتاق سرور هرگونه خطر احتمالی را از طریق سنسور های دما، دود و رطوبت اعلام می کند.
  •       ایزوله سازی اتاق سرور: تجهیزات ایزوله سازی در اتاق سرور از نفوذ گرد و غبار یا رطوبت به اتاق سرور جلوگیری می کند.
  •       سنسورهای اتاق سرور: انواع سنسورهای اتاق سرور برای مدیریت و کنترل شرایط دما و تهویه یا رطوبت اتاق سرور الزامی است.
  •       کپسول اتاق سرور: کپسول در اتاق سرور به عنوان بخشی از سیستم اطفای حریق نقش مهمی در خاموش کردن آتش برای جلوگیری از آسیب به تجهیزات اتاق سرور ایفا می کند
  •       کنترلر اتاق سرور: کنترلر عملکرد بخش های مختلف اتاق سرور را مدیریت می کند.
  •       سوئیچ اتاق سرور: سوئیچ اتاق سرور؛ ارتباط بین سرور و دیگر تجهیزات را برقرار می کند.
  •       دستگاه کنترل تردد اتاق سرور: با هدف کنترل تردد و دسترسی به اتاق سرور و حفظ امنیت اتاق سرور کاربرد دارد.

تجهیزات استاندارد اطفا حریق اتاق سرور چیست؟

اتاق‌ سرور باید به تجهیزات اطفا حریق اتاق سرور مجهز باشد تا در هنگام رخ دادن هرگونه حادثه در سریع ترین زمان و به شکلی آسان به رفع مشکل اقدام شود. سیستم اعلام حریق اتاق سرور به عنوان اصلی ترین تجهیزات اطفا حریق در اتاق سرور الزامی است. بخصوص در هنگام شروع حریق، از طریق سنسورهای تشخیص آتش‌سوزی نصب شده داخل محیط اتاق سرور می توان امنیت اتاق سرور را به بهترین شکل تامین کرد تا در صورت بروز آتش داخل یا خارج از محیط اتاق سرور، آتش به تجهیزات آسیب وارد نکند. از طرفی با وجود درب از جنس نسوز آتش به داخل اتاق سرور نفوذ نمی کند. از دیگر راهکارهای مناسب برای سیستم اطفا حریق می توان به سیستم های اطفا حریق مبتنی بر گاز fm200 اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: اتاق مانیتورینگ (Monitoring Room)؛ راه اندازی اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته

انواع اتاق سرور کدام اند؟ 

اتاق‌ سرور براساس نیاز سازمان، محل راه اندازی و سطح امنیت سازمان به انواع مختلفی تقسیم می شود:

  1. اتاق سرور استاندارد: اتاق سرور استاندارد با فضای فیزیکی و تجهیزات مناسب برای نگهداری و سرورها، تجهیز به سیستم برق اضطراری، سیستم خنک‌کننده، سیستم کنترل دسترسی و سنسورهای مورد نیاز کاربرد دارد.
  2. اتاق سرور ماژولار: اتاق سرور ماژولار شامل رک‌های سرور می شود که در یک فضای ایزوله‌شده و به  ‌صورت ماژول‌های پیش‌ساخته نصب می شود.
  3. اتاق سرور مبتنی بر فضای ابری: این نوع اتاق سرور به ‌جای نگهداری سرورها در محیط فیزیکی، از زیرساخت ابری برای ذخیره‌سازی داده‌ها استفاده می کند و کاربران امکان دسترسی از راه دور را به داده ها را دارند.
  4. اتاق سرور کوچک :این نوع اتاق سرور برای نصب و راه اندازی در کسب‌وکارهای کوچک و متوسط طراحی شده است.

قوانین اتاق سرور

ضوابط اتاق سرور به منظور جلوگیری از ایجاد اختلال در تجهیزات اتاق سرور و حفظ امنیت آنها در نظر گرفته شده است و در نتیجه رعایت قوانین اتاق سرور استاندارد در اتاق سرور از جمله موارد مهم است که در ادامه به بررسی این ضوابط اتاق سرور پرداخته ایم.

قوانین محل قرار گیری اتاق سرور: در خصوص محل قرارگیری اتاق سرور به این موضوع باید دقت کنید که محیط سرور باید از هر گونه خطر محیطی و جانی در امان باشد. اتاق سرور به دلیل وجود نویزهای زیاد با در مناطق غیرمسکونی و به در مکان هایی با دمای پایین در نظر گرفته شود تا کمترین خطر را در برابر خطرات طبیعی و آتش سوزی به همراه داشته باشد.

استانداردهای کنترل دسترسی اتاق سرور: استانداردهای کنترل دسترسی در اتاق سرور به منظور حفظ تجهیزات سخت افزاری و امنیت داده های سازمان در نظر گرفته می شود. این استاندارد شامل سیستم های کنترل دسترسی از جمله کارت هوشمند، سیستم های بیومتریک اثرانگشتی است که مجوز تردد در اتاق سرور را صادر می کند. همچنین پیشنهاد می شود که با تجهیز اتاق سرور به دوربین مداربسته، تردد افراد توسط دوربین ها ضبط شود.

استاندارد تجهیزات اتاق سرور: تجهیزات اتاق سرور نیز ضوابط خاص خود را دارند که از جمله مهم ترین آنها می توان به ارتفاع سقف اتاق سرور (حداقل 275 سانتی متر)، ابعاد درب ورودی اتاق سرور (عرض 110 و ارتفاع 274) و … اشاره کرد.

استاندارد تجهیزات برق اتاق سرور: تجهیزات برق رسانی اتاق سرور شامل ups برای پیشگیری از قطع جریان برق، سیستم توزیع برق با توان بارهای سنگین برای هر رک در سرور می شود.

استاندارد کنترل دما و تهویه اتاق سرور: دمای اتاق سرور چیزی در حدود 18 تا 22 درجه سانتی گراد است تا از گرمای زیاد محیط جلوگیری شود. با استفاده از سیستم تهویه مطبوع، رطوبت و دما به خوبی کنترل می شود. همچنین توصیه می شود بین سرورها و قفس های کابل فضای زیادی تعریف شود و با نصب فن بین آنها دمای این بخش ها نیز کنترل شود.

استاندارد امنیت اتاق سرور: استانداردهای امنیتی اتاق سرور از جمله امنیت داده ها و امنیت تجهیزات فیزیکی با نصب دوربین مداربسته، سیستم های کنترل دسترسی بیومتریک، همچنین نصب سنسور بر روی سرورها یا سوئیچ ها تامین می شود.

قوانین اتاق سرور

قوانین اتاق سرور

مانیتورینگ شرایط محیطی اتاق سرور

سیستم مانیتورینگ اتاق سرور به منظور حصول اطمینان از بازدهی مطلوب سرورها و اینکه همه استانداردهای پیش بینی شده رعایت شده باشند الزامی است. مسئول اتاق سرور براساس دستورالعمل نگهداری اتاق سرور باید تمامی فاکتورهای حیاتی استانداردها و ضوابط اتاق سرور را چک کند تا از عملکرد مناسب آنها مطمئن شود. دستگاه مانیتورینگ اتاق سرور نیز به این منظور استفاده می شود که در صورت بروز هرگونه اختلال در اتاق سرور، در کوتاه ترین زمان مشکل بررسی و به آن رسیدگی شود. تمام این موارد تحت عنوان مانیتورینگ اتاق سرور یاد می شود که ضرورت کنترل و چک کردن شرایط محیطی اتاق سرور را می رساند.

چک لیست اتاق سرور  

چک لیست اتاق سرور یکی از ابتدایی ترین مواردی است که در زمان راه اندازی اتاق سرور باید تهیه کنید. با تهیه چک لیست اتاق سرور در قالب یک فایل پی دی اف(pdf) تمام نکات و موارد مورد نیاز در زمینه راه اندازی و نظارت بر اتاق سرور را خواهید دانست و در مواقع ضروری از آن استفاده می کنید. چک لیست اتاق سرور به طور کلی شامل موارد زیر می شود:

  •       عدم استفاده از تجهیزات گرمایشی در محیط اتاق سرور
  •       تجهیز و مقاوم سازی اتاق سرور
  •       فراهم سازی سیستم تهویه هوا
  •       توجه به ضوابط و استانداردهای ضروری در خصوص سقف کاذب و کف کاذب
  •       رعایت استانداردهای مربوط به ابعاد اتاق سرور
  •       ایجاد چاه ارت
  •       تجهیز اتاق سرور به سیستم اعلام و اطفاء حریق
  •       تجهیز اتاق سرور به سیستم دوربین مداربسته، سیستم های کنترل دسترسی
  •       ایجاد دیوار ضد حریق
  •       تجهیز درب و دیوارهای اتاق سرور به عایق صدا
  •       تجهیز سیستم جارو برقی
  •       تجهیز سیستم خنک کننده و سیستم تهویه مطبوع در اتاق سرور
  •       سیستم هشدار هوشمند برای اعلام خودکار بالا بودن دمای اتاق سرور
  •       کنترل و بررسی لوله های آب و فاضلاب
  •       تجهیز سیستم روشنایی مناسب
  •       تعبیه سیستم رطوبت سنج و دماسنج
  •       تهیه تجهیزات الکترونیک و برق شامل ups،pdu و ژنراتور برای جلوگیری از قطعی برق
  •       تجهیز اتاق سرور به خط تلفن
  •       در نظر گرفتن فاصله استاندارد بین رک ها
  •       حضور کارشناس در محل
  •       تجهیز سیستم پشتیبان گیری
  •       کنترل و بررسی عملکرد تجهیزات و ارتباطات شبکه

بیشتر بخوانید: خرید انواع دستگاه ups

مضرات اتاق سرور برای انسان

قرار گرفتن در معرض تشعشعات اتاق سرور و کار در محیط های با تجهیزات الکترونیگی پیچیده مانند اتاق سرور ممکن است بر سلامتی انسان تاثیر بگذارد. خطرات اتاق سرور برای انسان شامل آسیب های روانی و فیزیکی است که با عوارضی از جمله سردردهای مکرر، خستگی چشم، استرس زیاد و تهویه نامناسب همراه است.

سردردهای مکرر: اغلب پرسنلی که مدت زمان زیادی در اتاق سرور سپری می کنند به دلیل نورپردازی مصنوعی، وجود صدای مداوم ناشی از لرزش تجهیزات دچار سردردهای دائمی هستند که همراه با استرس است.

خستگی چشم: خستگی چشم یکی دیگر از عوارض کار در اتاق سرور است که به دلیل کار با صفحه نمایش به مدت طولانی منجر به خستگی چشم می شود. لذا استفاده از فیلترهای نوری، اشعه های مضر را کاهش داده و خستگی چشم نیز کمتر می شود.

استرس: استرس و فشار کاری نیز ناشی از مسئولیت های زیاد برای کنترل و بهبود عملکرد تجهیزات اتاق سرور است که در طولانی مدت اثرات منفی جبران ناپذیری را بر جسم و روان افراد می گذارد.

تهویه نامناسب و عدم وجود هوا: کیفیت نامطلوب هوای داخل اتاق سرور، به دلیل آلودگی های گازی و تهویه نامناسب موجب مشکلات تنفسی می شود و این موضوع اهمیت تهویه مطبوع محیط و نظافت منظم را می رساند.

مضرات اتاق سرور برای انسان

مضرات اتاق سرور برای انسان

منظور از هوشمند سازی اتاق سرور چیست؟

منظور از هوشمندسازی اتاق سرور استفاده از فناوری‌های هوشمند برای نظارت، مانیتورینگ و کنترل فاکتورهای مهم نظیر دما، رطوبت، انرژی و وضعیت سرورها در اتاق سرور است. کنترل هوشمند اتاق سرور و استفاده از فناوری ها موجب کاهش خطرات و آسیب‌ها شده و از سلامت تجهیزات اتاق سرور مطمئن هستید. از آنجایی که اتاق سرور محیطی برای نگهداری تجهیزات سرور است و در دیتاسنتر قرار دارد؛ بنابراین نقش مهم و حیاتی در ارائه خدمات فناوری و زیر ساخت آن به سازمان ها ایفا می کند. از این رو هوشمند سازی اتاق سرور با کمک به کنترل هوشمند اتاق سرور از هرگونه آسیب یا خطر احتمالی نیز جلوگیری خواهد کرد. برخی از مهم ترین کاربردهای هوشمندسازی اتاق سرور عبارتند از:

  •       کنترل دسترسی و تردد افراد از طریق نصب دوربین مداربسته و تجهیز اتاق سرور به دستگاه های کنترل دسترسی بیومتریک و اسکن اثرانگشت
  •       جلوگیری از وقوع آتش سوزی و آتش گرفتن تجهیزات برق و الکترونیکی اتاق سرور با استفاده از سیستم آشکارساز گاز
  •       تجهیز اتاق سرور به سیستم تهویه که از ورود گرد و غبار و آلاینده ها به داخل محیط اتاق سرور جلوگیری می کند.
  •       نصب سنسورهای تشخیص نشت آب در اتاق سرور برای جلوگیری از خطر نشتی آب
  •       نصب سنسورهای تشخیص جریان برق و ولتاژ که افزایش غیرمجاز جریان و ولتاژ را هشدار می دهد.
  •       سنسورهای کنترل دما با کنترل دمای مناسب و استاندارد اتاق سرور از بالارفتن دمای محیط پیشگیری کرده و امنیت تجهیزات برقی را نیز تامین می کند.

بیشتر بخوانید: انواع تجهیزات شبکه

نحوه برقراری امنیت اتاق سرور چگونه است؟

همانطور که تا این بخش از مقاله بیان شد، اتاق سرور به عنوان یکی از مهم‌ترین بخش‌های هر سازمانی شناخته می‌شود و به دلیل وجود تجهیزات شبکه و  نگهداری داده‌های حساس سازمان نگهداری و امنیت فیزیکی اتاق سرور نیز اهمیت زیادی دارد. برای برقراری امنیت اتاق سرور نیز چک لیست امنیتی اتاق سرور در نظر گرفته شده است که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

امنیت محیطی اتاق سرور: برقراری امنیت محیطی این موضوع را می رساند که فقط کارکنان مجاز حق ورود به اتاق سرور و در واقع همان دیتا سنتر را دارند. در این مرحله از برقراری امنیت اتاق سرور، با استفاده از دستگاه‌های کنترل دسترسی فقط افراد مجاز حق ورود خواهند داشت و به طور همزمان با استفاده از تجهیزات امنیتی نظیر دوربین مداربسته و سیستم‌های کنترل دسترسی امنیت فیزیکی محیط تامین می‌شود.

امنیت دسترسی : در این سطح از امنیت اتاق سرور، می توان با استفاده از تجهیزات کنترل دسترسی و قفل های امنیتی بر امنیت دسترسی در اتاق سرور نیز نظارت داشت. همچنین درب اتاق سرور باید ضد آب،ضد گرد و غبار و مقاوم در برابر تهدیدات فیزیکی باشد.

امنیت رک سرور: یکی دیگر از موارد موجود در چک لیست امنیتی اتاق سرور مربوط به رک سرور است. با توجه به وجود جریان دائمی و ثابت از ترافیک در اتاق سرور، این جریان و ترافیک در دسترس تمام افراد مجاز در اتاق سرور قرار دارد. در نتیجه با قفل کردن قفسه رک با فناوری rfid می‌توان از دسترسی غیرمجاز و ایجاد آسیب به داده ها نیز جلوگیری کرد.

بیشتر بخوانید: امنیت شبکه | روش‌های تامین امنیت شبکه‌های کامپیوتری

معرفی نرم افزارهای آموزش طراحی اتاق سرور

برای آموزش راه اندازی اتاق سرور، طراحی و مدیریت بهینه دیتاسنتر، استفاده از نرم‌افزارهای تخصصی ضروری است. در ادامه چند ابزار مهم برای طراحی و آموزش اتاق سرور معرفی شده اند:

AutoCAD MEP

این نرم‌افزار از Autodesk، مخصوص طراحی سیستم‌های مکانیکی، الکتریکی و لوله‌کشی در مراکز داده است. اتوکد با قابلیت مدل‌سازی دو‌بعدی و سه‌بعدی، امکان جانمایی تجهیزات، مسیرهای کابل‌کشی و طراحی توزیع برق را فراهم می‌کند.

Microsoft Visio

ویزیو نرم افزاری کاربردی برای ایجاد نمودارهای مفهومی و طراحی چیدمان دیتاسنتر است. برای طراحی اتاق سرور با  visio می توان با قالب‌ها و نمادهای آماده به‌راحتی سرورها، رک‌ها و تجهیزات شبکه را نمایش داده و مسیرهای کابل‌کشی و ارتباطات شبکه را مشخص کرد.

نرم‌افزارهای DCIM

این ابزارها به منظور نظارت، مدیریت و برنامه‌ریزی ظرفیت اتاق سرور استفاده می‌شود. نرم‌افزارهایی مانند Nlyte، Sunbird و  Device42 امکان ردیابی دارایی‌ها، مانیتورینگ لحظه ای مصرف انرژی و بهینه‌سازی زیرساخت‌ها را فراهم می‌کنند.

Rackwise DCiM X

این نرم‌افزار جامع، علاوه بر طراحی و تجسم چیدمان رک‌ها و سیستم‌های خنک‌کننده، قابلیت‌های مدیریتی پیشرفته‌ای مثل برنامه‌ریزی ظرفیت، مدیریت تغییرات و تحلیل عملکرد تجهیزات را ارائه می‌دهد.

Future Facilities 6SigmaDCX

یک ابزار شبیه‌سازی مبتنی بر CFD  که برای تحلیل جریان هوا، کنترل دما و بهینه‌سازی سیستم‌های خنک‌کننده در مراکز داده استفاده می‌شود.

معرفی نرم افزارهای آموزش طراحی اتاق سرور

معرفی نرم افزارهای آموزش طراحی اتاق سرور

تفاوت اتاق سرور و دیتا سنتر DataCenter چیست؟  

همانطور که پیش از این گفته شد، اتاق سرور به محیط بسته ای اشاره دارد که نقطه اتصال مرکزی برای مدیریت منابع سرور در سازمان را فراهم می کند. در طراحی اتاق سرور از اتصال و تجهیزات برق، تجهیزات کنترل و سیستم تهویه مطبوع، تجهیزات امنیتی و سیستم اعلام و اطفاء حریق نیز استفاده می شود. اما در مقابل دیتا سنتر یا مرکز داده قرار دارد که به ساختمانی متشکل از چندین اتاق سرور گفته می شود. در نتیجه دیتاسنتر با اتاق های سروری که در خود جای می دهند تفاوت دارند. یکی دیگر از تفاوت های اتاق سرور و دیتا سنتر در این است که یک دیتا سنتر همزمان از چندین کاربر پشتیبانی می کند، در حالی که اتاق سرور فقط منابع یک سازمان را تامین می کند. از نظر مفهومی نیز دیتا سنتر با وجود شباهت هایی که به اتاق سرور دارد، اما دیتاسنتر میکرو واحد قابل حمل کاملا بسته ای است برای افزایش ظرفیت داده سازمان ها استفاده می شود. همچنین به دلیل مزایای راه اندازی سریع دیتاسنتر میکرو در مناطق صعب العبور با هدف گسترش ظرفیت محاسباتی داده؛ در زمان حوادث طبیعی برای ایجاد ظرفیت موقت به منظور جابجایی مراکز داده کاربرد دارند.

هزینه راه اندازی اتاق سرور

هزینه راه‌اندازی اتاق سرور به عوامل مختلفی از جمله فضا و زیرساخت، تجهیزات سخت‌افزاری، سیستم‌های خنک‌کننده، منابع تغذیه اضطراری، امنیت فیزیکی و نرم‌افزارهای مدیریتی بستگی دارد که در ادامه به هر یک از آن‌ها پرداخته ایم.

  • فضا و زیرساخت: شامل هزینه آماده‌سازی محل، کف و سقف کاذب، تهویه مناسب و ایزوله‌سازی محیط می شود.
  • تجهیزات سخت‌افزاری: سرورها، تجهیزات ذخیره‌سازی، روترها، سوییچ‌ها و فایروال‌ها مهم ترین تجهیزات سخت افزاری مورد استفاده در اتاق سرور است.
  • خنک‌کننده‌ها: سیستم‌های کنترل دما و رطوبت برای جلوگیری از آسیب به تجهیزات در اتاق سرور از موارد الزامی است.
  • برق اضطراری: UPS ژنراتورها برای تأمین انرژی پایدار و جلوگیری از خاموشی ناگهانی در اتاق سرور کاربرد دارد.
  • امنیت فیزیکی: امنیت فیزیکی با استفاده از تجهیز اتاق سرور به دوربین‌های نظارتی، سیستم‌های کنترل دسترسی و تجهیزات ضدحریق فراهم می شود.
  • نرم‌افزارهای مدیریتی: نرم افزارهای مدیریتی  شامل ابزارهای نظارت، مجازی‌سازی و مانیتورینگ شبکه می شود.

بیشتر بخوانید: فایروال سخت افزاری + خرید و قیمت دستگاه فایروال شبکه hardware firewall

خرید تجهیزات اتاق سرور 

خرید تجهیزات اتاق سرور نیز نیاز به برنامه‌ریزی دقیقی دارد که بتوان یک محیط امن و بهینه برای نگهداری داده‌ها ایجاد کرد. در این مرحله، پس از تعیین نیازهای سازمان نظیر تعداد سرورها، میزان مصرف برق، سیستم‌های خنک‌کننده و سطح امنیت موردنیاز؛ تجهیزات ضروری شامل رک‌های سرور برای مدیریت فیزیکی دستگاه‌ها، سیستم‌های برق اضطراری UPS و ژنراتور به منظور جلوگیری از قطعی برق، سیستم‌های خنک‌کننده و تهویه مطبوع برای کنترل دمای محیط ، دستگاه‌های کنترل تردد در جهت افزایش امنیت فیزیکی محیط و  سنسورهای نظارتی برای مانیتورینگ شرایط محیطی مانند دما، رطوبت و گرد و غبار خریداری می شود. همچنین می‌توان سوئیچ‌ها و تجهیزات شبکه را نیز برای مدیریت ارتباطات داده‌ای خریداری کرد.

انتخاب و خرید تجهیزات اتاق سرور از برند معتبر برای توسعه سازمان ضروری است. در مکسا، می‌توانید با خیال راحت تجهیزات موردنیاز خود را از میان بهترین برندها انتخاب کنید و اتاق سروری مطمئن و مقیاس‌پذیر بسازید.

بیشتر بخوانید: همه چیز درباره سرور voip و نحوه عملکرد آن

خرید تجهیزات اتاق سرور 

خرید تجهیزات اتاق سرور

سوالات متداول 

چرا نظافت اتاق سرور اهمیت دارد؟

گردوغبار و آلودگی اتاق سرور موجب افزایش دما، کاهش عملکرد تجهیزات و حتی خرابی تجهیزات سخت‌افزاری می‌شود و نظافت منظم از این مشکلات جلوگیری می‌کند.     

آیا اتاق سرور نیاز به سیستم خنک کننده دارد؟

بله با تجهیز اتاق سرور به سیستم خنک کننده می توان دمای محیط را کنترل و از گرم شدن تجهیزات در اتاق سرور جلوگیری کرد.

دمای اتاق سرور باید چقدر باشد؟

دمای اتاق سرور در حدود ۱۸ تا ۲۲ درجه سانتی‌گراد است.

جمع بندی

براساس مطالب گفته شده در این مقاله، اتاق سرور محل نگهداری و مدیریت تجهیزات فناوری سازمان است که شامل سرورها، ذخیره‌ساز، تجهیزات شبکه‌ و سیستم‌های پشتیبانی می‌شود. طراحی استاندارد اتاق سرور نیازمند توجه به نکاتی همچون تهویه مطبوع، برق اضطراری، امنیت فیزیکی و نظافت اتاق سرور است. انتخاب تجهیزات باکیفیت و استاندارد نیز موجب عملکرد پایدار و طول عمر بیشتر آن‌ها می شود. برای راه‌اندازی اتاق سرور استاندارد و تضمین عملکرد پایدار تجهیزات خود، می‌توانید از محصولات باکیفیت وب‌سایت مکسا استفاده کنید. برای مشاهده انواع تجهیزات حرفه‌ای و خرید آنلاین می توانید به وب سایت ما مراجعه و تجربه‌ای مطمئن از خرید داشته باشید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.
خانه
فروشگاه