اگر شما هم با حوزه سیستمها و تجهیزات الکترونیکی ارتباط دارید؛ قطعا با انواع مختلفی از استانداردها و گواهینامهها در درجهبندی کیفی وسایل برقی روبرو شدهاید. در این زمینه استانداردهای گوناگونی مطابق با دستورالعمل کشورهای مختلف وجود دارند که NEMA مخفف (National Electrical Manufacturers Association) و به معنای انجمن ملی تولیدکنندگان برق است. این انجمن استانداردهایی را برای انواع تجهیزات الکتریکی از جمله دوربینهای مداربسته، الکتروموتورها، ژنراتورها و… طراحی و تعیین میکند. در واقع شرکت NEMA به عنوان بزرگترین انجمن ملی استاندارد تولید تجهیزات برقی، در سال 1926 و در بخش شمالی ایالات متحده آمریکا تاسیس گردید و هدف اصلی این انجمن ایجاد اطمینان از کیفیت، ایمنی و عملکرد مناسب تجهیزات در برابر شرایط و عوامل مختلف محیطی است.
استاندارد حفاظتی NEMA چیست؟
ممکن است برای شما هم سوال باشد که دقیقا منظور از استاندارد حفاظتی NEMA چیست و چه کاربردهایی دارد؟ در یک تعریف کلی میتوان گفت که استاندارد حفاظتی NEMA به درجه حفاظت یک دستگاه در برابر عوامل خارجی مانند گرد و غبار، رطوبت، ضربه و نفوذ اجسام خارجی اشاره دارد. این استاندارد به تولیدکنندگان کمک میکند تا محصولات خود را با توجه به محیط مدنظر و اهداف کاربردی خود طراحی، تولید و یا استفاده کنند.
در واقع این استاندارد تعیین میکند که یک دستگاه تا چه حد در برابر عوامل مخرب محیطی مقاوم است و برای انتخاب تجهیزات مناسب در محیطهای مختلف اهمیت خاصی دارد به طور مثال: دوربین مداربسته مخصوص نصب در فضای باز، باید از استاندارد حفاظتی بالاتری نسبت به دوربین مداربستهای که در داخل ساختمان استفاده میشود، برخوردار باشد. استاندارد حفاظتی NEMA معمولا به صورت عددی نشان داده میشود مانند ( NEMA 3 ،NEMA 4X) که هر عدد نشاندهنده سطح خاصی از حفاظت است و به مقاومت و ماندگاری محصول در برابر عوامل مخرب محیطی شامل نفوذ آب، گرد و غبار، یخ، روغن و مواد شیمیایی اشاره دارد. شناخت این استاندارد به کاربران کمک میکند تا ضمن تهیه و استفاده از تجهیزات مختلف الکترونیکی، الکتریکی، تکنولوژیها و فناوریهای حوزه برق، به اطمینان از قابلیت و کیفیت محصول مطابق با اهداف کاربردی خود رسیده و از مزایای این استاندارد در موارد زیر بهرهمند شوند.
- استاندارد NEMA به تضمین ایمنی تجهیزات الکتریکی کمک میکند و از بروز حوادث ناشی از استفاده تجهیزات معیوب جلوگیری میکنند.
- تجهیزات تولید شده بر اساس این استاندارد با یکدیگر سازگار هستند و علاوه بر تسهیل تعامل بین تولیدکننده و مصرفکننده، به عنوان یک چارچوب مشترک سبب ایجاد رقابت سالم بین تولیدکنندگان میشود و کیفیت کلی بازار تولید را ارتقا میدهد.
- با وجود استانداردهای مشترک، تولیدکنندگان میتوانند محصولات خود را به راحتی با سایر تجهیزات هماهنگ کنند و مصرفکنندگان نیز با اطمینان بیشتری محصولات مورد نیاز خود را انتخاب کنند.
- استانداردهای NEMA اطمینان میدهند که محصولات الکتریکی به طور یکنواخت و با کیفیت بالا تولید میشوند و نکات ایمنی را دارا هستند.
- با وجود استانداردسازی، هزینههای تولید و نگهداری کاهش مییابد و خسارات مالی و حتی جانی ناشی از عدم ایمنی و سلامت تجهیزات برقی در حوزههای مختلف به حداقل میرسد.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره استاندارد IK یا استاندارد محافظت در برابر ضربه دوربین مدار بسته
کاربرد استاندارد راندمان انرژی NEMA چیست؟
همانطور که پیش از این اشاره شد استاندارد NEMA به عنوان یک مرجع جامع و مشترک برای تجهیزات الکتریکی، کاربردهای بسیار گستردهای در صنایع مختلف دارد. با توجه به اینکه این استاندارد دارای انواع مختلفی است، هر یک از موارد آن در بررسی ویژگیهای کیفی متفاوتی استفاده میشود و از استاندارد راندمان انرژی نیز در صنایع زیر بهره میگیرند.
صنعت برق و انرژی
در صنعت برق و انرژی، تجهیزات باید با استانداردهای NEMA مطابقت داشته باشند تا از عملکرد درست آنها اطمینان حاصل شود و ایمنی تجهیزات تامین گردد؛ لذا در تجهیزات توزیع برق (ترانسفورماتورها، کلیدهای قدرت و تجهیزات حفاظتی) از این استاندارد استفاده میکنند. در موتورهای الکتریکی و انواع سیم و کابل نیز برای مشخص کردن راندمان انرژی، ظرفیت جریان و کاربردهای مناسب آنها این استاندارد را به کار میبرند.
صنعت اتوماسیون
تجهیزات اتوماسیون صنعتی مانند کنترل کنندهها و PLCها نیز باید مطابق با استانداردهای NEMA باشند تا در محیطهای صنعتی مختلف به درستی کار کنند. همچنین سنسورها و ترانسدیوسرها که برای اندازهگیری پارامترهای مختلف در فرآیندهای صنعتی استفاده میشوند برحسب استاندارد راندمان انرژی طراحی و تولید میگردند تا دقت و قابلیت اطمینان آنها تضمین شود.
صنعت ساختمان
بسیاری از فاکتورهای صنعت ساختمان سازی نیز بر حسب استانداردهای NEMA پیش میروند به طور مثال: برای مشخص کردن مشخصات پنلهای برق، وسایل روشنایی مختلف، پریزها و سوکتها استاندارد راندمان انرژی را به کار میبرند.
صنعت خودرو
در تجهیزات الکتریکی خودرو از جمله موتورهای الکتریکی خودروهای برقی، شارژرها و سیستمهای مدیریت باتری مواردی هستند که رعایت و مطابقت با استاندارد راندمان انرژی NEMA در طراحی و تولید آنها اهمیت خاصی دارد.
سایر صنایع
این استاندارد در سایر صنایع نیز به طور وسیعی کاربرد دارد به طور مثال تجهیزات الکتریکی مورد استفاده در صنایع نفت و گاز، تجهیزات الکتریکی مورد استفاده در صنایع شیمیایی، صنعت مواد غذایی و… نیز باید با استانداردهای NEMA مطابق باشند.
انواع استانداردهای NEMA کدام اند؟
استانداردهای NEMA انواع مختلفی دارند که هر کدام برای بررسی یک ویژگی خاص از تجهیزات مرتبط هستند و پارامترهای کیفی تجهیزات را از جوانب مختلف مشخص میکنند.
استاندارد حفاظتی NEMA: همانطور که پیش از این اشاره شد درجه حفاظت یک دستگاه الکتریکی در برابر عوامل خارجی مانند گرد و غبار، رطوبت، ضربه، نفوذ اجسام خارجی و شرایط محیطی سخت را با استاندارد حفاظتی مشخص میکنند. در واقع این استاندارد تعیین میکند که یک دستگاه تا چه حد در برابر عوامل مخرب محیطی مقاوم است و نحوه نمایش آن یک ضریب عددی در نماد X است که هر عدد نشان دهنده سطح خاصی از حفاظت است.
استاندارد وضعیت غوطهوری: این استاندارد مشخص میکند که یک دستگاه تا چه عمقی میتواند در آب غوطهور شود و بدون آسیب به کار خود ادامه دهد. استاندارد غوطهوری برای دستگاههایی که در محیطهای مرطوب یا تماس مستقیم با آب قرار دارند (دوربینهای مداربسته زیر آبی یا تجهیزات صنعتی) بسیار مهم است که آن را به صورت یک عدد نمایش میدهند.
استاندارد راندمان انرژی NEMA: در یک تعریف کلی استاندارد راندمان انرژی، به میزان انرژی مصرفی یک دستگاه مربوط است و نشان میدهد که دستگاه تا چه حد به صورت بهینه از انرژی استفاده میکند. در واقع با توجه به اهمیت صرفهجویی در مصرف انرژی، استاندارد راندمان انرژی به مصرفکنندگان کمک میکند تا دستگاههایی با مصرف انرژی کمتر را انتخاب کنند و در نتیجه هزینههای انرژی خود را کاهش دهند که به صورت برچسب انرژی یا یک عدد نشان داده میشود.
علاوه بر موارد اصلی که ذکر شد، در این استاندارد پارامترهای دیگری نیز اندازهگیری میشوند به طور مثال: استاندارد ابعاد برای بررسی ابعاد فیزیکی و اطمینان از سازگاری تجهیزات مختلف استفاده میشود. همچنین استاندارد عملکرد به عملکرد تجهیزات در شرایط مختلف مرتبط است و برای ارزیابی قابلیت اطمینان تجهیزات به کار میرود.
معرفی استاندارد مقاومت دوربین مداربسته NEMA
این استاندارد در حوزه دوربینهای مداربسته با هدف تعیین میزان مقاومت دوربینها در برابر عوامل محیطی مانند آب، گرد و غبار، ضربه و دمای محیط نقش مهمی ایفا میکند. با استفاده از استاندارد مقاومت NEMA میتوان دوربینهای مداربستهای را انتخاب کرد که برای استفاده در محیطهای مختلف از جمله فضای باز، محیطهای صنعتی و مناطقی با شرایط آب و هوایی نامساعد مناسب باشند. در واقع دوربینهای مداربستهای که دارای استاندارد مقاومت NEMA هستند در برابر شرایط محیطی سخت مانند باران، برف، حرارت و رطوبت مقاومت بالایی دارند و علاوه بر این از قابلیتهای زیر برخوردار هستند.
- در برابر عوامل محیطی مقاومتر بوده و طول عمر بیشتری دارند.
- این دوربینها حتی در شرایط آب و هوایی نامساعد و محیطهای سخت عملکرد پایدار و بهینهای دارند.
- معمولا از کیفیت ساخت بالاتری برخوردار بوده و تصاویر با کیفیتتری تولید میکنند.
- با انتخاب دوربینهای مداربستهای که دارای استاندارد مقاومت NEMA هستند هزینههای تعمیر و نگهداری ناشی از آسیب عوامل محیطی کاهش مییابد.
به طور کل وجود استاندارد NEMA به عنوان یک معیار مهم برای ارزیابی کیفیت، عملکرد و دوام دوربینهای مداربسته عمل میکند و انتخاب دوربینهایی که با این استاندارد مطابقت دارند به کاربران کمک میکند تا سیستم نظارتی خود را با قابلیت اطمینان و کارایی بالایی طراحی نماید.
سوالات متداول درباره استاندارد National Electrical Manufacturers Association) NEMA)
چرا استاندارد NEMA مهم است؟
استاندارد NEMA برای اطمینان از کیفیت، ایمنی و عملکرد مناسب تجهیزات الکتریکی ضروری است و سبب افزایش تعامل بین تولیدکننده و مصرفکننده میشود، سازگاری و رقابت مفید بین تولیدکنندگان را افزایش داده و هزینههای ناشی از تعمیر، نگهداری و خسارات مرتبط را کاهش میدهد.
چگونه میتوان استاندارد NEMA یک محصول را تشخیص داد؟
این استاندارد معمولا بر روی برچسب محصول یا در مشخصات فنی آن ذکر میشود و با نماد NEMA و ضریب X و عدد مشخص میگردد.
تفاوت بین استاندارد NEMA و استاندارد IP چیست؟
این استانداردها هر دو به درجه حفاظت تجهیزات برقی اشاره میکنند؛ اما استاندارد NEMA بیشتر در آمریکای شمالی استفاده میشود و استاندارد IP در سطح جهانی استفاده میگردد و نسبت به NEMA سیستماتیک تر است.
تفاوت بین استاندارد حفاظتی NEMA و استاندارد وضعیت غوطهوری در چیست؟
استاندارد حفاظتی به مقاومت در برابر عوامل خارجی مانند آب، گرد و غبار، ضربه و… میپردازد؛ اما وضعیت غوطهوری اختصاصی به مقاومت دستگاه در برابر غوطهوری در آب اشاره دارد. همچنین استاندارد حفاظتی دارای سطوح مختلفی از حفاظت است در حالی که استاندارد غوطهوری معمولا به صورت یک عدد نشان داده میشود که عمق مجاز غوطهوری را مشخص میکند.
جمع بندی
به طور کلی سیستمها، تجهیزات و فناوریهای الکتریکی و الکترونیکی بخش گستردهای از زندگی امروزه در سطح صنعتی و غیر صنعتی را تشکیل میدهند. به این منظور برخورداری از ایمنی بالا در وسایل برقی برای پیشگیری از تلفات مالی و جانی اهمیت زیادی دارد و راندمان استفاده بهینه از محصولات برقی را به میزان قابل ملاحظهای افزایش میدهد. در این زمینه استانداردهای مختلف با سطوح حفاظتی متفاوتی وجود دارند که استاندارد NEMA، به عنوان بزرگترین انجمن ملی تولید کننده تجهیزات برقی در آمریکای شمالی، نقش بسیار مهمی در انتخاب و استفاده از تجهیزات الکتریکی دارد. ضمن آشنایی با استانداردهای NEMA میتوانید محصولاتی با کیفیت و مناسب برای نیازهای خود را انتخاب کنید و هنگام خرید با توجه سطح حفاظتی محصول، از عملکرد مناسب و طول عمر بالای آن اطمینان حاصل نمایید.