امروزه استفاده از باتریهای قفل هوشمند در حال همهگیر شدن است و به زودی شاهد استفاده از این نوع قفلها روی انواع درب منازل، ادارات و… خواهیم بود. تاثیر پیشرفت تکنولوژی روی تنوع محصولات مورد استفاده در جوامع انسانی کاملا مشهود است؛ به طوریکه در این زمینه انواع قفلهای هوشمند و دیجیتال روانه بازار شدهاند. این محصولات با کلیدهای فیزیکی باز نمیشوند و به این دلیل علاوه بر صرفهجویی در وقت و تامین امنیت به شکل پیشرفتهتر، تنها به افراد مجاز اجازه عبور میدهد. شرکت مکسا در راستای تامین نیاز مشتریان خود، از این باتریها در قفلهای دیجیتالی بهره گرفته است.
باتری قفل دیجیتال چیست؟
انواع قفلهای دیجیتالی با استفاده از باتری و نیروی الکتریکی کار میکنند. در واقع باتری قفل هوشمند منبع تامین انرژی این قفلها برای شناسایی، رمزگذاری و… است. اما کار به همین سادگی پیش نمیرود. این باتریها باید از طول عمر مناسب برخوردار باشند و به خوبی در محل مورد نظر تعبیه شوند. به علاوه نباید در محل نصب، نشتی داشته باشند. به همین دلیل شرکتهای مختلفی در حال بهبود انواع باتریها و به روز رسانی آنها هستند. موارد جدید باتریهای قفل هوشمند جدید، همواره توسط کمپانیهای تولید کننده ارائه میشوند. باتری قفل هوشمند، هنگامی که شما از باتری نوع قلیایی استفاده کنید، بهترین عملکرد را خواهند داشت. معمولا این باتریها توسط باتریهای قلیایی 1.5 ولت AA شارژ میشوند. البته این قفلها معمولا در دو نوع قلیایی و لیتیومی تولید میشوند که مدل قلیایی آن بهتر است. پیش بینی میشود به زودی تمامی محصولات بازار، مدل قلیایی باشد. باتریهای قلیایی صرفه زیست محیطی دارند و فلزات سنگین هم ندارند.
بیشتر بخوانید: فروش انواع قفل های دیجیتال و الکترونیکی و دستگیره هوشمند
معرفی انواع باتریهای قفل هوشمند
یک باتری قفل هوشمند به دلیل کارایی بالا و بنا بر محلی که مورد استفاده قرار میگیرد، بهینه میشود. این بهینه سازی، انجام دادن یکسری تغییرات کوچک در جزییات است. در ادامه متداولترین انواع باتریهای قفل هوشمند را معرفی میکنیم.
باتری قلمی (AA battery)
باتری قلمی که بهنام AA battery هم شناخته میشود، یک منبع تغذیه استاندارد برای پیلها و باتریهای گالوانی خشک است. استفاده از این باتری از سال 1947 متداول است و قطعا همه شما تجربه استفاده از وسایل وابسته به باتریهای قلمی را داشتهاید.
باتری نیم قلمی (AAA battery)
باتری نیم قلمی یا Triple-A battery یک مدل خاص و پرکاربرد از باتریها است. این مدل باتری شباهتهای زیاد با باتری قلمی دارد؛ به طوریکه باطری نیم قلمی هم برای استفاده در پیلهای گالوانی خشک طراحی شده است. ابعاد آن 44.5 در 10.5 میلیمتر است.
باتری سکهای (Coin cell battery)
یک مدل دیگر از انواع باتریها، نوع سکهای آن است. باتری دکمهای یا button cell به صورت یک سیلندر کوچک در قطر 5 الی 20 میلیمتر و ارتفاع 1 تا 6 mm تولید میشوند. متداولترین کاربرد این باتریها استفاده در وسایل الکترونیکی کوچک مثل ساعت مچی و ماشین حساب است.
باتری ریموتی (Remote control battery)
یک کاربرد مهم انواع باتری قفل دیجیتالی در ریموتها است. منبع تغذیه ریموتها توسط نوع خاصی از باتریهای قفل هوشمند انجام میشود. میتوان گفت اولین استفاده گسترده از باتری باتری قفل الکترونیکی در ریموتهت بوده است. باز و بسته کردن دربهای مختلف با استفاده از ریموتها، باعث انقلاب جدیدی در استفاده از باتریهای قفل هوشمند شد.
باتری لیتیومی (Lithium-ion battery)
به این نوع باتری، لیتیوم-یون هم گفته میشود. این باتری یک گروه مهم از خانواده باتریهای قابل شارژ است. هنگام تخلیه، یونهای لیتیومی از قسمت کاتد به آند میروند. در هنگام شارژ شدن این مسیر برعکس طی میشود.
باتری قلیایی (Alkaline battery)
جدیدترین نوع باتریها هستند که هماهنگی خوبی با باتریهای قفل هوشمند برقرار میکنند. به این نوع باتریها آلکالاین هم گفته میشود. در این باتری فلز روی (Zn) با دی اکسید منگنز (MnO2) واکنش میدهد. در نوع باتری پرکردنی قلیایی امکان استفاده دوباره از باتری هم وجود دارد.
کدام نوع باتری برای استفاده در باتری قفل هوشمند مناسب نیست؟
باید توجه کنید که کارکرد برخی باتریها هماهنگ با باتری قفل هوشمند نیست و بنابراین نباید از آنها استفاده کنید. مثلا باتریهایی که در آنها فلزات سنگین بهکار رفته، از مهمترین باتریهایی هستند که نباید از آنها استفاده کنید. مثلا باتریهای دارای فلزات کربن و روی میتوانند راندمان کاری شما را بهشدت پایین بیاورند؛ چون انرژی آنها حدود 4 برابر سریعتر از باتریهای قلیایی خالی میشود. عیب دیگر آنها غیر قابل شارژ بودن برای بار دوم است. با این استدلال شاید بخواهید از باتریهای قابل شارژ استفاده کنید. اما مجددا باید توصیه کنیم که استفاده از این باتریها هم مناسب نیست. چون از لحاظ اقتصادی و… صرفه ندارند. در عوض باتریهای قلیایی با اینکه غیر قابل شارژ هستند اما به دلیل استفاده از یک جریان مداوم ولی دارای بار کم، دیر تخلیه میشوند. به همین دلیل خرید باتری قفل هوشمند برای باتریهای قلیایی، از لحاظ اقتصادی صرفه بیشتری دارد.
بیشتر بخوانید: خرید و قیمت انواع دستگاه اکسس کنترل
تعداد باتری مورد نیاز برای قفلهای دیجیتال چند عدد است؟
یک نکته مهم در استفاده این قفلها، به کار بردن تعداد باتری مناسب است. اکثر قفلهای موجود در بازار تنها به 4 باتری نیاز دارند. با این وجود در برخی قفل ها تا سقف 8 باتری هم استفاده میشود. معمولا باتریهایی که در آنها از 8 باتری استفاده میشود، قفلهایی هستند که که از مسافتهای دور هم قابل کنترل هستند. در حالت کلی اگر قفل شما دارای امکان کنترل از راه دور یا بلوتوث باشد، احتیاج دارید تا از 8 باتری قفل هوشمند استفاده کنید.
طول عمر مفید باتری قفل هوشمند چقدر است؟
مثل هر محصول دیگری، باتری قفل هوشمند هم طول عمری مفیدی دارد که توصیه میکنیم در صورت تمام شدن این مدت حتی اگر باتری به نظر سالم میرسد دیگر از آن استفاده نکنید؛ چرا که میتواند باعث نشتی در سلولها در محل نصب شود. معمولا بهترین باتری قفل هوشمند از 6 ماه تا 10 و الی 12 ماه دوام خواهند داشت. این باتریهای بسته به میزان باز و بسته شدن درب و زمان اتصال قفل به اینترنت یا بلوتوث، بستگی خواهد داشت. همچنین محل نصب، ساختمان شما، دمای میانگین محیط و… هم روی طول عمر باتری تاثیر خواهد داشت. به همین دلیل سعی کنید محصولات خود را از یک برند مطمئن خریداری بفرمایید.
راههای افزایش طول عمر باتری قفل دیجیتال
برای استفاده بهینه و حفظ طول عمر استاندارد باتری، میتوانید اقداماتی انجام دهید. پیش از اتمام باتری، شما هشدار ضعیف شدن را دریافت خواهید کرد و باید به فکر خرید باتری قفل هوشمند جدید باشید. با این وجود میتوانید با پیاده کردن راهکارهای زیر، از حداکثر توان باتری خود بهره بگیرید.
- استفاده از باتری آلکالین: سعی کنید همیشه از بهترین نوع باتری مدل باتری قلیایی با رده AA است، استفاده کنید. همچنین سعی کنید هر 8 الی 10 ماه این باتریها را تعویض کنید.
- از باتری نو و کهنه استفاده نکنید: منظور این است که از باتریهایی که به لحاظ زمانی نو یا کهنه هستند، به صورت همزمان استفاده نکنید. چون ممکن است باتریهای قدیمیتر نشتی بدهند. به علاوه راندمان کل را هم کاهش خواهد داد.
- منتظر هشدار ضعیف شدن باتری نمانید: گاهی در موارد نادری (بسته به کیفیت ساخت و برند باتری) هشدار تضعیف شارژ داده نمیشود. به همین دلیل حتما به یاد داشته باشید که چه زمانی باتری را خریداری کردهاید. بعد از 6 ماه میتوانید از شرکتهای معتبر خرید و فروش باتری قفل هوشمند، موارد مورد نیاز خود را تهیه کنید.
- تهیه باتری 9 ولتی: زمانی که باتری تمام شد، میتوانید یک باتری 9 ولتی را از بیرون به منبع انرژی دستگیره دیجیتالی متصل کنید تا درب به صورت موقت باز شود و بتوانید باتری اصلی را تعویض کنید. به همین دلیل بهتر است همیشه یک باتری دیگر در خانه داشته باشید.
- توجه به دفترچه راهنما: در نهایت مدلهای باتریها، کمپانی ساخت، دمای محل زندگی شما، میزان استفاده و… همگی روی طول عمر باتری تاثیر خواهند داشت. با مطالعه دفترچه راهنما بهتر درک میکنید که کدام عوامل روی محصول شما بیشتر تاثیرگذار است.
6 مرحله تعویض باتری قفلهای دیجیتالی
در صورتی که قفل دیجیتالی شما دیگر کار نمیکند، باید آن را تعویض کنید. چرخه مراحل تعویض از پیچیدگی چندانی برخوردار نیست اما توصیه میکنیم در صورت دسترسی به کارشناس این مورد را به متخصصان واگذار کنید. جایگذاری قفل برای بار اول به نسبت راحتتر خواهد بود. در ادامه 6 مرحله مهم باز کردن قفل هوشمند و تعویض آن را توضیح دادهایم.
تعیین نوع باتری
ابتدا کاتالوگ و دفترچه راهنمای قفل هوشمند را مطالعه کنید. در گام بعدی محلی که میخواهید باتری را در آن تعبیه کنید بررسی کنید. میدانیم که اکثر قفلهای هوشمند از باتریهای مدل AA یا AAA استفاده میکنند. پس باید از آنها استفاده کنید.
خرید باتری
در گام بعدی طبق بررسی انجام شده در مرحله قبل، باتری مناسب را خریداری کنید. در این بخش باید به برند باتری توجه کنید و حتما سعی کنید باتری را از یک شرکت معتبر خریداری کنید.
تهیه لوازم مورد نیاز
قطعا به یک پیچ گوشتی نیاز خواهد داشت. همچنین محض احتیاط حتما دفترچه راهنما را کنار خود نگه دارید تا در مواقع لزوم به آن مراجعه کنید.
خاموش کردن قفل
توجه کنید که حتما پیش از برداشتن درپوش قفل را خاموش کنید. تعویض باتری هوشمند هنگامی که قفل را خاموش نکردهاید، میتواند خطرناک باشد و به سیستم الکترونیکی شما آسیب بزند. پس حتما از خاموش بودن قفل اطمینان حاصل کنید.
برداشتن درپوش
با استفاده از پیچ گوشتی، ابتدا پیچهای روی درپوش باتری را به آرامی باز کنید. سپس به آرامی درپوش را بردارید و باتری را از محفظه خارج کنید.
جایگزینی باتری جدید با باتری قدیمی
در گام آخر، باتریهای جدید را جایگذاری کنید. حتما توجه کنید که قطبهای باتری را به صورت صحیح قرار داده باشید. در ادامه درپوش قفل را بگذارید و پیچهای آن را دوباره سفت کنید. در ادامه باتری را روشن کنید تا از روشن بودن و کارکرد صحیح آن مطمئن شوید.
بیشتر بخوانید: بررسی قیمت انواع راه بند ستونی، میله ای، ضدانتحاری
اتمام شارژ در باتری قفل دیجیتال چه زمانی اتفاق میافتد؟
معمولا قفلهای الکترونیکی دارای نشانگر هستند. البته مهمترین نکته در این رابطه این است که این قفلها برند باتری است. کمپانی تولید کننده روی کیفیت تولید باتری تاثیرگذار است. اختلاف کم ظرفیت، هشدار به موقع اتمام شارژ و… از جمله مهمترین مسائلی است که در تولیدات شرکتهای مختلف متفاوت است. از همین جهت باید دقت فراوانی هنگام خرید باتری الکترونیکی و برند آن داشته باشید. به هر صورت اکثر باتریها چراغ نشانگر یا آلارم هشدار اتمام شارژ را دارند. هنگام به صدا درآمدن صدای هشدار و روشن شدن چراغ نشانگر باید به فکر تعویض باتری خود باشید. اگر از یک اپلیکیشن قابل نصب روی تلفن همراه استفاده کنید، میتوانید آن را با قفل هماهنگ کنید و بدین ترتیب به موقع از اتمام شارژ باتری اطلاع پیدا کنید. یک قابلیت جالب که در قفلهای جدید وجود دارد، باتری اضطراری است که هنگام تمام شدن باتری اصلی شروع به کار میکند و به شما مقداری زمان میدهد تا باتری جدید را خریداری کرده و تعویض کنید.
باز کردن درب اتوماتیک در صورت اتمام باتری قفل دیجیتال
گاهی اوقات ممکن است در صورت دریافت هشدارهای مختلف باز هم در تعویض باتری تاخیر داشته باشید. اگر در این زمان شارژ باتری به صورت کامل خالی شود، شما میتوانید با استفاده از سه راهکاری که در ادامه توضیح خواهیم داد، برای مدتی درب را باز کنید تا زمان کافی برای خرید و تعویض باتری داشته باشید.
استفاده از قفل مکانیکی
یک قابلیت جذابی که در اکثر قفلهای دیجیتال وجود دارد، وجود کلید مکانیکی است. کلید مکانیکی یک قابلیت مهم است که به شما این اجازه را میدهد تا در هنگام قطع شدن جریان انرژی، از این کلید برای باز کردن درب به صورت موقت استفاده کنید.
تلفن همراه
از سمتی دیگر، شرکتهای تولید کننده باتریهای دیجیتال، امکان هماهنگ شدن برنامه این باتریها با تلفن همراه را قرار دادهاند. شما با نصب اپلیکیشن مربوطه میتوانید از طریق این برنامه به سیستم قفل دسترسی داشته باشید. در این شرایط اگر دور از منزل باشید، میتوانید سیستم قفل را خاموش کنید. در نتیجه میتوانید با همان انرژی کم باقیمانده درب را باز کنید.
لغو سیستم اضطراری
معمولا اکثر قفلهای دیجیتال این امکان را دارند که در موارد نیاز بتوانید سیستم امنیتی را خاموش کنید و بدون به صدا درآمدن آلارم خطر وارد خانه شوید. برای این کار باید دفترچه راهنمای محصول را مطالعه کنید و گرفته لغو دسترسی را بدهید. توجه کنید که لغو سیستم اضطراری آخرین کاری است که در صورت اتمام شارژ باتری باید انجام دهید.
بیشتر بخوانید: آرام بند درب چیست؟ | معرفی انواع جک ارام بند و کاربردهای آن
بهترین برندهای باتری قفل دیجیتال کداماند؟
خرید و فروش باتری قفل دیجیتال در سراسر دنیا انجام میشود. در این بین محصولات برخی شرکتها به دلیل کیفیت بالا و ظرفیت مناسب، طرفداران بیشتری دارند. در ادامه 3 مورد از مشهورترین برندهای باتری قفل دیجیتال را معرفی میکنیم. میتوانید محصولات این شرکتها را چک کنید و اگر شرایط خرید مناسبی داشتید، محصولات خود را تهیه کنید.
انرجایز (Energizer)
برند انرجایزر یکی از بهترین برندهای موجود در بازار است. این باتریها در ایران هم موجود هستند. طول عمر بالا، احتمال نشتی بسیار کم حتی تا 2 سال استفاده و گارانتی معتبر از جمله مزیتهای استفاده از برند انرجایزر هستند. در صورت نشتی و یا میکس شدن با باتری برندهای دیگر، باتری میتواند منفجر شده و خطر آفرین باشد. توجه کنید که این محصول گارانتی دو ساله دارد و پس از دو سال در صورت خرابی باتری، نمیتوانید از گارانتی استفاده کنید.
دوراسل (m-Duracell)
دوراسل یکی از بهترین برندها در بازار است که میتوانید در ایران به آن دسترسی داشته باشید. تولیدات این برند دارای نشان اعتماد مخاطبان، گارانتی معتبر و عمر بالا است. حتما مطمئن شوید که باتری کاملا سالم باشد چرا که نقش آن میتواند روی سیستم باز شدن قفل، تاثیر منفی داشته باشد.
برند ریوواک Rayovac
شرکت ریواک هم باتری قفل هوشمند را با ظرفیت بالا تولید میکند.این باتری با توان بالا و به صورت امن، انرژی مورد نیاز برای باز شدن درب دیجیتال را تامین میکند. راندمان بالا، تضمین برگشت پول در صورت ثابت شدن نقص، ایمنی بالا و… از نقاط ضعف آن هم میتوان به طول عمر معمولی آن اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: خرید انواع درب اتوماتیک پارکینگ ریلی، لولایی و زیرسطحی
سوالات متداول
در صورت نشت باتری هوشمند چهکنیم؟
اگر باتری قفل هوشمند نشتی داد، ابتدا محفظهای که باتری در آن قرار دارد را با یک پارچه خشک کنید. سپس باتریهای جدید را جایگزین کنید و بلافاصله ناحیه آسیب دیده را با آب و مواد شوینده و صابون بشویید.
چرا باتری قلیایی دیجیتال بهتر از باتری لیتیومی قفل هوشمند است؟
باتری قلیایی از نوع باتریهای سلولی خشک است. علاوه بر آسیب کمتر به محیط زیست، در این نوع باتری از فلزات سنگین و خطرناک هم استفاده نشده است. این باتری دارای یک آنُد (انتهای مثبت) و یک کاتُد (انتهای منفی) است. برتری مهم باتریهای قلیایی نسبت به لیتیومی، ارزانتر بودن قیمت آنها است. همچنین باتریهای قلیایی توانایی تحمل دمای بالا را هم دارند. تنها عیب آنها تمام شدن سریع آب است که احتمال میرود به زودی برای این مشکل هم ره حلی ارائه میشود.
بیشتر بخوانید: آشنایی با علائم اختصاری روی انواع سیم و کابل / بررسی اصطلاحات سیم و کابل
سخن آخر پیرامون باطری قفل دیجیتال
در حال حاضر استفاده از باتری قفل هوشمند به صورت روز افزون در حال افزایش است. این قفلها مصارف زیادی دارند و روی درب های مختلف نصب میشوند. در این مطلب راجع به نکات مهم برای افزایش طول عمر باتری دیجیتالی، بهترین نوع باتری قفل دیجیتالی، انواع آن و… صحبت کردیم. دقت کنید که این محصولات را از برند مطمئنی تهیه کنید تا بتوانید از گارانتی معتبر و ظرفیت بالای آن استفاده کنید.