صفر تا صد آشنایی با انواع بازرسی بدنی معرفی تجهیزات بازرسی بدنی

صفر تا صد آشنایی با انواع بازرسی بدنی معرفی تجهیزات بازرسی بدنی

راهنمای مطالعه

بازرسی بدنی یکی از روش‌های بسیار حیاتی برای ارزیابی شرایط ایمنی و بهداشتی در محل کار محسوب می‌شود. این روش جهت پیشگیری از وقوع حوادث و آسیب‌های جسمی و روانی در کارکنان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. بازرسی بدنی یک ابزار مؤثر برای کاهش ریسک‌های مرتبط با خروج کالاهای ارزشمند و ورود اجسام ممنوعه به محیط تولیدی و کاری به شمار می‌آید و جهت ایجاد محیط کاری ایمن و سالم بسیار مؤثر است. بازرسی در محل کار به‌صورت دوره‌ای یا مداوم اجرا شده و انواع مختلفی از جمله  اسکن‌های بدنی، ارزیابی کیفیت مواد و تجهیزات، و بازرسی مشتریان و تأییدیه‌های حمل‌ونقل دارد.

در این مقاله، به بررسی انواع مختلف بازرسی بدنی در محیط کار، قوانین، مهارت‌ها و روش‌های استفاده از فنّاوری‌های پیشرفته‌ی بازرسی بدنی که در محیط های مختلف به کار گرفته می‌شود، پرداخته می‌شود.

منظور از بازرسی بدنی چیست؟

بازرسی بدنی (Physical inspection)، به معنای بررسی، ارزیابی فیزیکی و بازرسی افراد یا اجسام به‌منظور اطمینان از ایمنی، بهداشت، یا شرایط فیزیکی و جسمانی در یک محیط خاص است. این روش به‌عنوان یک راهکار مناسب جهت جلوگیری از ورود یا خروج اشیای ممنوعه به یک محوطه یا ساختمان نیز موردتوجه قرار می‌گیرد. بازرسی بدنی دو کاربرد اصلی دارد که عبارت‌اند از: 

  الف) پیشگیری از سرقت اشیای باارزش

 ب) پیشگیری از ورود اشیای خطرناک به داخل یک محوطه به‌منظور جلوگیری از انجام اعمال خرابکارانه.

بازرسی بدنی ایران نیز به‌صورت قانونی و با رعایت حقوق شهروندی و اصول اخلاقی انجام می‌شود. بازرسی بدنی زیادی دقیق، هدفش تشخیص هرگونه تهدیدی از جمله حمل سلاح، مواد محدودکننده، مواد منفجره و سایر موارد غیرمجاز است.

بیشتر بخوانید: انواع تجهیزات کنترل تردد و کاربرد آنها در مکان های مختلف

منظور از بازرسی بدنی چیست؟

منظور از بازرسی بدنی چیست؟

انواع بازرسی بدنی کدام اند؟

بازرسی بدن می‌تواند به دو صورت دستی و یا مدرن انجام شود. استفاده از روش دستی بر اساس قوانین بازرسی بدنی کاری سخت، دشوار، زمان‌بر و گاهی توهین به افراد و یا نقض حریم خصوصی آنها خصوصاً در بازرسی بدن زنان است، درصورتی‌که استفاده از تجهیزات مدرن مانند راکت و گیت بازرسی بدنی که بسیار دقیق‌تر و سریع‌تر از روش سنتی هستند. در هر حال باید بازرسی بر طبق رعایت قوانین بازرسی بدنی صورت گیرد. تجهیزات بازرسی بدنی عبارت‌اند از راکت و گیت فلزیاب، همچنین برای بررسی لوازم همراه افراد، می‌توان از دستگاه ایکس ری استفاده نمود.

بازرسی بدنی با دست

بازرسی بدنی با دست به این صورت است که با استفاده از دستان و توسط نگهبانان و حراست، بازرسی انجام می‌شود، سطوح بدن فرد مورد بررسی را لمس و بازرسی می‌کند. این روش عموماً در شرایطی که نیاز به بررسی دقیق و مستقیم افراد و اشیای آنها باشد، مورداستفاده قرار می‌گیرد و شامل بررسی نقاط مختلف بدن، اندازه‌گیری دما، احساس بافت بدن و موارد مشابه باشد.

یکی از مزایای این روش دقت بالای آن است که این امکان را فراهم می‌آورد که مواردی که ممکن است در بازرسی‌های الکترونیکی یا روش‌های دیگر دست از دست بدهند، تشخیص داده شوند. بااین‌حال، این روش نیز محدودیت‌هایی دارد. یکی از مهم‌ترین محدودیت‌های بازرسی دستی فیزیکی، تضاد آن باکرامت انسانی است. در این روش، افراد و اشیای بازرسی می‌شوند و این ممکن است باعث احساس نقض حریم شخصی برخی افراد شود.

بازرسی با راکت فلزیاب

بازرسی با راکت فلزیاب به این صورت است که با استفاده از یک دستگاه راکت فلزیاب، افراد و لوازم مورد بررسی قرار می‌گیرند. این دستگاه با قراردادن آن در نزدیکی فرد یا لوازم، توانایی تشخیص و شناسایی اشیای فلزی مانند سلاح، سیم‌ها، کابل‌ها، بردهای الکترونیکی و تلفن همراه‌ها، ابزارهای تهاجمی یا سایر موارد فلزی را دارد. این روش با استفاده از امواج فلزیابی که توسط دستگاه راکت ارسال می‌شود، انجام می‌شود و در صورت شناسایی فلزات، دستگاه به‌صورت صوتی یا تصویری اعلام می‌کند.

استفاده از راکت‌های بازرسی فلزیاب، عملیات بازرسی بدنی به سطحی جدید از کارایی و دقت دست‌یافته و مشکلات بادقت بیشتر شناسایی و رفع می‌شوند. این پیشرفت‌ها در زمینه بازرسی بدنی بهبود کارایی و اثربخشی این فرایند را تضمین می‌کنند و امنیت و حفاظت افراد را افزایش می‌دهند.

بازرسی با گیت فلزیاب

استفاده از گیت‌های بازرسی فلزیاب یکی از راهکارهای مؤثر در بازرسی محیط کار است. این گیت‌ها به‌عنوان دروازه‌های ورود و خروج در محیط کار نصب می‌شوند و با استفاده از فنّاوری پیشرفته‌ای عمل می‌کنند. این گیت‌ها با استفاده از فناوری‌های الکترومغناطیسی، توانایی تشخیص حضور مواد فلزی را دارند. در صورت شناسایی فلزات، گیت فلزیاب هشدار می‌دهد تا بررسی دقیق‌تری انجام شود. همچنین، تعداد و میزان زون‌های شناسایی بر روی بدنه گیت‌ها تعیین‌کننده دقت و کارایی آنها است. این روش به دلیل سرعت بالا و کارایی مناسب، در مکان‌هایی که نیاز به بازرسی سریع و مستمر دارند؛ مانند فرودگاه‌ها، مراکز خرید، ورودی ساختمان‌ها و مراکز امنیتی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: راکت بازرسی بدنی Physical Inspection Rocket چیست؟ 

انواع بازرسی بدنی کدام اند؟

انواع بازرسی بدنی کدام اند؟

قوانین بازرسی بدنی چگونه است؟

قوانین بازرسی بدنی در هر کشور ممکن است متفاوت باشند و بسته به مقررات و استانداردهای مربوطه تنظیم شوند. این قوانین معمولاً به‌منظور حفظ امنیت و بهداشت کارکنان، جلوگیری از ورود اجسام خطرناک به محیط کار، و حفظ حریم خصوصی افراد مورداستفاده قرار می‌گیرند و شرایط وضعیت‌های خاصی مانند محیط کارهای خاص یا حوادث اضطراری را نیز پوشش دهند.

در ایران، قوانین و مقررات مربوط به بازرسی بدنی در اماکن مهم امنیتی مانند فرودگاه‌ها، ایستگاه‌های راه‌آهن، ساختمان‌های دولتی و سایر مراکز مشابه توسط نهادها و سازمان‌های مختلف اجرا و نظارت می‌شود. نهادهای امنیتی مسئول بازرسی بدنی با دست و یا استفاده از روش‌های دیگر بر افراد در این اماکن هستند و قوانین و مقررات مربوطه توسط آنها تعیین می‌شود. باتوجه‌به طبیعت حساسیت این اماکن و نیاز به حفظ امنیت و جلوگیری از رخداد تهدیدات امنیتی، بازرسی بدنی با دست و یا هر نوع بازرسی دیگر در ایران به‌صورت قانونی و با رعایت حقوق شهروندی و اصول اخلاقی انجام می‌شود. این بازرسی به‌منظور تشخیص هرگونه تهدیدی مانند حمل سلاح، مواد محدودکننده، مواد منفجره و سایر موارد غیرمجاز صورت می‌گیرد.

بازرسان در ایران برای انجام بازرسی بدنی آموزش می‌بینند و باید با رعایت اصول اخلاقی و حقوق شهروندی، اقدام به بررسی جسمی افراد از طریق بازرسی بدنی با دست و یا استفاده از روش‌های دیگر نمایند. حریم شخصی افراد باید در هنگام بازرسی محفوظ بماند و هیچ‌گونه تبعیض، آزار و اذیت نباید به افراد وارد شود. در ادامه به نمونه‌ای از این قوانین اشاره می‌کنیم: 

  • بازرسی برهنه بدنی قانونی نمی‌باشد و مأمور به‌هیچ‌عنوان اجازه چنین کاری ندارد.
  • در صورت هتک حرمت و تعرض به حریم خصوصی امکان شکایت وجود دارد.
  • بازرسی بدنی در محل کار درصورتی‌که بااطلاع و موافقت کلیه اشخاص در قراردادشان ذکر شود، بلامانع است.
  • بازرسی کیف و بدن در گیت خروج شرکت مجاز به بازرسی نبوده، مگر وفق مقررات شرکت و قرارداد باشد.

بیشتر بخوانید: گیت کنترل تردد پروانه ای فلپ Flap

مهارت هایی که باید در زمان بازرسی بدنی بدانیم کدام اند؟

نحوه بازرسی بدنی باید بر اساس مهارت‌های آموخته شده و قوانین بازرسی باشد تا بتوان آن را به نحو احسن انجام داد. مهارت هایی که به هنگام بازرسی بدنی باید بدانیم عبارت‌اند از: 

 ۱. تفکر تحلیلی: توانایی تحلیل و بررسی دقیق اطلاعات و نشانه‌های حاضر در محیط بازرسی.

۲. مهارت ارتباطی: توانایی برقراری ارتباط مؤثر با افراد مورد بازرسی به‌منظور به‌دست‌آوردن اطلاعات دقیق و کامل.

۳. تعامل اجتماعی: توانایی برقراری روابط مثبت و احترام‌آمیز با افراد مورد بازرسی و مدیران محیط کار.

۴. دانش فنی: داشتن دانش و آگاهی از فنون و روش‌های مورداستفاده در بازرسی بدنی.

۵. مهارت‌های رفتاری: داشتن قدرت تصمیم‌گیری، حل مسائل و مدیریت وضعیت‌های ناگوار در زمان بازرسی.

۶. مهارت‌های اخلاقی: رعایت اصول اخلاقی و حفظ حریم شخصی افراد مورد بازرسی در تمام مراحل بازرسی.

۷. دانش قانونی: آگاهی از قوانین و مقررات مربوط به حقوق شهروندی و حفاظت از حریم شخصی در زمان بازرسی بدنی.

۸. دید: دقت بالا بازرسان به بدن افراد و تشخیص هر نشانه یا اقلام مشکوک مانند: حالت بدن، حرکات غیرطبیعی، حمل‌ونقل اشیا و جسمیت فرد.

۹. لمس: لمس و ملاحظه، اشیا و بخش‌های مختلف بدن افراد و تشخیص هر نشانه یا اقلام مشکوک مانند: بررسی کیف‌ها، جیب‌ها، لباس‌ها و سایر موارد.

۱۰. تپش: توانایی تشخیص تپش خفیف یا لمس انحصاری بر روی بخش‌های مختلف بدن، هرگونه اشیا یا اقلام مشکوک جهت تشخیص اشیا مخفیانه که نیاز به تفتیش دقیق و تمرکز دارد.

این مهارت‌ها به بازرسان کمک می‌کنند تا نحوه بازرسی بدنی را به‌صورت حرفه‌ای و کارآمد انجام دهند و در همان زمان احترام حقوق شهروندی و حریم شخصی افراد را رعایت کنند.

بیشتر بخوانید: همه چیز درباره گیت کنترل تردد بیمارستانی یا گیت کنترل تردد بهداشتی

مهارت هایی که باید در زمان بازرسی بدنی بدانیم کدام اند؟

مهارت هایی که باید در زمان بازرسی بدنی بدانیم کدام اند؟

بازرسی بدنی در چه مکان هایی انجام می شود؟

بازرسی بدنی یکی از مهم‌ترین عوامل در حفظ امنیت در مکان‌های عمومی و حساس است. این بازرسی باهدف تشخیص هرگونه تهدید یا خطر احتمالی صورت می‌گیرد و نیازمند مهارت‌های خاص و آموزش‌های مناسب است. از طریق آموزش بازرسی بدنی، کارکنان امنیتی و بازرسان دانش و تجربه لازم را جهت انجام بازرسی‌های دقیق و مؤثر کسب می‌کنند و این امر بهبود امنیت و حفاظت در محیط‌های مختلف را تضمین می‌کند. در ادامه به چگونگی بازرسی بدنی در مکان‌های مختلف می‌پردازیم.

بازرسی بدنی در فرودگاه

بازرسی بدنی در فرودگاه به‌منظور حفظ امنیت و جلوگیری از ورود اشیا غیرمجاز به هواپیماها و فضای پروازی انجام می‌شود. این نوع بازرسی شامل بررسی دقیق و تفحص افراد، لوازم همراه، و بارهای مسافران است. هدف اصلی این بازرسی اطمینان حاصل‌کردن از عدم حمل اشیای خطرناک یا غیرمجاز توسط مسافران و جلوگیری از وقوع حوادث امنیتی در فضای هوایی است.

بازرسی بدنی فرودگاه به صورتی است که پیش از ورود به فرودگاه، افراد باید لوازم شخصی خود را در دستگاه X-ray قرار داده و سپس از گیت بازرسی عبور کنند. این گیت‌ها به همراه دستگاه X-ray برای تفتیش لوازم و اشیای افراد استفاده می‌شوند. افراد باید اشیای فلزی و الکترونیکی خود را نیز در سبد کوچکی قرار دهند و از ریل دستگاه X-ray عبور کنند. پس از عبور از گیت بازرسی، توسط مأموران بازرسی بدنی افراد را بررسی می‌کنند تا اطمینان حاصل شود که هیچ اشیای ممنوعه وارد هواپیما نمی‌شود.

بازرسی بدنی در ایستگاه قطار

بازرسی بدنی در ایستگاه قطار به‌منظور افزایش امنیت، اطمینان حاصل‌کردن از عدم حمل اشیای خطرناک یا غیرمجاز توسط مسافران و جلوگیری از وقوع حوادث امنیتی انجام می‌شود. در این نوع بازرسی، کارکنان ایستگاه قطار با استفاده از دستگاه‌های امنیتی و متنوعی، افراد و بارهای آنها را بررسی می‌کنند. گیت‌های بازرسی بدنی ایستگاه قطار شامل یک سری گیت باریک و بلند می‌شوند که قبل از ورود هر مسافر به‌قطار، به‌صورت خودکار باز می‌شوند و از معتبر بودن ورود افراد اطمینان حاصل می‌کنند. برای کارکردن این گیت‌ها از فنّاوری‌هایی مانند دوربین‌های ماشینی، سنسورهای امنیتی و خواننده‌های کارت هوشمند استفاده می‌شود. اگر مسافر کارت هوشمند خود را بر روی دستگاه خواننده قرار دهد و هویت خود را تأیید کند، گیت بازرسی به او اجازه ورود به‌قطار را می‌دهد؛ در غیر این صورت، اجازه ورود او را صادر نمی‌کند. استفاده از گیت بازرسی قطار باعث می‌شود تا تمامی مسافران به‌صورت قانونی و با احترام به قوانین و مقررات وارد قطار شوند و امنیت و سلامتی همه را تضمین کند. استفاده از این سیستم در کشورهای مختلف با سیاست‌ها و قوانین آن کشورها متفاوت است.

بازرسی بدنی در محل کار

بازرسی بدنی در محل کار شامل بررسی فیزیکی افراد، ابزارها، و تجهیزات محیط کار است. بازرسان مسئول بررسی ابزارها و تجهیزات جهت اطمینان از سالم‌بودن و عملکرد صحیح آنها هستند. برخی صاحبان کسب‌وکارها و کارخانه‌ها تولیدی و صنعتی به دغدغه‌ی خروج قطعات الکترونیکی و فلزی کوچک از شرکت‌هایشان مبادرت می‌نمایند. این قطعات، از جمله سیم و کابل، قطعات فلزی و الکترونیکی مهمی هستند که به طور غیرقانونی به خارج از شرکت‌ها منتقل می‌شوند و باعث هزینه‌ها و ضررهای قابل‌توجهی می‌شود.

برای جلوگیری از خروج این قطعات باارزش، استفاده از تجهیزات بازرسی؛ مانند راکت و گیت بازرسی فلزیاب توصیه می‌شود. این تجهیزات علاوه بر سرعت و دقت بالا، به‌عنوان یک عامل روانی پیشگیری از خروج قطعات از شرکت عمل می‌کنند. کارکنان با دیدن عملکرد دقیق این دستگاه‌ها در شناسایی انواع فلزات و قطعات الکترونیکی، دیگر ریسک خارج‌کردن قطعات را انجام نخواهند داد.

بازرسی بدنی در مدارس

بازرسی بدنی در مدارس به‌منظور ایجاد محیط آموزشی ایمن و سالم انجام می‌شود. این نوع بازرسی شامل بررسی فیزیکی دانش‌آموزان، معلمان، و کارکنان مدرسه توسط بازرسان آموزشی است. هدف اصلی این بازرسی، تشخیص و رفع هرگونه عیوب یا خطراتی که ممکن است سلامت و ایمنی افراد را به خطر بیندازد. تجهیزات بازرسی بدنی در مدارس عبارت‌اند از: 

دستگاه موبایل یاب

یک نوع راکت فلزیاب است، قادر است اشیای فلزی را شناسایی کند و از ورود مواردی مانند موبایل و چاقو به داخل مدرسه جلوگیری کند. اما برای برخی مدارس، استفاده از این تجهیزات مناسب نیست و باید مزایا و معایب آن را در نظر گرفت. در کشورهایی مانند آمریکا که نگرانی از حمل اسلحه وجود دارد، استفاده از فلزیاب‌ها ضروری است. در مقابل، در کشور ما که این نگرانی وجود ندارد، استفاده از راکت‌های دستی بهترین گزینه به نظر می‌رسد.

گیت فلزیاب دروازه‌ای

نوعی فلزیاب است، در ورودی مدارس نصب می‌شود و اشیای فلزی را شناسایی کرده و در صورت لزوم، آلارم می‌دهد. اما قیمت آن بسیار بالاتر از راکت‌های دستی است و استفاده از آن به لحاظ اقتصادی مناسب نیست.

دستگاه فرکانس‌یاب موبایل

که از امواج رادیویی استفاده می‌کند، موبایل و دیگر تجهیزات بیسیم را شناسایی می‌کند، اما کارایی آن نسبت به راکت‌های دستی در محیط مدرسه کمتر است و قیمت بیشتری دارد.

بازرسی بدنی برای گواهینامه

بازرسی بدنی برای گواهینامه شامل بررسی فیزیکی و پزشکی افراد است که می‌خواهند گواهینامه رانندگی دریافت کنند. این نوع بازرسی شامل بررسی عواملی مانند دید و شنوایی، تعادل، قابلیت حرکت و رفلکس‌های فرد است. هدف اصلی این بازرسی، اطمینان از اینکه راننده‌ها قادر به رانندگی ایمن بوده و هیچ خطری در این راه وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: معرفی گیت فلزیاب بازرسی بدنی + مهمترین کاربرد گیت فلزیاب دروازه ای

بازرسی بدنی در چه مکان هایی انجام می شود؟

بازرسی بدنی در چه مکان هایی انجام می شود؟

بهترین تجهیزات بازرسی بدنی کدام اند؟

بازرسی بدنی در فرودگاه‌ها یکی از مراحل حیاتی و ضروری در فرایند امنیتی این مکان‌ها است. فرودگاه‌های معروفی مانند فرودگاه آمریکا، فرودگاه ترکیه، فرودگاه مهرآباد و فرودگاه امام همگی از این اقدام امنیتی استفاده می‌کنند. شما ممکن است از نزدیک با روند بازرسی بدنی فرودگاه آمریکا، بازرسی بدنی در فرودگاه ترکیه، بازرسی بدنی فرودگاه مهرآباد و بازرسی بدنی فرودگاه امام آشنا شده باشید. این بازرسی‌ها در هدف اصلی که جلوگیری از ورود اجسام و مواد خطرناک و غیرمجاز به هواپیماها و ایجاد یک محیط امن و آرام برای مسافران و افراد مشغول به کار در فرودگاه‌ها است مشترک هستند؛ اما ممکن است در تجهیزات مقداری تفاوت داشته باشند. به طور کلی بهترین تجهیزات بازرسی بدنی عموماً دارای ویژگی‌های زیر هستند: 

۱. دقت بالا: تجهیزاتی که دقت بالایی در شناسایی اشیای ممنوعه و غیرمجاز دارند.

۲. سرعت عمل: تجهیزاتی که به‌سرعت واکنش نشان می‌دهند و امکان شناسایی سریع اشیا را فراهم می‌کنند.

۳. قابلیت حمل‌ونقل: تجهیزاتی که قابلیت حمل و استفاده آسان در مکان‌های مختلف را دارند.

۴. قابلیت تنظیم: تجهیزاتی که امکان تنظیم پارامترهای مختلف برای شناسایی دقیق‌تر اشیا را فراهم می‌کنند.

۵. قابلیت ارتقا: تجهیزاتی که قابلیت ارتقا و به‌روزرسانی دارند تا با نیازهای متغیر سازمان‌ها هماهنگ شوند.

در ادامه به بررسی بهترین تجهیزات بازرسی بدنی و ویژگی‌های آن‌ها می‌پردازیم.

گیت بازرسی بدنی

گیت بازرسی بدنی یا گیت دروازه‌ای و اصطلاح انگلیسی آن (WALK-THROUGH METAL DETECTORS) یک دستگاه امنیتی است که برای کنترل ورود و خروج افراد به مکان‌های مختلف مورداستفاده قرار می‌گیرد و اکثراً بر اساس القای پالس (PI) عمل می‌کنند. در این سیستم، هر پالس یک میدان مغناطیسی کوتاه ایجاد می‌کند. وقتی یک جسم فلزی از این میدان عبور می‌کند، یک میدان مغناطیسی منعکس شده ایجاد می‌شود که باعث فعال‌شدن سیستم هشدار می‌شود. هدف اصلی این سیستم، جلوگیری از ورود افراد مسلح به مکان‌های حساس، ورود انواع موبایل، سلاح سردوگرم و همچنین اشیای خطرناک فلزی به محیط و خروج قطعات تولیدی و ابزارآلات از واحدهای تولیدی و تضمین امنیت و نظم در آن‌هاست. باتوجه‌به افزایش روزافزون حملات تروریستی و خطرات امنیتی، استفاده از گیت بازرسی بدنی به‌عنوان یکی از ابزارهای اصلی برای حفظ امنیت در مکان‌های عمومی و حساس مانند: مانند بازرسی بدنی در ایستگاه قطار، کارگاهی – کارخانه‌ای – فرودگاهی و غیره، بسیار حیاتی است.

از مزایای استفاده از گیت فلزیاب می‌توان به کاهش تهدیدات امنیتی، افزایش سرعت بازرسی، کاهش تماس فیزیکی، افزایش اعتماد عمومی در مکان‌های عمومی اشاره کرد. به‌طورکلی دو نوع گیت فلزیاب وجود دارد: 

۱- گیت فلزیاب تک منطقه‌ای: دارای یک منطقه تشخیص واحد و در مناطق با امنیت پایین استفاده می‌گردد و نسبت گیت‌های چندمنطقه‌ای ارزان‌تر بوده و کار با آنها آسان‌تر است مانند: راکت فلزیاب

۲- گیت فلزیاب چندمنطقه‌ای: دارای چندین ناحیه تشخیص و در مناطق با امنیت بالا استفاده می‌شوند. آنها نسبت به فلزیاب‌های تک منطقه‌ای گران‌تر هستند؛ اما نتایج دقیق‌تری ارائه می‌دهند.

مشخصاتی که در این گیت‌ها تنوع ایجاد می‌کنند عبارت‌اند از: اندازه و نوع مانیتور، چندزبانه بودن منوی تنظیمات و باتری پشتیبانی برای زمان قطعی برق.

بیشتر بخوانید: دستگاه ایکس ری (x-ray) چیست؟

بهترین تجهیزات بازرسی بدنی کدام اند؟

بهترین تجهیزات بازرسی بدنی کدام اند؟

راکت بازرسی بدنی

راکت بازرسی بدنی (HAND HELD METAL DETECTOR) یک سیستم سخت‌افزاری است که جهت کشف و شناسایی اجسام فلزی بکار می‌رود و نقش اساسی در امنیت ایفا می‌کند. این راکت‌ها معمولاً دارای یک‌بند در انتها هستند که امکان نگهداری آسان را فراهم می‌کند و طول آن‌ها کمتر از ۱۰ سانتی‌متر است. راکت بازرسی بدنی باخاصیت پرتابل و سبک بودن، توسط نگهبان‌ها و مسئولان ورود و خروج در ایستگاه‌های بازرسی مانند بازرسی بدنی در ایستگاه قطار، بازرسی بدنی در فرودگاه و … جهت جلوگیری از ورود افراد با ابرازهای غیرمجاز در اماکن عمومی مانند فرودگاه‌ها، مدارس، محیط‌های کاری و نهادهای امنیتی مورداستفاده قرار می‌گیرد. این راکت ها به بازرسان این امکان را می‌دهد تا به طور کامل و بدون خطا، فرد را درحالی‌که دست خود را دور از بدن او قرار داده‌اند، بازرسی کرده و از بروز تخلفات جلوگیری کنند.

راکت بازرسی بدنی یک سیستم سخت‌افزاری است که با ایجاد یک میدان مغناطیسی اطراف خود، به‌سرعت و دقت بالا قادر است تمام قطعات فلزی، آهنی و غیرآهنی را شناسایی کند. با ارسال یک سیگنال به قسمت پردازنده‌اش، حالت آلارم یا حالت ویبره فعال می‌شود و کاربر را مطلع می‌سازد تا محل پنهان‌شدن شیء موردنظر را پیدا کند. این دستگاه از قطعات الکترونیکی و فلزی برای ساختن دستگاه‌های فرستنده و گیرنده استفاده می‌کند که راکت فلزیاب بازرسی بدنی به‌آسانی قادر است هر مدل ردیاب شخصی را شناسایی کند. از مزایای استفاده از راکت بازرسی بدنی می‌توان به قابلیت شناسایی دقیق، سهولت استفاده، قابلیت پرتابل، سرعت بالای تشخیص اجسام فلزی اشاره کرد.

آموزش بازرسی بدنی

بازرسی بدنی در ورودی و خروجی اماکن مهم امنیتی، بخشی اساسی از فرایند حفظ امنیت و کاهش ریسک‌های مختلف است. این فرایند جهت جلوگیری از ورود افراد غیرمجاز و حمله به منابع امنیتی انجام می‌پذیرد.

بازرسی بدنی به معنای بررسی دقیق افراد است تا هرگونه تهدیدی برای امنیت اماکن شناسایی شود. این آموزش شامل یادگیری تکنیک‌هایی است که بازرسان می‌توانند افراد مشکوک، اشیای خطرناک و مواد ممنوعه را تشخیص داده و مهارت‌های بررسی جسمی و استفاده از تجهیزات مدرنی را به دست آورند و به آنها تذکرات لازم در مورد رعایت اصول اخلاقی و حقوق شهروندی انجام شود تا حریم شخصی افراد در هنگام بازرسی حفظ گردد.

برای مثال بازرسی بدنی زنان در زندان باید با رعایت اصول حقوق بشری و حفظ حریم شخصی افراد انجام شود و شامل بررسی جسمی با استفاده از تجهیزات مدرن مانند دستگاه‌های اسکن بدنی باشد تا هرگونه اقلام ممنوعه یا مواد خطرناک شناسایی و زیر نظر پزشکان و مأموران حقوقی صورت گیرد تا از رعایت مسائل بهداشتی و قانونی اطمینان حاصل گردد.

 مراحل آموزش بازرسی بدنی به‌صورت زیر است:

  1. آشنایی با اهداف بازرسی: بازرسان باید در ابتدا باهدف و اهمیت بازرسی بدنی آشنا شوند و بدانند که چرا این بازرسی انجام می‌شود و چه تهدیداتی در اماکن مهم امنیتی وجود دارد که باید تشخیص داده شود.
  2. آموزش قوانین و مقررات: یکی از مراحل اساسی آموزش بازرسی بدنی، آشنایی با قوانین و مقررات مربوط به امنیت ورودی و خروجی است. فرد بازرس باید قوانین و مقررات را به طور کامل درک کند تا بتواند در این فرایند به طور صحیح و حرفه‌ای عمل کند. اجرای دقیق قوانین و اصول امنیتی در این مرحله بسیار حیاتی است.
  3. آموزش تشخیص علائم مشکوک: یکی از بخش‌های اساسی آموزش بازرسی بدنی، تشخیص علائم مشکوک در افراد است. بازرس باید توانایی داشته باشد تا علائمی که ممکن است نشانه نیت خلاف قوانین باشند، تشخیص دهد. برخی از این علائم شامل رفتارهای غیرمعمول، حرکات مشکوک یا نشانه‌های دیگری است که با قوانین امنیتی در تضادند. این مهارت بسیار حیاتی برای حفظ امنیت است.
  4. آموزش تکنیک‌های شناسایی اشیا و مواد غیرمجاز: در این مرحله، بازرسان باید با تکنیک‌های شناسایی اشیا خطرناک مثل سلاح‌ها، مواد محدودکننده و مواد منفجره آشنا شوند. همچنین، آموزش تشخیص اشیا غیرمجاز توسط دستگاه‌های امنیتی نیز جزء این مرحله است.
  5. آموزش مهارت‌های بررسی جسمی: در این مرحله، بازرسان باید بادقت و دقت بررسی جسمی افراد را انجام دهند تا به دنبال اقلام ممنوعه، اشیا مشکوک یا نشانه‌های دیگری از تهدیدات بگردند. آنها باید بدانند که چگونه بررسی بدنی را به طور کامل و به‌نحوی‌که حریم شخصی افراد رعایت شود، انجام دهند. مهارت‌های بررسی جسمی در بازرسی بدنی افراد شامل موارد زیر است:
  • دید: بازرسان باید با دقت به بدن افراد نگاه کرده و بتوانند موارد مشکوک را بررسی کنند.
  • لمس: بازرسان باید با لمس دقیق اشیا و بخش ههای مختلف بدن افراد، هرگونه مورد مشکوک یا غیر معمول را تشخیص دهند.
  • تپش: بازرس برای این بررسی نیاز دقت و تمرکز بالایی دارد و باید بتواند تا تپش خفیف یا لمس انحصاری بر بخش های مختلف بدن، اشیا یا اقلام ممنوعه را تشخیص دهد.
  1. آموزش استفاده از تجهیزات امنیتی: استفاده صحیح از تجهیزات امنیتی در بازرسی بدنی افراد بسیار حیاتی است. آموزش درست استفاده از دستگاه‌های امنیتی مانند راکت بازرسی فلزیاب دستی، دوربین‌های مداربسته و دستگاه‌های ایکس ری، می‌تواند به بازرسان کمک کند تا بادقت و کمال اطمینان بازرسی را انجام دهند و هرگونه تهدید امنیتی را شناسایی نمایند.
  2. آموزش روش‌های ارتباطی: در این مرحله، آموزش روش‌های ارتباطی بازرسان را در فرایند بازرسی بدنی افراد در ورودی و خروجی اماکن مهم امنیتی به‌شدت تسهیل می‌کند. این آموزش شامل مهارت‌های ارتباطی مانند تعامل مؤثر، استفاده از اصطلاحات مناسب و گزارش‌دهی صحیح است. اجرای صحیح و دقیق این فرایند نیازمند تمرین و آموزش مداوم است که با حفظ امنیت و کاهش ریسک‌ها در اماکن مهم امنیتی کمک می‌کند. آموزش قوانین و مقررات، تشخیص علائم مشکوک، استفاده از تجهیزات امنیتی و روش‌های ارتباطی، بازرسان را در انجام حرفه‌ای و کارآمد این فرایند یاری می‌دهد.

بیشتر بخوانید: معرفی انواع گیت کنترل تردد + خرید و قیمت گیت ورود و خروج

آموزش بازرسی بدنی

آموزش بازرسی بدنی

سوالات متداول درباره انواع بازرسی بدنی

قوانین بازرسی بدنی زنان در فرودگاه چگونه است؟

قوانین بازرسی بدنی زنان در فرودگاه به‌منظور حفظ امنیت و جلوگیری از ورود اقلام غیرمجاز و خطرناک تعیین شده‌اند. این بازرسی‌ها باید زیر نظر مأموران مختص و با رعایت اصول حقوقی و اخلاقی صورت گیرد. افراد مسئول باید حریم شخصی افراد را رعایت کرده و از هرگونه تبعیض و آزار در فرایند بازرسی بدنی پرهیز کنند.

نحوه بازرسی بدنی چگونه است؟

استفاده از تجهیزات جدید برای بازرسی بدنی در ایران، به‌ویژه در فرودگاه‌ها، افزایش‌یافته است. این افزایش به دلیل سختی‌هایی که در بازرسی دستی، به‌خصوص بازرسی بدنی زنان وجود دارد، رخ‌داده است. تجهیزاتی مانند فلزیاب‌ها و دستگاه‌های ایکس ری، فرآیند بازرسی بدن در محل کار، بازرسی در مدارس و بازرسی بدن زنان فرودگاه را آسان‌تر کرده و به دلیل راحتی کار، در شرکت‌ها و اماکن مختلف در ایران استفاده می‌شود. راکت و گیت فلزیاب با ایجاد امواج مغناطیسی، قادر به شناسایی هر فلزی که در محدوده نزدیک آنها قرار گیرد، هستند. برای استفاده از راکت، کافی است دستگاه را در اطراف بدن فرد حرکت داد و این دستگاه با شناسایی هر منطقه از بدن که فلز پیدا کند، بوق می‌زند یا آلارم می‌دهد. کار با گیت بازرسی بدنی فلزیاب نیز بسیار ساده‌تر است؛ این دستگاه دارای سنسورهایی است که هر نوع فلزی را شناسایی کرده و با شناسایی فلز، آلارم می‌دهند و LEDهای نزدیک به منطقه شناسایی، محل دقیق قطعه فلزی را نشان می‌دهند. 

بازرسی بدنی برای گواهینامه چگونه صورت می گیرد؟

بازرسی بدنی برای گواهینامه جهت بررسی دقیق جسم و سلامتی فرد انجام می‌گیرد. این بازرسی شامل بررسی فیزیکی جسم، اعضا و عملکرد فیزیولوژیکی فرد بوده و باهدف اطمینان از اینکه فرد دارای سلامتی و وضعیت فیزیکی مناسبی است و می‌تواند به‌صورت امن و مطمئن رانندگی کند انجام می‌پذیرد.

آیا بازرسی بدنی زنان در خارج نیز مانند بازرسی بدنی زنان در فرودگاه ایران است؟

بازرسی بدنی زنان در خارج ممکن است به شیوه‌های مختلفی نسبت به بازرسی بدنی زنان در فرودگاه‌های ایران صورت بگیرد. عواملی مانند قوانین، مقررات، و تشریفات محلی ممکن است تفاوت‌هایی را در روش و شیوه بازرسی ایجاد کنند. همچنین، تجهیزات و فنون مورداستفاده نیز ممکن است در هر مکان متفاوت باشد.

پرکاربردترین انواع بازرسی بدنی در حال حاضر کدامند؟

در حال حاضر، برای تفتیش بدنی افراد از راکت‌ و گیت بازرسی بیشتر استفاده می‌شود. همچنین، برای بازرسی لوازم همراه افراد، از دستگاه X-ray استفاده می‌شود.

مراحل بازرسی بدنی در فرودگاه‌ها چگونه است؟

مراحل بازرسی بدنی در فرودگاه‌ها به شرح زیر است: 

 ۱. بازرسی لوازم همراه مسافران توسط دستگاه ایکس ری.

 ۲. عبور شخص از گیت بازرسی.

 ۳. تفتیش بدنی فرد توسط راکت فلزیاب.

بیشتر بخوانید: همه چیز درباره دستگاه گشت و نگهبانی + خرید و قیمت دستگاه کنترل گشت و نگهبانی 

جمع بندی

امروزه استفاده از دستگاه‌های پیشرفته مانند ایکس ری، راکت و گیت‌های بازرسی در اماکن حساس امنیتی مانند فرودگاه‌ها افزایش‌یافته است. این دستگاه‌ها به دلیل سهولت استفاده و کارایی و دقت بالا نسبت به بازرسی بدنی با دست، در تشخیص اشیا خطرناک و ممنوع، موردتوجه قرار گرفته‌اند. هدف اصلی این مقاله آشنایی کامل مخاطبان با مفاهیم و تجهیزات بازرسی بدنی بوده است. به همین دلیل جهت دستیابی به این هدف، توضیحات جامع و دقیقی درباره عملکرد و کاربردهای این تجهیزات ارائه شده است تا مخاطبان بتوانند به درک صحیح‌تری، از اهمیت، کاربرد، روش‌ها و امکانات مرتبط با بازرسی بدنی دست یابند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.
خانه
فروشگاه