در طراحی دوربینهای مداربسته تحت شبکه IP از پروتکلهای مختلفی استفاده میشود. این پروتکلها در برقراری ارتباط میان دوربین و دستگاههای ضبط NVR و DVR بسیار مهم و حیاتی هستند. هر یک از این پروتکلها وظیفه خاصی به عهده دارند؛ اما بهصورت کلی وظیفه پروتکلهای دوربین مداربسته تحت شبکه عبارتاند از: انتقال داده، ذخیرهسازی و مشاهده تصاویر. RTSP یکی از انواع پروتکلهای بسیار مهم برای دوربین مداربسته تحت شبکه IP است. در ادامه این نوع پروتکل را بهصورت کامل تحت بررسی قرار میدهیم. برای کسب اطلاعات در این زمینه با ما همراه بمانید.
پروتکل RTSP چیست؟
پروتکل rtsp مخفف عبارت Real-Time Streaming Protocol و به معنی ارسال صوت و تصویر از یک دستگاه به دستگاه دیگر است. هدف از به کار بردن پروتکل rtsp در دوربینهای مداربسته این است که دادههای ویدئویی بهدستآمده از دوربین به دستگاههای دیگر مانند کامپیوتر یا تلفن همراه انتقال یابند. لازم به ذکر است که rtsp بهعنوان پروتکل جریان پخش بیوقفه نیز شناخته میشود و در دوربینهای تحت شبکه بسیار کاربردی است.
Rtsp را میتوان مجموعه قوانینی در نظر گرفت که هنگام انتقال دادهها از دوربین مداربسته به سیستم دیگر باید در دستگاه مقصد رعایت شده باشند. این پروتکل به کاربران کمک میکند تا به سرور رسانه یک دوربین مداربسته دسترسی پیدا کنند. علاوهبرآن، کاربران از طریق پروتکل RTSP میتوانند درخواست پخش ویدئوی لحظهای از یک دوربین در شبکه آن داشته باشند. پروتکل RTSP برای تنظیم و نگهداری اتصال نرخ بالایی دارد و برای کنترل دسترسی و یکپارچهسازی آنها به دانلود محلی یا کشینگ نیازی ندارد.
بیشتر بخوانید: لیست قیمت دوربین مداربسته

cctv-cta 02178756000
دلایل استفاده از پروتکل RTSP چیست؟
پروتکل RTSP شرایطی را ایجاد میکند تا کاربران بتوانند بهصورت زنده تصاویر و ویدئوهای دوربین مداربسته را مشاهده کنند. علاوهبرآن، از طریق پروتکل RTSP، دستگاههای کلاینت میتوانند پخش زنده را متوقف کرده و یا دستور شروع و مکث برای پخش ویدئوها صادر کنند. لازم به توضیح است که میزان تأخیر در پخش زنده باوجود RTPS بسیار کمتر از سایر پروتکلهای مشابه خواهد بود. علاوه بر موارد ذکر شده، پروتکل RTSP برای پخش جریانهای رسانهای بهصورت همزمان از یک منبع به مقصد نیز به کار میرود. تمامی این موارد از دلایل استفاده پروتکل RTSP در دوربین مداربسته محسوب میشوند و اهمیت آن را نشان میدهند.
نحوه عملکرد پروتکل RTSP در دوربین تحت شبکه
برایآنکه پروتکل RTSP فعال شود باید در ابتدا دستگاه گیرنده مثل NVR به دوربین متصل شود. پس از آن دوربین باید بررسی کند که از پروتکل RTSP پشتیبانی میکند یا خیر. چنانچه دوربین مورد نظر از RTSP پشتیبانی کند، درخواست را قبول مینماید و برای ارسال استریم ویدئویی آماده می شود. بعد از برقراری ارتباط میان دستگاه گیرنده و دوربین باید PLAY دوربین را فعال کنید تا پخش ویدئو آغاز شود. در چنین شرایطی باید به ارسال ویدئو در زمان واقعی بپردازد.
زمانی که دوربین شروع به ارسال ویدئو بهصورت فریمهای فشرده شده میکند، دادهها از طریق پروتکل RTP ارسال میشوند. بعد از آن دوربین دادههای ویدئویی را از طریق RTP به گیرنده ارسال میکند. زمانی که اطلاعات در حال استریم شدن هستند، گیرنده اطلاعاتی در مورد استریم و تأخیر برای دوربین ارسال میکند. چنانچه دستگاه گیرنده دیگر نیازی به مشاهده تصاویر نداشته باشد، دستور PAUSE را برای دوربین صادر میکند. در نهایت دستگاه گیرنده بعد از دریافت بستههای RTP آنها را بهصورت ویدئوی زنده نمایش میدهد.
بیشتر بخوانید: هوش مصنوعی در دوربین مداربسته | کاربرد AI در دوربین مداربسته
مزایای rtsp برای دوربینهای مداربسته
- قابلیت پخش زنده ویدئو با تأخیر کم
- مناسب بودن برای نظارتهای فوری در مناطق و بخشهای حساس
- امکان کنترل کامل بر روی پخش ویدئوها از راه دور و دسترسی به قابلیتهای توقف، شروع و مکث
- امکان استفاده از پروتکل RTSP در دستگاههای مختلف و غیرمتمرکز بودن پروتکل RTSP
- پشتیبانی از کیفیتهای ویدئویی مختلف مانند MJPEG، H.265 و H.264
- امکان ارسال ویدئوهای دوربین مداربسته به شبکههای مختلف
- پشتیبانی از قابلیت پخش چندگانه و پخش همزمان ویدئو روی چند دستگاه
- بهرهمند بودن از قابلیت مقیاسپذیری
- افزایش امنیت و پشتیبانی از سیستمهای رمزگذاری و امنیتی مختلف
- پشتیبانی از ضبط ویدئو و هماهنگ بودن با دستگاههای NVR و DVR
معایب پروتکل RTSP برای دوربین مداربسته
- از پخش در دستگاههای اندروید IOS پشتیبانی نمیکند
- برای بسیاری از پخشکنندگان شناخته شده نیست
- امکان بروز مشکل در انتقال دادهها از طریق فایروالها و دستگاههای NAT
- برخوردار بودن از کیفیت تصویری متغیر
- عدم پشتیبانیشدن از RTSP در برخی از مرورگرها
- وجود مقیاسپذیری محدود برای سیستمهایی که تعداد زیادی دوربین با پخش همزمان دارند
تفاوت پروتکلهای RTMP و RTSP چیست؟
RTMP مخفف Real-Time Messaging Protocol است و RTSP مخفف Real-Time Streaming Protocol. باوجودآنکه هر دو پروتکل برای پخش ویدئو یا داده در شبکههای اینترنتی استفاده میشوند؛ اما تفاوتهایی میان آنها است که این دو پروتکل را از هم مجزا کرده است. RTMP برای پخش ویدئو و داده بهصورت زنده طراحی شده است و در سرویسهای پخش زنده مانند یوتیوب کاربرد زیادی دارد. درحالیکه RTSP برای کنترل ویدئو در زمان واقعی به کار برده میشود و در سیستمهای نظارت تصویری مختلف مانند دوربین مداربسته به کار میرود. RTMP برای ارسال دادهها از یک TCP استفاده میکند؛ اما RTSP بهجای انتقال دادهها، دستورات شروع، توقف و جابهجایی را صادر مینماید. RTMP از تأخیر کمتری نسبت به RTSP برخوردار است و در سیستمهای پخش زنده استفاده میشود. اما RTSP اغلب در سیستمهای نظارتی به کار میرود. لازم به توضیح است که مقیاسپذیری RTMP در مقایسه با RTSP بیشتر و بهتر است.
بیشتر بخوانید: مرجع دوربین اکسیس ایران

تفاوت پروتکلهای RTMP و RTSP چیست؟
سؤالات متداول درباره rtsp (Real-Time Streaming Protocol)
مهمترین پروتکلها در دوربین مداربسته تحت شبکه IP چه هستند؟
علاوه بر پروتکل RTSP، پروتکلهای دیگری نیز در دوربین مداربسته IP به کار میروند که این موارد از قبیل زیر هستند:
- پروتکل ONVIF که برای ارتباط بین دستگاههای مختلف نظارتی تحت شبکه طراحی شده است
- پروتکل FTP برای انتقال فایلها از دوربینهای تحت شبکه به سرورها یا ذخیرهسازهای دیگر استفاده میشود
- پروتکل HTTP و HTTPS که برای دسترسی به تصاویر و ویدئوهای دوربین از طریق مرورگرهای وب استفاده میشوند
- پروتکل SMB برای انتقال فایلها بین دوربین و سرور یا دستگاههای دیگر در شبکه استفاده میشود
- پروتکل DHCP برای تخصیص خودکار آدرس IP به دوربینهای تحت شبکه در شبکههای بزرگ استفاده میشود
- پروتکل POE برای دریافت همزمان برق و داده از طریق یک کابل اترنت استفاده میشود
- پروتکل SNMP برای مدیریت و نظارت بر وضعیت شبکه و دستگاههای متصل به آن استفاده میشود
کدام دوربینهای مداربسته از پروتکل RTSP برخوردارند؟
تقریباً اکثر دوربینهای مداربسته از پروتکل RTSP پشتیبانی میکنند؛ اما در میان برندهای مختلف دوربین مداربسته موارد ذکر شده در زیر بهترین دوربینهایی هستند که از این پروتکل برخوردارند:
- دوربین مداربسته هایکویژن HIKEVISION
- دوربین مداربسته داهوا DAHUA
- دوربین مداربسته اکسیس AXIS
لازم به توضیح است که دوربینهای ذکر شده علاوه بر پروتکل RTSP از سایر پروتکلهای ذکر شده نیز برخوردار هستند.
چگونه پروتکل RTSP را برای دوربین مداربسته فعال کنیم؟
برای فعالسازی RTSP در دوربین باید وارد منوی تنظیمات شوید و پروتکل را در منوی تنظیمات فعال کنید. علاوهبرآن، از طریق وبسایت رسمی شرکت هایکویژن، داهوا و یا اکسیس نیز میتوانید پیکربندی RTSP را فعالسازی نمایید.
آیا RTSP برای مشاهده ویدئو در موبایل به کار میرود؟
بله خوشبختانه پروتکل RTSP برای مشاهده ویدئو در موبایل نیز کاربرد دارد و به کمک نرمافزارهایی که از RTSP پشتیبانی میکنند، میتوان تصاویر دوربین را از راه دور بر روی تلفن همراه و به واسطه پروتکل RTSP مشاهده کرد.
چگونه میتوان امنیت ویدئوهای دوربین را با RTSP تأمین کرد؟
برایآنکه امنیت ویدئوها و دادهها حفظ شوند و مورد حملات احتمالی قرار نگیرند، باید از RTSP OVER HTTPS استفاده کرد که به آن RTSP امن نیز میگویند.
جمعبندی
پروتکل RTSP یکی از مهمترین پروتکلها در دوربین مداربسته است که برای پخش ویدئو بهصورت زنده لازم است. علاوهبرآن برای برقراری ارتباط با سایر دستگاههای پخشکننده ویدئو یعنی DVR و NVR باید پروتکل RTSP وجود داشته باشد. از شرکت “مکساسکیوریتی” میتوانید بهترین دوربینهای مداربسته مجهز به پروتکل RTSP را خریداری کنید. شرکت “مکسا” بهترین دوربینهای هایکویژن، داهوا و اکسیس را با بیشترین قابلیتها در اختیار شما قرار میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید از طریق تلفنهای تماس با ما ارتباط برقرار کنید.