وقتی صحبت از حفظ امنیت اماکن گسترده نظیر کارخانه ها، صنایع بزرگ، مراکز زیرساختی بهداشت و درمان، مراکز نظامی و امنیتی، انبارهای نگهداری کالا و…پیش می آید به یک سیستم کنترلی و نظارتی پیشرفته و چند لایه نیاز داریم که از نفوذ غیر مجاز به این اماکن جلوگیری کند. سیستم حفاظت پیرامونی یک سیستم حفاظتی برای جلوگیری از نفوذ به اماکن حساس است که شامل مجموعه ای از تدابیر و تجهیزات نظارتی و حفاظتی برای جلوگیری از ورود غیر مجاز به این اماکن است. این سیستم از ابزارهای فیزیکی و همچنین تجهیزات هوشمند الکتریکی و الکترونیکی تشکیل شده است که هر یک برای حفاظت از بخش مشخصی قابل استفاده هستند. در این مقاله اطلاعاتی پیرامون تجهیزات هوشمند حفاظت پیرامونی که قابلیت یکپارچه شدن با سیستم های نظارتی دیگر و فعال کردن تجهیزات ایمنی را دارند، ارائه خواهد شد. برای آشنایی بیشتر با سیستم هوشمند حفاظت پیرامونی و کاربردهای آن با همراه باشید.
معرفی سیستم های حفاظت پیرامونی هوشمند
بطور کلی عبارت حفاظت پیرامونی به معنی راهکارهای حفاظت از پیرامون یک محیط است و شامل مجموعه ای از ابزارهای حفاظتی هوشمند و غیر هوشمند نظیر دیوار کشی ، نرده های فلزی و…. می شود. اما سیستم حفاظت پیرامونی هوشمند؛ شامل مجموعه ای از ابزارهای الکتریکی و الکترونیکی از جمله فنس های الکتریکی، سنسورهای هوشمند، رادارها و سایر تجهیزات هوشمندی هستند که به منظور حفظ امنیت، شناسایی محل مورد تعرض و صدور هشدار برای جلوگیری از نفوذ به یک مکان طراحی و پیاده سازی می شوند. سیستم حفاظت پیرامونی معمولا در اماکن با مساحت بالا از جمله کارخانه ها، نیروگاه ها، مراکز صنعتی بزرگ و حتی ساختمان های تجاری و مسکونی و انبارهای نگهداری کالا به منظور حفظ امنیت، جلوگیری از نفوذ افراد غیرمجاز به محدوده مکانی و فعال کردن تجهیزات ایمنی مورد استفاده قرار می گیرد.
بیشتر بخوانید: خرید انواع دوربین مداربسته و دوربین نظارتی امنیتی

معرفی سیستم های حفاظت پیرامونی هوشمند
ویژگی های سیستم حفاظت پیرامونی هوشمند
سیستم حفاظت پیرامونی هوشمند دارای ویژگی های خاصی است که آن را از سایر سیستم های کنترلی و همچنین سیستم های حفاظتی فیزیکی مجزا می کند. برخی از مهمترین ویژگی های این سیستم عبارتند از :
سرعت تشخیص بالا : سیستم حفاظت پیرامونی هوشمند، قابلیت تشخیص سریع و بدون محدودیت انواع تهدیدات امنیتی را دارد و می تواند در محیط های بزرگ با صدور هشدار های به موقع به اقدامات تیم بازرسی و گشت سرعت ببخشد.
ضریب آشکارسازی و حساسیت بالا: تجهیزات حفاظت پیرامونی هوشمند دارای ضریب آشکارسازی و حساسیت بالایی هستند و می توانند هرگونه نفوذ غیر مجاز را با دقت بالا و با کمترین درصد خطا تشخیص دهند.
قابلیت یکپارچه شدن با سیستم ها دوربین مدار بسته و پروژکتور های اعلان:سیستم حفاظت هوشمند، می تواند با یکپارچه شدن با سیستم های نظارت تصویری و پروژکتورهای اعلان، ضمن افزایش ضریب امنیت امکان مانیتورینگ لحظه ای تمام رویدادها و شناسایی تهدیدات در زمان واقعی را فراهم کند.
مقرون به صرفه و ماندگار:وقتی در یک مکان با مساحت بالا تجهیزات سیستم حفاظت پیرامونی مستقر و راه اندازی می شوند، برای مدت طولانی می توانند به صورت دقیق بر محیط نظارت داشته باشند و هر گونه نفوذ غیر مجاز و تهدید امنیتی را شناسایی و خنثی کنند. همچنین، وجود این تجهیزات نیاز به نیروی انسانی برای کنترل و نظارت و استفاده از منابعی نظیر منابع روشنایی را برای طولانی مدت کاهش میدهند. به همین دلیل این سیستم بسیار مقرون به صرفه و ماندگار است.
اهمیت استفاده از سیستم های حفاظت پیرامونی
برخی از مهمترین دلایل استفاده از سیستم های حفاظتی پیرامونی در اماکن حساس و کلیدی به شرح زیر هستند.
شناسایی به موقع خطرات و کاهش خسارات
سیستم های حفاظت پیرامونی نقش مهمی در شناسایی تهدیدات بالقوه و خطرات احتمالی دارند. این سیستم ها با پایش مداوم تهدیدات از بروز حوادث، به سرقت رفتن اطلاعات و کالاهای ارزشمند و تهدیدات امنیتی دیگر جلوگیری می کنند. بدین ترتیب پیاده سازی سامانه حفاظت پیرامونی می تواند نقش موثری در صرفه جویی هزینه ها و کاهش خسارات داشته باشد.
حفظ امنیت و عملکرد
سیستم حفاظت پیرامونی معمولا در مراکز حساسی اجرا می شود که نقش مهمی در فعالیت های کشور دارند و حضور فعال و پایدار آن ها برای برقراری امنیت و ثبات الزامی است. با اجرای سیستم های حفاظتی هوشمند در این امکان، احتمال بروز حوادث غیر مترقبه و آسیب دیدن این مراکز زیر ساختی با تهدیدات امنیتی کاهش می یابد تا خدمات آن ها حتی در شرایط بحرانی تداوم یابد.
صیانت از اطلاعات ارزشمند
کاربرد و اهمیت سیستم هوشمند حفاظت پیرامونی تنها به خنثی کردن تهدیداتی مانند سرقت و اطلاع رسانی سریع بروز حوادث محدود نمی شود، این سیستم می تواند نقش مهمی در حفظ اطلاعات مهم و حیاتی داشته باشد. در واقع، این سیستم با کشف و پیشگیری از تهدیدات سایبری و نقض حریم خصوصی ، نقش حیاتی در حفظ محرمانگی و امنیت اطلاعات دارد.
سیستم هوشمند حفاظت پیرامونی مناسب چه مکان هایی است؟
انواع تجهیزات حفاظت هوشمند با داشتن قابلیت هایی چون کشف سریع و پیشگیری از وقوع حوادث و تهدیدات امنیتی می توانند برای جلوگیری از سرقت، حملات خرابکارانه، تهدیدات سایبری و محدود کردن تردد در اماکن مختلف مورد استفاده قرار بگیرند. بسته به اینکه این اماکن به چه سطحی از حفاظت نیاز دارند نوع تجهیزات و نحوه پیاده سازی متفاوت خواهد بود اما بطور کلی بسیاری از اماکن از جمله موارد زیر پتانسیل بهره مندی از سیستم های حفاظت پیرامونی هوشمند را دارند. منازل مسکونی کارخانه ها انبارها اماکن دیپلماتیک مراکز نظامی خطوط لوله نفت، گاز مراکز صنعتی بزرگ مراکز آموزشی و علمی بیمارستان ها ادارات و بانک ها مراکز تجاری
بیشتر بخوانید: تجهیزات حفاظتی و امنیتی

سیستم هوشمند حفاظت پیرامونی مناسب چه مکان هایی است؟
انواع تجهیزات سیستم حفاظت پیرامونی هوشمند
همانطور که در قسمت های قبل توضیح داده شد، سیستم حفاظت پیرامونی شامل مجموعه ای از تجهیزات نظارتی و امنیتی است که بسته به موقعیت، کاربرد و سطح حساسیت امنیتی یک محیط مورد استفاده قرار می گیرند. این تجهیزات شامل طیف متنوعی از ابزارهای هوشمند هستند که برخی از مهمترین آن ها عبارتند از :
سیستم های نظارت تصویری: انواع سیستم های نظارت تصویری از جمله دوربین های مدار بسته در سیستم حفاظت پیرامونی برای نظارت بر محیط و کشف به موقع رویدادهای مشکوک و همچنین پیگیری حوادث مورد استفاده قرار می گیرند.
دوربین مداربسته هوش مصنوعی CCTV: دوربین های مدار بسته مجهز به هوش مصنوعی با داشتن قابلیت هایی نظیر تشخیص چهره، تشخیص حرکت، تشخیص نفوذ و… نقش کلیدی در محدود کردن ورود غیر مجاز به محدوده مکانی مشخص شده و صدور هشدارهای بموقع برای خنثی سازی تهدیدات امنیتی دارند.
فنس الکتریکی (فنس گارد): فنس های الکتریکی که با نام فنس گارد هم شناخته می شوند؛ نوعی از تجهیزات سیستم حفاظت پیرامونی هستند که برای محافظت از محوطه های بزرگ از جمله باغ ها، ویلاها ، اطراف محوطه کارخانه، مکان های دپو کالا و… مورد استفاده قرار می گیرند. این تجهیزات با القای شوک الکتریکی در صورت لمس شدن و صدور هشدار برای مرکز کنترل، از محیط حفاظت می کنند.
کابل حسگر فیبر نوری: کابل فیبر نوری هم یک تجهیز حفاظت هوشمند پیرامونی است که مانند یک سنسور حرکتی لرزشی عمل می کند. این کابل حسگر پس از نصب روی فنس اطراف محوطه یا دیوار مورد حفاظت، با ارتعاش ناشی از نفوذ هشدارهایی را برای دستگاه کنترل مرکزی ارسال می کند.
سیستم حفاظت الکترونیک راداری: سیستم حفاظت الکترونیک راداری مجموعه ای از ابزارهای پیشرفته راداری اعم از رادارهای زمینی، دریایی و.. است که توانایی شناسایی و آشکارسازی تهدیدات مختلف را به کمک دوربین های PTZ و حرارتی در محوطه تحت پوشش سیستم حفاظت پیرامونی دارند.
پهپاد: پهپادهای جز تجهیزاتی هستند که برای حفاظت هوشمند از تجهیزات و زیرساخت های حساس مورد استفاده قرار می گیرند و می توانند با برخورداری از دوربین مدار بسته دید کاملی از محیط پیرامون ارائه دهند. پهپادها همچنین می توانند برخی از تجهیزات مهم را حمل و اطلاعات حساس را جمع آوری کند.
دستگاه ایکس ری: دستگاه ایکس ری که برای بازرسی و کشف وسایل ممنوعه در ورودی اماکن حساس مانند فرودگاه ها و… مورد استفاده قرار می گیرد، از دیگر تجهیزات حفاظت پیرامونی است.
راهبند: انواع راهبند ها هم از تجهیزات حفاظت پیرامونی به حساب می آیند و در اماکن مختلف برای محدود کردن تردد مورد استفاده قرار می گیرند. بطور مثال انواع راهبند خودرویی، راهبند امنیتی، راهبند برقی اتوماتیک، راهبند فروشگاهی و… در مکان های مختلف نصب میشوند و برای متوقف کردن وسایل نقلیه و محدود کردن ترددها مورد استفاده قرار می گیرند.
راکت بازرسی: راکت بازرسی بدنی هم یکی دیگر از تجهیزات حفاظت پیرامونی است که برای بازرسی بدنی افراد و کشف اشیا ممنوعه همراه آن ها در ورودی اماکن حساس امنیتی مورد استفاده قرار می گیرد.
گیت کنترل تردد: انواع گیت کنترل تردد هم که برای کنترل ورود و خروج افراد در ورودی اماکن مختلف مورد استفاده قرار می گیرند،جزیی از تجهیزات حفاظت پیرامونی به حساب می آیند و در اماکن تجاری،اداری، ورودی سازمان ها و… نصب می شوند.
دستگاه حضور و غیاب: دستگاه حضور و غیاب هم از حیث ثبت ورود و خروج دقیق افراد و احراز هویت آن ها هنگام تردد جز تجهیزات امنیتی و بخشی از سیستم هوشمند حفاظت پیرامونی به حساب می آید.
سامانه تشخیص نفوذ intrusion detection system : سامانه تشخیص نفوذ هم یکی دیگر از تجهیزات حفاظت پیرامونی است که توانایی تشخیص نفوذ و جلوگیری از عبور غیرمجاز به اماکن خاص را با صدور هشدارهای بموقع دارد.
نرم افزار تشخیص چهره: نرم افزار تشخیص چهره هم که برای احراز هویت و کنترل تردد افراد بر مبنای تشخیص چهره آن ها مورد استفاده قرار می گیرد، یکی دیگر از تجهیزات حفاظت پیرامونی مورد استفاده در سازمان ها، مراکز تجاری و صنعتی به حساب می آید.

انواع تجهیزات سیستم حفاظت پیرامونی هوشمند
هزینه پیاده سازی و اجرای سیستم های حفاظت پیرامونی چقدر است؟
هزینه پیاده سازی و اجرای سیستم حفاظت پیرامونی به فاکتورهای متعددی وابسته است که برخی از مهمترین آن ها شامل هزینه خرید تجهیزات، هزینه بستر سازی، هزینه نصب و راه اندازی و… هستند. این هزینه ها تا حد زیادی به مساحت مکان مورد نظر و انواع سیستم های حفاظتی مورد نیاز و همچنین سطح حساسیت امنیتی محیط وابسته است. در واقع، هر چه محیط از نظر مساحت بزرگتر و دارای حساسیت امنیتی بالاتری باشد تعداد تجهیزات و لایه های حفاظتی برای محافظت کامل از آن بیشتر خواهد بود و در نتیجه هزینه پیاده سازی هم افزایش می یابد. یکی دیگر از موارد تاثیرگذار بر هزینه پیاده سازی این سیستم، قیمت خرید تجهیزات حفاظت پیرامونی است که به نوع متریال و کیفیت ساخت آنها بستگی دارد.
سوالات متداول درباره حفاظت پیرامونی
در این بخش به چند سوال پرتکرار کاربران در مورد حفاظت پیرامونی و نحوه پیاده سازی آن پاسخ میدهیم.
تجهیزات مورد نیاز برای حفاظت پیرامونی در یک کارخانه و انبار کدامند؟
تجهیزات لازم برای پیاده سازی طرح حفاظت پیرامونی در یک کارخانه پس از بررسی کلی محیط و سنجش انتظارات کارفرما و همچنین میزان حساسیت امنیت بخش های مختلف فضا مشخص می شود. بنابراین، این رقم برای تمام کسب و کارها یا کارخانه ها مشابه نیست و به پارامترهای متعددی بستگی دارد. قبل از پیاده سازی باید با متخصصان و کارشناسان این حوزه برای برآورد هزینه ها مشورت کنید.
کاربردهای سیستم هوشمند حفاظت پیرامونی چیست؟
برخی از مهمترین کاربردهای حفاظت پیرامونی شامل کنترل و نظارت بر ترافیک، حفظ امنیت در پایانه های هوایی و حمل و نقل عمومی، نظارت دقیق بر بانک ها و سازمان ها، موزه ها و… کنترل امنیتی اماکن نظامی و انبار های تسلیحات و… هستند.
مزایای سامانه حفاظت پیرامونی هوشمند چیست؟
این سیستم دارای مزایایی چون تشخیص سریع و دقیق عامل نفوذی، امکان ردیابی خودکار هدف بر روی نقشه، تشخیص همزمان چند هدف و قابلیت یکپارچه سازی با سایر سیستم های کنترلی است.
هزینه پیاده سازی حفاظت پیرامونی چقدر است؟
هزینه پیاده سازی سیستم حفاظت پیرامونی به مواردی مانند مساحت محیط، سطح حساسیت امنیتی و همچنین کیفیت و تعداد تجهیزات مورد استفاده بستگی دارد.
بیشتر بخوانید: سیستم حراست و انتظامات ابزار تضمین امنیت سازمان ها
جمع بندی
حفاظت پیرامونی شامل مجموعه ای از اقدامات، تدابیر و تجهیزات برای حفظ امنیت در یک محیط و پیرامون آن است. در این مقاله در مورد سیستم هوشمند حفاظت پیرامونی که شامل استفاده از تجهیزات نظارتی و امنیتی هوشمند نظیر سنسورهای هوشمند، گیت کنترل تردد، راهبند، پهپاد و… اطلاعاتی ارائه شد. این تجهیزات در محیط های وسیع و با حساسیت امنیتی بالا برای شناسایی تهدیدات امنیتی و جلوگیری از نفوذ بیگانگان به محدوده مکانی مشخص مورد استفاده قرار می گیرند. پیاده سازی سامانه حفاظت پیرامونی بسته به مساحت فضا، میزان حساسیت امنیتی و انتظارات کارفرما مستلزم پرداخت هزینه های متفاوت است و برای اجرای موفق نیاز به بررسی کارشناسی دارد.