شبکه به مجموعهای از دستگاه های متصل به هم اشاره دارد که با هدف اشتراکگذاری داده، نرمافزار، سختافزار و … استفاده می شود. امنیت شبکه های کامپیوتری نیز یکی از مهمترین مسائل در کسب و کارها است و افراد باید با مفهوم آن آشنا شوند، زیرا با وجود کسب و کارها به فناوریهای دیجیتال احساس نیاز به امنیت شبکه (Network security) و اهمیت آن برای مقابله با تهدیدهای سایبری وجود دارد. در این مقاله از وبسایت مکسا قصد داریم با پاسخ به سوال امنیت شبکه چیست ؟ با مفهوم آن آشنا شده و در خصوص انواع لایههای امنیت شبکه، اهمیت امنیت شبکه و شبکه و امنیت شبکه صحبت کنیم.
تعریف امنیت شبکه به زبان ساده
معنی امنیت شبکه به روشهای اشاره دارد که از زیرساختهای شبکه کسب وکارها در برابر تهدیدهای سایبری و حملات غیرمجاز محافظت میکند. مفهوم امنیت شبکه را میتوان به عنوان بخشی از حوزه امنیت سایبری برای ایجاد امنیت برای زیرساخت های it در شرکت ها استفاده میشود. تعریف امنیت شبکه های کامپیوتری بر حفاظت از شبکههای کامپیوتری در مقابل تهدیدهای سایبری تمرکز دارد. اهداف اصلی امنیت شبکه کامپیوتری نیز شامل موارد زیر میشود:
- مقابله با دسترسی غیرمجاز به دادههای شبکه
- تشخیص و توقف تهدیدهای سایبری و نقض امنیت اطلاعات
- اطمینان از دسترسی مجاز کاربران به منابع و دادههای شبکه
در واقع امنیت شبکه کامپیوتری با محافظت از زیر ساخت شبکه، منابع و ترافیک سازمان، حملات و تهدیدهای سایبری را از بین برده و اثرات آن را کاهش میدهد.

تعریف امنیت شبکه به زبان ساده
اهمیت امنیت شبکه چیست؟
با گسترش و پیچیدهتر شدن زیرساختهای شبکه، قطعا حملات سایبری نیز افزایش مییابد. با توجه به اینکه امروزه کسب و کارهای آنلاین از طریق وب اپلیکیشن و با سرور اختصاصی خدمات خود را ارائه میدهند در نتیجه ضرورت امنیت شبکه نیز بیشتر اهمیت پیدا میکند. همچنین کسب و کارها با مجازیسازی فعالیتهای خود، تامین امنیت بخش بزرگی از زیرساختها از دست تیم فناوری خارج میشود. برای مقابله با تهدیدهای امنیتی ایجاد شده در زیرساختهای شبکه سازمانها، حفاظت از شبکه و تامین امنیت شبکه کامپیوتری اهمیت بیشتری پیدا میکند.
مراحل امنیت شبکه
برای تامین امنیت شبکه کامپیوتری، به طور کلی مراحل مختلفی طی می شود که هر یک نقش مهمی در امنیت شبکه و ایجاد حفاظت از داده ها ایفا میکند:
- تحلیل و ارزیابی نیازمندیهای امنیتی: ابتدا نیازمندیهای امنیتی شبکه شامل زیرساخت های شبکه، تهدیدات احتمالی و آسیبپذیریهای موجود شناسایی میشود.
- تدوین سیاستهای امنیتی: سیاستهای امنیتی به عنوان دستورالعملهای کلی و ضوابطی برای حفظ امنیت در شبکه مورد نظر قرار می گیرد. این سیاستها مشخص میکنند که چه کاربرانی به چه دادههایی و در چه شرایطی دسترسی خواهند داشت.
- کنترل دسترسی: در این مرحله روشهای کنترل دسترسی برای محدود کردن دسترسی کاربران به دادههای حساس و بخشهای مختلف شبکه تعیین و پیادهسازی میشود.
- نصب و تنظیم فایروالها و سیستمهای تشخیص نفوذ: فایروالها و سیستمهای تشخیص و جلوگیری از نفوذ به منظور جلوگیری از دسترسیهای غیرمجاز و حملات سایبری نصب میشود.
- رمزگذاری اطلاعات: دادههای حساس برای انتقال یا ذخیرهسازی رمزگذاری میشوند تا در صورت دسترسی غیرمجاز، قابل خواندن نباشند.
- نصب و بهروزرسانی آنتیویروس: این نرمافزارها در شناسایی و حذف ویروسها، بدافزارها و تهدیدات مخرب نقش دارند.
- بروزرسانی نرمافزارها و سیستمعاملها: سیستمعاملها و نرمافزارهای شبکه بروزرسانی میشوند تا آسیبپذیریهای زیرساخت شبکه کاهش یابند.
- پشتیبانگیری منظم از دادهها: تهیه پشتیبان منظم از دادهها به شما این امکان را میدهد که در صورت بروز حملات سایبری یا خرابیها، به سرعت دادهها را بازیابی کنید.
- نظارت و ارزیابی مداوم: شناسایی تهدیدات جدید و بهبود اقدامات امنیتی متناسب با تغییرات نیاز به نظارت و ارزیابی مستمر و منظم شبکه دارد.
معرفی لایههای امنیت شبکه
امنیت شبکه لایه بندی شده به طور کلی در مدل استاندارد لایه بندی صورت می گیرد. مدل لایه بندی osi(open systems interconnection) و مدل لایه بندی TCP/IP که در ادامه به بررسی هر یک از این استانداردها پرداخته ایم.
مدل لایه بندی شبکه OSI
به مدلی اشاره دارد که در آن برقراری ارتباط بین تجهیزات بین مسیر مبدا تا مقصد به هفت لایه تقسیم میشود.
لایه 1:لایه فیزیکی (physical): این لایه وظیفه انتقال داده به صورت صفر و یک را به عهده دارد.
لایه 2: پیوند داده (data-link): این لایه با اصلاح دادهها در ارسال اطلاعات مطمئن به مقصد نقش مهمی دارد و در صورت بروز خطا در ارسال نیز دادهها مجدد ارسال میشوند.
لایه 3: لایه شبکه(NETWORK): این لایه وظیفه انتقال فناوری برقراری ارتباط به دیگر شبکهها و امنیت در لایه شبکه را به عهده دارد.
لایه 4 : لایه انتقال (transport: پیش از ارسال اطلاعات، یک بسته به سمت مقصد ارسال میشود تا مقصد برای دریافت دادهها اماده باشد. این لایه همه اطلاعات را بستهبندی میکند تا به صورت منظم در مقصد ذخیره شوند.
لایه 5 : لایه جلسه (session): در این لایه به عنوان یکی از پنج لایه امنیت شبکه زمان ارسال و دریافت دادهها بررسی میشود تا بتوان بستهها را مدیریت کرد.
لایه 6 : لایه نمایش (presentation): استانداردهای رمزگذاری و فشردهسازی دادهها در اینم لایه تعریف میشوند.
لایه 7 : لایه کاربرد: (application) به عنوان بالاترین لایه در مدل OSI است و برای ایجاد ارتباط بین مبدا و مقصد نقش واسط بین کاربر و شبکه را دارد.

معرفی لایههای امنیت شبکه
مدل لایهبندی شبکه TCP/IP
این مدل لایه بندی شبکه از 4 لایه تشکیل شده است:
لایه واسط شبکه (Network interface layer): این لایه درست مانند دو لایه اول مدل OSI عمل می کند و بین بخش نرمافزاری و سختافزاری ارتباط برقرار میکند.
لایه اینترنت ( Internet layer): در مدل TCP/IP لایه اینترنت برای آدرسدهی تعریف شده است.
لایه انتقال ( transport layer): این لایه همانند لایه انتقال در مدل OSI وظیفه برقراری ارتباط بین دو میزبان را بر عهده دارد و اطلاعات را به طور صحیح به مقصد ارسال میکند.
لایه کاربرد ( Application layer): لایه کاربرد برای ایجاد تعامل بین کاربر و کامیپوتر و ارسال و دریافت دادهها استفاده میشود. در واقع دو امر مهم انتقال فایل (FTP) و مدیریت پست (SMTP) در این لایه اتفاق میافتد.
انواع امنیت در شبکه
امنیت در شبکه به مجموعهای از اقدامات و ابزارهایی اشاره دارد که به منظور محافظت از زیرساختهای شبکه و دادههای آن در مقابل حملات و تهدیدات سایبری مورد استفاده قرار میگیرد. انواع مختلفی از امنیت شبکه وجود دارد که هرکدام با روشها و فناوریهای خاصی به تأمین امنیت در شبکه کمک میکنند:
امنیت فیزیکی: امنیت فیزیکی شبکه شامل حفاظت از تجهیزات و زیرساخت های شبکه از جمله سرورها، روترها و سوئیچها در برابر دسترسی فیزیکی غیرمجاز و آسیبهای محیطی نظیر(آتش، آب، سرقت و …) میشود.
امنیت نرمافزاری: امنیت نرمافزاری با شناسایی و مقابله با بدافزارها، ویروسها و نرمافزارهای مخرب برقرارمی شود. ابزارهایی مانند آنتیویروسها و نرمافزارهای ضدبدافزار در تامین امنیت نرمافزاری نقش دارند.
امنیت دسترسی: امنیت دسترسیها شامل تعیین و کنترل سطح دسترسی کاربران به داده ها و کنترل ورود و خروج اطلاعات در شبکه می شود. روشهایی مانند احراز هویت چندمرحلهای (MFA) و استفاده از پروتکلهای امنیتی برای کنترل دسترسی به کار می روند.
امنیت شبکه بیسیم: این نوع امنیت شبکه بر محافظت از شبکههای وایرلس (Wi-Fi) در برابر تهدیدات خاص حملات فیشینگ اشاره دارد و برای تامین امنیت شبکه بی سیم از پروتکلهایی مانند WPA3 و فایروالهای بیسیم استفاده میشود.
امنیت فایروال: فایروال به نرمافزار یا سختافزاری گفته می شود که از ورود یا خروج ترافیک مشکوک به شبکه جلوگیری میکند و درواقع ترافیک شبکه را کنترل می کند. فایروال ها میتوانند سختافزاری یا نرمافزاری باشند و به عنوان یکی از ابزارهای اصلی امنیت شبکه استفاده میشوند.
امنیت پروتکل و انتقال داده: این نوع امنیت شبکه نیز شامل رمزگذاری دادهها و استفاده از پروتکلهای ایمن مانند SSL/TLS برای جلوگیری از شنود و حملات سایبری در زمان انتقال دادهها می شود.
بیشتر بخوانید: خرید انواع سوئیچ شبکه

انواع امنیت در شبکه
امنیت برنامهها و اپلیکیشن ها (Application Security)
حفاظت از برنامهها و نرمافزارهای موجود در شبکه در مقابل آسیبپذیریهای نرمافزاری که منجر به حملاتی مانند SQL، XSS و سایر حملات می شود.
امنیت سیستم تشخیص و جلوگیری از نفوذ (IDS/IPS)
سیستمهای IDS برای شناسایی فعالیتهای مشکوک و نفوذهای احتمالی و سیستمهای IPS برای پیشگیری و متوقف کردن این نفوذها در زمان واقعی به کار میروند.
امنیت ابری
امنیت ابری از دادهها و برنامههای ذخیرهشده در بسترهای ابری در برابر دسترسیهای غیرمجاز و تهدیدات امنیتی، از طریق رمزگذاری، کنترل دسترسی و رعایت سیاستهای امنیتی ابری محافظت می کند.
امنیت وب
امنیت وب برای محافظت از کاربران و دادههای آنها هنگام دسترسی به وبسایتها کاربرد دارد. این نوع امنیت شبکه شامل استفاده از گواهینامههای SSL، فیلتر کردن URL و جلوگیری از دسترسی به وبسایتهای مخرب می شود.
امنیت اطلاعات و جلوگیری از نشت داده
امنیت اطلاعات با تمرکز بر حفاظت اطلاعات حساس و محرمانه داخل شبکه و جلوگیری از نشت دادهها، از طریق رمزگذاری، پشتیبانگیری و کنترل دسترسی صورت می گیرد.
امنیت نقطه پایانی (Endpoint Security)
امنیت نقطه پایانی نیز شامل محافظت از دستگاههای متصل به شبکه مانند کامپیوترها، تلفنهای همراه و دستگاههای اینترنت اشیا (IoT) است که از طریق نرمافزارهای ضدبدافزار و سیستمهای کنترل دسترسی مدیریت میشوند.
تجهیزات امنیت شبکه
یکی از مهم ترین پیش نیاز امنیت شبکه شناخت و تامین تجهیزات امنیت شبکه است. تجهیزات امنیت شبکه به عنوان اصلی ترین زیرساخت امنیت شبکه شامل موارد زیر می شود:
- سیستم تشخیص نفوذ (IDS): این سیستم با کنترل ترافیک شبکه، الگوهای ناهنجار را شناسایی و در صورت تشخیص حمله هشدار می دهد.
- سیستم پیشگیری از نفود (IPS): این نوع سیستم امنیت تجهیزات شبکه با پیشگیری از حملات سایبری در شبکه در همان مراحل اولیه از حمله به شبکه جلوگیری می کند.
- ویروس یاب: نوع دیگر زیرساخت امنیت شبکه ویروس یاب و ضد بدافزارها هستند که با بررسی درخواست ها و فایل های ارسالی انواع ویروس یا نرم افزارها را شناسایی و از بین می برند.
- VPN: به منظور افزایش سطح امنیت شبکه می توان از مهم ترین تجهیزان زیر ساخت امنین شبکه یعنی VPN استفاده کرد.
- سیستم تشخیص تهدید: نوعی سیستم بر پایه هوش مصنوهی است که برای جلوگیری از الگوهای تهدید و حملات شبکه استفاده میشود.
- سیستم مدیریت امنیت:به نرم افزارهایی اشاره دارد که به مدیران سازمان امکان تامین امنیت شبکه از طریق مدیریت، پیکربندی و نظارت را فراهم میکند.
- سیستم مدیریت لاگ: با جمع آوری، ذخیره و تجزیه و تحلیل لاگ های شبکه انواع حملات در زیرساخت های IT شبکه را شناسایی میکند.
- سیستم های تشخیص و حفاظت از نفوذ سرورها: این نوع سیستم بر روی سرورها نصب شده و از حملات نفوذ شبکه محلی جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید: اتاق سرور | طراحی، مشخصات و تجهیزات اتاق سرور

تجهیزات امنیت شبکه
روش های تامین امنیت در شبکه های کامپیوتری
برای تأمین امنیت در شبکههای کامپیوتری، روشها و تکنیکهای مختلفی وجود دارد که از دسترسی غیرمجاز، سرقت اطلاعات و حملات سایبری جلوگیری میکند. برخی از رایجترین روشهای تأمین امنیت شبکه کامپیوتری عبارتند از:
استفاده از فایروالها: فایروالها برای کنترل ترافیک ورودی و خروجی شبکه استفاده میشوند و به جلوگیری از دسترسیهای غیرمجاز کمک میکنند.
رمزنگاری دادهها: رمزنگاری (Encryption) یکی از مهمترین روشها برای محافظت از دادهها است. با رمزنگاری، دادهها به شکلی تغییر میکنند که تنها افراد مجاز و با استفاده از کلیدهای رمزگشایی میتوانند آنها را بخوانند.
کنترل دسترسی: استفاده از سیاستهای کنترل دسترسی (Access Control) این تضمین را میدهد که فقط افراد مجاز به منابع و دادههای خاصی دسترسی داشته باشند.
استفاده از سیستمهای تشخیص و جلوگیری از نفوذ (IDS/IPS): سیستمهای IDS ترافیک شبکه را برای شناسایی فعالیتهای مشکوک و تهدیدات بررسی کرده و سیستمهای IPS نیز به طور فعال تلاش میکنند تا جلوی این تهدیدات را بگیرند.
بروزرسانی منظم نرمافزارها و سیستمعاملها: بروزرسانیهای منظم نرم افزارها موجب شناسایی آسیبپذیریهای نرمافزار و سیستمعاملها شده و با رفع آن، امنیت شبکه در برابر حملات احتمالی افزایش مییابد.
استفاده از پروتکلهای امنیت شبکه: پروتکلهایی مانند SSL/TLS، HTTPS برای تامین امنیت ارتباطات شبکهای و جلوگیری از دسترسیهای غیرمجاز و حملات به کار میروند.
استفاده از VPN برای ارتباطات از راه دور: استفاده از شبکه خصوصی مجازی (VPN) برای ارتباطات از راه دور، ارتباطات را رمزگذاری کرده و از دسترسی غیرمجاز جلوگیری میکند.
مدیریت و مانیتورینگ مداوم شبکه: با نظارت مستمر بر ترافیک و فعالیتهای شبکه، میتوان هرگونه تهدید یا رفتار غیرعادی را به سرعت شناسایی و اقدامات لازم را انجام داد.

روش های تامین امنیت در شبکه های کامپیوتری
معرفی پروتکلهای امنیتی در شبکههای کامپیوتری
پروتکلهای امینتی در شبکه های کامپیوتری برای حفاظت ار اطلاعات شبکه کاربرد دارند که در ادامه به معرفی آنها پرداختهایم:
- پروتکل IPSEC(IP Security): این پروتکل با احراز هویت دادهها و یکپارچهسازی آن ها موجب ایجاد حریمخصوصی بین دو موجودیت میشود.
- پروتکل SSL (Secure Sockets Layer) : پروتکل SSL یک نوع مکانیسم دفاعی است که به منظور حفظ اتصال من بین سرور و کلاینت استفاده می شود. در این نوع پروتکل امنیت شبکه از رمزنگاری برای جلوگیری از تغییر داده های شخصی، بسته ها و جزئیات در حین ارسال و خواندن آنها توسط مجرمام استفاده میشود.
- پروتکل SSH (Secure Shell) : این پروتکل امنیت در شبکه داده های شبکه را رمزنگای کرده و به خط فرمان اجازه میدهد تا از راه دور وارد سیستم شده و وطایف خود را انجام دهد.
- پروتکل HTTPS: پروتکل HTTPS یا همان HyperText Transfer Protocol Secure یکی دیگر از پروتکلهای ایمنسازی ارتباط داده بین چند سیستم است. در واقع دادههای ارسال شده از طریق این پروتکل رمزگذاری میشوند و مجرمان سایبری قادر به تغییر دادهها در مسیر انتقال نخواهند بود. حتی با دسترسی مجرمان به دادهها نیز به دلیل رمزنگاری فوی روی بستههای داده امکان خواندن و تفسیر آن ممکن نیست.
مزایای برقراری امنیت در شبکههای کامپیوتری چیست؟
امنیت شبکه یکی از ستونهای کلیدی در حفاظت از اطلاعات در بستر شبکه است. تامین امنیت در شبکههای کامپیوتری مزایای گستردهای برای سازمانها دارد که برخی از آنها عبارتند از:
حفاظت از اطلاعات حساس: در عصر دیجیتال، اطلاعاتی همچون دادههای شخصی، مالی و اطلاعات تجاری ارزش زیادی دارند. نشت دادهها میتواند پیامدهای جدی همچون سرقت هویت و کلاهبرداریهای مالی را به همراه داشته باشد. با استفاده از روشهای رمزگذاری دادهها و کنترل دسترسی، امنیت شبکه از این اطلاعات در برابر دسترسیهای غیرمجاز محافظت میکند.
تجربه کاربری بهتر: یک شبکه ایمن مستقیماً بر کیفیت تجربه کاربران تأثیر میگذارد. حملات سایبری یا نفوذهای مخرب میتوانند سرعت و کارایی شبکه را کاهش داده و یا حتی باعث قطع خدمات شوند که در نهایت کاربران را ناراضی کرده و به ترک خدمات تشویق میکند. با پیادهسازی اصول امنیتی مناسب، سازمانها میتوانند شبکهای پایدار و سریع ارائه دهند که تجربه کاربران بهبود یابد و از جذب و حفظ مشتریان خود اطمینان حاصل کنند.
حفاظت از اعتبار کسب و کار: امنیت شبکه، کسبوکارها را از خطراتی همچون سرقت دادهها و آسیب به زیرساختها حفظ میکند. حملات سایبری میتواند هزینههای سنگینی بر شرکتها تحمیل کند و حتی اعتبار آنها را به مخاطره بیندازد. تامین امنیت شبکه به سازمانها این امکان را میدهد که با اطمینان بیشتر به فعالیت خود ادامه داده و از آسیبهای احتمالی به اعتبار خود جلوگیری کنند.
رعایت استانداردهای امنیتی : در بسیاری از صنایع، رعایت الزامات قانونی و استانداردهای امنیتی برای حفاظت از اطلاعات اجباری است. تخطی از این مقررات جریمههای مالی و پیامدهای حقوقی را در پی دارد. با اجرای اقدامات امنیتی در شبکه، سازمانها میتوانند مطابق با استانداردهای قانونی عمل کرده و ریسک تخلفات قانونی را کاهش دهند.
مهمترین مشکلات و تهدیدات امنیت شبکه کدام اند؟
شبکههای کامپیوتری نیز به روشهای مختلفی در معرض خطر قرار دارند و از جمله مهم ترین تهدیدات امنیتی که در شبکه باید برای آن آماده باشید عبارتند از:
حملات فعال در امنیت شبکه: حملات فعال امنیت شبکه به نوعی از حملات اشاره که در آن مهاجم به طور مستقیم وارد شبکه یا سیستم هدف میشود و تلاش میکند تغییرات قابل توجهی در اطلاعات یا رفتار شبکه ایجاد کند. این نوع حملات معمولاً به شکلی فعال و مخرب انجام میشوند و میتوانند منجر به اختلالات عمده در عملکرد سیستم، دستکاری دادهها و حتی سرقت اطلاعات شوند.
مهاجم داخلی در امنیت شبکه: کارمندان داخلی می توانند خواسته یا ناخواسته امنیت شبکه را دچار اختلال کنند و یا با ناآگاهی از امنیت دادهها، آنها را افشا کنند. به طور کلی مهاجم داخلی در امنیت شبکه عمدا شبکه را تهدید میکند و موجب افشای اطلاعات میشود.
دسترسیهای غیرمجاز: چنانچه کاربری به شبکه دسترسی داشته باشد، امکان دسترسی به اطلاعات محرمانه شبکه و افشاری دادههای محرمانه را دارد که موجب به خطر افتادن سیستم های داخلی شبکه میشود.
حملات DOS: در این نوع حمله و تهدید امنیتی شبکه، با ارسال ترافیک ناخواسته موجب کندی یا از دسترس خارج شدن سرویس برای کاربران میشود.
آلودگی های بد افزاری: نوع دیگر تهدیدهای امنیتی در شبکه آلودگیهای بد افزاری است که دادهها را از بین برده و یا رمزنگاری میکنند. در نتیجه دسترسی کاربران مجاز به دادهها محدود شده و حتی بدافزارها میتواند از وب سایت های ناامن استفاده کنند، دستگاههای آلوده کارمندان یا حملات خارجی وارد شبکه شوند.

مهمترین مشکلات و تهدیدات امنیت شبکه کدام اند؟
منظور از تست نفوذ در امنیت شبکه چیست؟
تست نفوذ و امنیت شبکه به فرآیندی گفته میشود که طی آن کارشناسان امنیت در شبکه با روشهای مختلف به شبکه، سیستمها و برنامههای یک سازمان نفوذ میکنند تا نقاط ضعف و آسیبپذیریهای احتمالی را شناسایی و ارزیابی کنند.. تست نفوذ در امنیت شبکه به عنوان یک رویکرد پیشگیرانه، اهمیت زیادی در امنیت شبکه دارد و معمولاً به روشهای زیر صورت میگیرد:
- جمعآوری اطلاعات: در این مرحله ابتدا اطلاعاتی مانند آدرسهای IP، اطلاعات دامنه و شبکه، ساختار سیستمها و برنامهها جمعآوری میشود.
- شناسایی آسیبپذیریها: با استفاده از ابزارهای مخصوص، آسیبپذیریها و نقاط ضعیف شبکه شناسایی میشوند.
- استفاده از آسیبپذیریها : سپس از آسیبپذیریهای شناساییشده برای دسترسی به سیستمها و دادهها استفاده میشود. این مرحله شبیهسازی واقعی حملات است و به متخصصین کمک میکند میزان خطر را ارزیابی کنند.
- ارزیابی و گزارشدهی: نتایج تست نفوذ شامل نقاط ضعف شناساییشده، آسیبپذیریها و پیشنهادات برای اصلاح و افزایش امنیت شبکه در یک گزارش جامع ارائه میشود.
- رفع مشکلات امنیتی: بر اساس گزارش های حاصل از تست نفوذ، تیمهای امنیتی اقدام به رفع آسیبپذیریها میکنند تا سطح امنیت شبکه بهبود یابد.
سیستمعاملهای امنیت شبکه
در دنیای امنیت شبکه، سیستمعاملها نقشی اساسی در محافظت از دادهها و تجهیزات دارند. برای تأمین امنیت در شبکههای کامپیوتری، برخی امنیت سیستم عامل شبکه بهطور خاص برای مقابله با تهدیدات طراحی شدهاند. در ادامه به سه سیستمعامل مهم امنیت شبکه پرداخته ایم:
امنیت شبکه سیسکو
تجهیزات شبکه سیسکو(Cisco) با تنوع بالایی وجود دارند و شامل روتر، سوئیچ، ترمینال و … می شوند که همگی برای کار نیاز به سیستم عامل شبکه سیسکو دارند. شرکت سیسکو به منظور راحتی کاربران، سیستم عامل سیسکو را روانه بازار کرد که به طور انحصاری برای محصولات شبکه استفاده می شود. سیستم عامل Internetwork Operating System یا به اختصار IOS ، خانوادهای از سیستم عامل های شبکه اختصاصی است که در چندین مدل روتر و سوئیچ شبکه ساخته شده توسط سیسکو کاربرد دارد. این سیستم عامل، مجموعهای از فرآیندهای مسیریابی، سوئیچینگ، عملیات اینترنتی و مخابراتی را در قالب یک سیستم عامل چندوظیفهای ادغام کرده است.
امنیت در شبکه لینوکس
لینوکس برای امنیت شبکه به عنوان یک سیستمعامل با ویژگیهای فوق العااده، از زبانهای برنامهنویسی همچون PHP، HTML و بسیاری دیگر پشتیبانی میکند. امنیت در شبکه های لینوکس برای ذخیرهسازی دادهها نیز از پایگاههای داده قوی MySQL بهره مند شده است. همچنین سیستم عامل لینوکس برای برقراری امنیت شبکه در لینوکس (Linux) از سرورهای قدرتمندی مانند LiteSpeed و Apache پشتیبانی میکند که امکانات بسیار زیادی را برای مدیریت در اختیار کاربران قرار می دهد.
امنیت شبکه لینوکس در مقایسه با ویندوز بسیار قابل توجه است به این دلیل که این سیستم عامل بر پایه یونیکس ساخته شده و تهدیدات امنیتی کمتری را تجربه می کند. همچنین سیستم عامل لینوکس از پایداری و امنیت بالایی برخوردار است به گونه ای که در صورت بروز مشکل در یک برنامه، نیازی به راهاندازی مجدد سیستم نیست و میتوان به راحتی به دیگر برنامهها دسترسی داشت. سیستم عامل لینوکس قادر به شناسایی خودکار سختافزارها پس از نصب است و خود یک مزیت بزرگ برای کاربرانی است که از سخت افزارهای مختلف استفاده می کنند.
امنیت شبکه زایکسل
سیستمعامل شبکه زایکسل (Zyxel)نیز به منظور مدیریت و تأمین امنیت شبکههای مختلف طراحی شده است. این سیستمعاملها شامل ویژگیهای پیشرفتهای از جمله فایروال، سیستمهای شناسایی و پیشگیری از نفوذ (IDS/IPS) و پشتیبانی از VPN برای ارتباطات امن هستند. همچنین سیستم عامل شبکه زایکسل از پلتفرمهایی مانند Zyxel Nebula برای مدیریت دستگاهها استفاده میکند که نظارت و پیکربندی شبکه را تسهیل می کند. علاوه بر این، زایکسل با پشتیبانی از سختافزارهای مختلف و رابط کاربری ساده، امنیت بالا و عملکرد پایداری را برای شبکه به همراه دارد.
روشهای یادگیری امنیت شبکه کدام است؟
چگونه امنیت شبکه یاد بگیریم؟ مراحل یادگیری امنیت شبکه شامل فرآیند چندجانبه است که دربرگیرنده روشهای مختلفی برای شروع یادگیری امنیت شبکه از طریق تقویت مهارتها و دانش در این زمینه میشود. یکی از بهترین روشها آموزش امنیت شبکه، شرکت در دورههای آموزشی آنلاین و مشاهده فیلم آموزش امنیت شبکه است که میتواند از مباحث پایه تا پیشرفته را پوشش دهد و گواهینامههای معتبر مانند CompTIA Security+، Certified Ethical Hacker (CEH) و CISSP را به دانشجویان ارائه کند.
مطالعه کتابهای تخصصی حوزه شبکه نیز به درک عمیقتری از مفاهیم امنیت در شبکه و همچنین آموزش شبکه و امنیت کمک میکند. علاوه بر این، ایجاد آزمایشگاههای شبیهسازی و استفاده از ابزارهای امنیتی مانند Kali Linux و Wireshark به دانشجویان این امکان را میدهد که حملات سایبری را در محیطی ایمن شبیهسازی کنند و مهارتهای عملی اموزش امنیت شبکه خود را تقویت کنند. همچنین، مشارکت در انجمنها و گروههای آنلاین مانند Reddit و Stack Overflow فرصتهای زیادی برای تبادل تجربیات و یادگیری از متخصصان دیگر فراهم میآورد. با ترکیب این روشها، متخصصان میتوانند به طور مؤثری با آموزش شبکه و امنیت در مقابله با تهدیدات سایبری و تقویت امنیت شبکهها عمل کنند.

روشهای یادگیری امنیت شبکه کدام است؟
سوالات متداول درباره امنیت شبکههای کامپیوتری
امنیت شبکه چیست؟
امنیت شبکه به مجموعهای از روشها اشاره دارد که از زیرساختهای شبکه در برابر تهدیدهای سایبری و حملات غیرمجاز محافظت میکند. این مفهوم بخشی از امنیت سایبری است که به حفظ امنیت سیستمها و دادهها در شبکههای کامپیوتری و زیرساختهای فناوری اطلاعات در سازمانها میپردازد.
چه تهدیدهای امنیتی در شبکه میتوانند کسب و کارها را تهدید کنند؟
شبکههای کامپیوتری اغلب با تهدیداتی نظیر حملات DoS، هک و دسترسی غیرمجاز، ویروس، فیشینگ روبهرو هستند که میتوانند منجر به سرقت دادهها، خرابی سیستمها و اختلال در شبکه شوند.
روشهای مختلف تأمین امنیت شبکه کدامند؟
برای تأمین امنیت در شبکه میتوان از روشهایی مانند استفاده از فایروالها، رمزگذاری دادهها، شناسایی و جلوگیری از نفوذ (IDS/IPS) و نظارت مداوم بر شبکه بهره برد. همچنین، آموزش کاربران و بهروزرسانی منظم نرمافزارها نیز از اهمیت ویژهای دارد.
جمع بندی
با توجه به اهمیت فناوریهای دیجیتال در سازمانها، امنیت شبکه به عنوان یکی از اصول اولیه حفاظت از دادهها و اطلاعات سازمانها شناخته میشود. تهدیدهای سایبری و دسترسیهای غیرمجاز میتوانند به طور جدی به زیرساختهای شبکه آسیب برسانند. بنابراین آگاهی از روشهای تأمین امنیت شبکه و پیادهسازی تدابیر مناسب مانند استفاده از فایروالها، رمزگذاری دادهها و … ضمن جلوگیری از اختلال در شبکه به حفظ اعتبار کسبوکارها نیز کمک میکند.