برای تجهیزات امنیتی در سراسر جهان، استانداردهای مختلفی در نظر گرفته شده است. در واقع استانداردهای جهانی که به تجهیزات امنیتی اختصاص داده میشوند از اعتبار جهانی برخوردار هستند. دستگاهها و تجهیزاتی که این استانداردهای مهم را داشته باشند از شرایط بهتری نسبت به دیگر دستگاهها برخوردار خواهند بود. استاندارد onvif که مخفف عبارت Open network video interface forum است، از مهمترین استانداردهای تجهیزات امنیتی است. بهعبارتدیگر میتوان گفت که استاندارد onvif و شرایطی که برای دستگاههای امنیتی توسط آن به وجود میآید، موجب ایجاد تحول عظیمی در این زمینه شده است. ازاینجهت میخواهیم به بررسی استاندارد onvif و کاربردهای آن در خصوص تجهیزات امنیتی بپردازیم.
معرفی استاندارد ONVIF
استاندارد onvif در زبان فارسی به معنای ” انجمن رابط ویدئویی تحت شبکه باز ” است. onvif یک استاندارد بینالمللی است که برای تجهیزات امنیتی تحت شبکه مانند: دوربین مداربسته ip صادر میشود. علاوهبرآن دستگاههای ضبط nvr و نرمافزارهای مدیریت ویدئو نیز معمولاً از این استاندارد برخوردار هستند. استاندارد بینالمللی onvif موجب میشود که هماهنگی میان دستگاههای مختلف با برندهای گوناگون ایجاد شود؛ این در حالی است که تا قبل از روی کار آمدن استاندارد onvif، تولیدکنندگان هر برند باید از پروتکلهای اختصاصی خود استفاده میکردند. بهعبارتدیگر تا قبل از روی کار آمدن استاندارد onvif و شرایط مناسب آن، کمپانیهای تولیدکننده تجهیزات امنیتی نمیتوانند از دستگاههایی که برند دیگری دارند برای سیستمهای نظارتی خود استفاده نمایند. در حال حاضر با استفاده از onvif تولیدکنندگان تجهیزات امنیتی مختلف مانند: دوربین مداربسته میتوانند از دستگاههایی با برندهای دیگر استفاده کنند و میان سیستم امنیتی و این تجهیزات ارتباط برقرار نمایند.

cctv-cta 02178756000
مزایای استاندارد onvif
- امکان استفاده از سختافزارهای مختلف با برندهای متنوع
- استانداردسازی ارتباطات میان تجهیزات دوربین مداربسته تحت شبکه ip
- افزایش سهولت در خصوص تعمیر و نگهداری یا توسعه سیستمهای نظارتی
- امکان استفاده همه تولیدکنندگان تجهیزات امنیتی از استاندارد ONVIF
- افزایش امنیت نرمافزارهای مدیریت دوربین مداربسته
معایب استاندارد آنویف onvif
- عدم سازگاری برخی از دوربینهای مداربسته و دستگاههای مرتبط به آنها با استاندارد ONVIF
- امکان تأثیرگذاری استاندارد ONVIF بر روی کاهش کیفیت تصویری
- بروز مشکلات مربوط به پشتیبانی برای برخی از تولیدکنندگان دوربین مداربسته
- افزایش هزینه تولید برای تولیدکنندگان دوربین مداربسته
- امکان بروز نوسانات تولیدی برای تولیدکنندگان دوربین مداربسته
بیشتر بخوانید: VMS یا NVR؟ | تفاوت VMS و NVR

معایب استاندارد onvif
نحوه عملکرد استاندارد onvif در دوربینهای مداربسته چگونه است؟
استاندارد ONVIF از طریق پروتکلهای شبکه مختلف از جمله: IP، HTTP، RTSP و SOAP کار میکند. زمانی که یک دوربین مداربسته به شبکه متصل میشود، در ابتدا به کمک DHCP و یا از طریق تنظیمات دستی، یک آدرس IP مخصوص به آن تعلق مییابد. در ادامه، دوربین مداربسته برای ارتباط با دستگاههای دیگری که در شبکه موجود هستند، به واسطه پروتکل ONVIF اطلاعات خود را به شبکه ارسال مینماید.
در ادامه این روند، نرمافزارهایی که مربوط به مدیریت دوربین مداربسته هستند به کمک پروتکل ONVIF اطلاعات را از دوربین دریافت میکنند. لازم به توضیح است که این اطلاعات دربرگیرنده کنترل PTZ هستند. اطلاعات مربوط به کنترل PTZ نیز عبارتاند از: تیلت، چرخش، زوم دوربین، وضعیت دوربین و تغییر تنظیمات دوربین. علاوه بر موارد ذکر شده، از طریق پروتکل ONVIF میتوان اطلاعات سایر ضبطکنندهها را نیز دریافت و یا مدیریت نمود.
بررسی عملکرد استاندارد ONVIF در DVR
DVR مخفف عبارت DIGITAL VIDEO RECORDER است که همچون دستگاه NVR در خصوص ضبط و نگهداری تصاویر ویدئویی مورداستفاده قرار میگیرد. در DVR بهجای استفاده از شبکه، کابلهای کواکسیال مخصوص به کار برده میشود. ONVIF با NVR و تجهیزات دوربین مداربسته سازگاری خوبی دارد؛ اما متأسفانه از سازگاری کامل و کافی با دستگاههای DVR برخوردار نیست؛ زیرا در DVRها از کابل شبکه استفاده میشود. اما از سوی دیگر لازم به ذکر است که برخی از انواع DVRهای جدید به تکنولوژی شبکه IP و ONVIF مجهز شدهاند و از ONVIF پشتیبانی میکنند. از این نوع DVRها میتوان برای ارسال ویدئو به NVR و یا مشاهده تصاویر DVR از راه دور استفاده کرد.
استاندارد onvif در nvr چگونه کار میکند؟
NVR مخفف عبارت NETWORK VIDEO RECORDER است که در خصوص ضبط و نگهداری ویدئو و تصاویر در دوربین مداربسته استفاده میشود. بهمنظور ضبط و نگهداری تصاویر و یا ویدئوهای دوربین مداربسته از طریق شبکه اقدام میشود. با استفاده از این دستگاهها، کاربران میتوانند تصاویر دوربین مداربسته را بهراحتی بازیابی و مشاهده کنند. خوشبختانه استاندارد جهانی ONVIF از سازگاری کافی با دستگاههای NVR برخوردار است و بسیاری از شرکتهای تولیدکننده دوربین مداربسته یا دستگاه NVR از این استاندارد پشتیبانی میکنند.
روش راهاندازی استاندارد onvif چگونه است؟
راهاندازی استاندارد آنویف بر روی دوربین مداربسته یا دستگاه ضبط بر اساس نوع دستگاه یا نرمافزار انجام میشود. اما بهصورت کلی برای راهاندازی ONVIF باید در ابتدا اطمینان حاصل کنید که دستگاه موردنظر شما از ONVIF پشتیبانی میکند. برای کسب اطمینان بیشتر دراینخصوص میتوانید از دفترچه راهنمای دستگاه کمک بگیرید. چنانچه دوربین از DHCP پشتیبانی کند باید آن را به شبکه متصل کنید و IP آن را به دستگاه اختصاص دهید. اما اگر دوربین از DHCP پشتیبانی نکند باید IP آدرس آن را به شکل دستی تنظیم نمایید. در ادامه این مسیر باید از طریق نرمافزار مدیریت دوربین به آن متصل شوید که معمولاً این کار به شکل خودکار توسط نرمافزار مدیریتی انجام میشود. در نهایت نیز زمانی که دوربین توسط ONVIF شناسایی شد باید اطلاعات دوربین را از آن دریافت کنید و تنظیمات را تغییر دهید.

روش راهاندازی استاندارد onvif چگونه است؟
سؤالات متداول درباره استاندارد onvif
تاریخچه استاندارد ONVIF چگونه است؟
استاندارد بینالمللی ONVIF برای اولینبار در سال 2008 توسط 3 شرکت بزرگ پایه گذاری شد. شرکت هایی که در خصوص پایه گذاری این دوربین دخیل بودند، عبارتند از: کمپانی بزرگ سونی، شرکت اکسیس و بوش. این شرکت ها با راه اندازی استاندارد ONVIF به نیازهای بازار جهانی در خصوص وجود یک استاندارد یکپارچه پاسخ دادند. در نتیجه از سال 2008 تا کنون، استانداردی جهانی در رابطه با صنعت نظارت تصویری وجود داشته که نیاز کاربران را فراهم کند. استاندارد جهانی ONVIF از سال 2008 تا کنون تغییرات و رشد زیادی داشته است و در حال حاضر بیشتر از 500 کشور عضو این مجموعه هستند. شرکت هایی که عضو این سازمان می باشند بیش از 20 هزار محصول مطابق با استاندارد ONVIF را تولید کرده اند.
مهمترین رقبای استاندارد ONVIF چه سازمانهایی هستند؟
PSIA یکی از اصلیترین سازمانهایی است که با استاندارد ONVIF در رقابت است. PSIA که مخفف عبارت Physical Security Interoperability Alliance است، مربوط به یک استاندارد در خصوص امنیت فیزیکی است که سازمان آن در سال 2008 تاسیس شده است. علاوه بر PSIA نیز استاندارد HD-SDI از دیگر رقبای ONVIF محسوب می شود. در میان این سازمانها تا کنون هیچ یک از آنها قادر به کسب محبوبیت ONVIF در میان کاربران نشدهاند؛ زیرا ONVIF از پیادهسازی آسانی برخوردار است و دارای رویکرد باز میباشد.
اصلیترین کاربردهای استاندارد انویف در جوامع چیست؟
ONVIF در سیستمهای نظارت شهری از کاربرد بسیار زیادی برخوردار است؛ زیرا این نوع استاندارد میتواند بهخوبی موجب یکپارچهسازی صدها نوع دوربین مداربسته با برندهای مختلف شود. علاوهبرآن با کمک استاندارد ONVIF میتوان در یک پلتفرم به مدیریت متمرکز تمامی دوربینهای مداربسته پرداخت. از دیگر موارد کاربرد این استاندارد نیز باید به مراکز تجاری و ساختمانهای اداری اشاره کنیم. زیرا در ساختمانهای اداری و تجاری میتوان به کمک این استاندارد به مدیریت ساختمان و نظارت تصویری به شکل یکپارچه پرداخت. علاوه بر موارد ذکر شده، در بانکها و مراکز داده نیز به کمک استاندارد ONVIF شرایط امنیتی بسیار خوبی ایجاد میشود. اما این موارد تنها کاربردهای استاندارد ONVIF نیستند؛ زیرا در خصوص مدیریت ترافیک، نظارت عمومی، سیستمهای اضطراری و… نیز میتوان به میزان زیادی از مزایای ONVIF بهره برد.
مهمترین برندهایی که از ONVIF استفاده میکنند چه هستند؟
در میان برندهای تولیدکننده تجهیزات امنیتی، مهمترین برندهایی که از استاندارد ONVIF بهرهمند هستند و از آن پشتیبانی میکنند، باید به مواردی از قبیل زیر اشاره کرد:
لازم به توضیح است که هایک ویژن و داهوا دارای پروتکلهای اختصاصی خود هستند؛ اما بااینوجود از استاندارد ONVIF نیز پشتیبانی میکنند و با آن سازگار هستند. علاوهبرآن باید اشاره کنیم که اغلب شرکتهای فعال در حوزه تجهیزات امنیتی با ONVIF سازگار هستند؛ اما موارد ذکر شده، شرکتهای مهمتر و شناختهشدهتری هستند.
مهمترین نرمافزارهایی که از استاندارد ONVIF پشتیبانی میکنند، چه هستند؟
نرمافزارهای مختلفی بهمنظور مدیریت ویدئویی با ONVIF سازگاری دارند که برخی از مهمترین آنها عبارتاند از:
ارتقاسازی انتقالی در سیستمهای ONVIF چگونه است؟
برای ارتقاسازی سیستمهایی که بر پایه ONVIF هستند باید مراحل مختلفی طی شود. دوربینهای مداربسته آنالوگ به این منظور میتوانند با یک رمزگشای منطبق بر ONVIF ادغام شوند. از سوی دیگر میتوان دوربینهای آنالوگ را با دوربینهای منطبق با ONVIF که از خروجی آنالوگ برخوردار هستند نیز جابهجا نمود و در ادامه یک DVR را با NVR جایگزین نمود. لازم به توضیح است که برای ارتقاسازی انتقالی در ONVIF و با این شرایط، فقط به یک درگاه LAN اضافه نیاز خواهد بود.
بهترین دوربینهای مداربسته که از ONVIF پشتیبانی میکنند چه هستند؟
از بهترین برندهای دوربین مداربسته که دارای سازگاری با ONVIF هستند باید به برندهای هایک ویژن، اکسیس و داهوا اشاره کنیم. درصورتیکه قصد خرید دوربین مداربسته دارید و میخواهید که دوربین از سازگاری با ONVIF برخوردار باشد، این برندها گزینه مناسبی برای شما خواهند بود. لازم به ذکر است که هر 3 برند ذکر شده در ایران نمایندگی فروش دارند و کاربران بهراحتی میتوانند برای خرید آنها اقدام کنند.
دوربین مداربسته با فناوری ONVIF از کجا بخریم؟
اگر قصد خرید دوربین مداربسته با فناوری ONVIF را دارید و میخواهید باکیفیتترین دوربینهای مداربسته را خریداری کنید، امکان بهرهبردن از خدمات شرکت “مکسا” را خواهید داشت. شرکت “مکسا” از بهترین و معتبرترین عرضهکنندگان دوربین مداربسته و تجهیزات امنیتی در کشور است که تمامی برندهای داهوا، هایک ویژن و اکسیس را در مدلهای مختلف به شما عرضه میکند. لازم به توضیح است که شرکت “مکسا” امکان خرید تجهیزات امنیتی در شهرها و استانهای کشور را نیز برای شما فراهم کرده است. بااینوجود از هر شهر یا استانی قادر به ثبت سفارش خرید در مجموعه “مکسا” خواهید بود.
جمعبندی
ONVIF یکی از بهترین و مهمترین استانداردهای تجهیزات امنیتی است که پشتیبانی دوربینهای مداربسته از آن، شرایط بسیار خوبی را برای کاربران محیا میسازد. بهعبارتدیگر باوجود ONVIF شرایط بهتری برای استفاده از دوربین مداربسته یا تجهیزات نظارت تصویری امنیتی فراهم میشود. بااینوجود در زمان خرید دوربین مداربسته یا سایر تجهیزات نظارت امنیتی به پشتیبانی دستگاه از این استاندارد توجه داشته باشید. چنانچه برای خرید دوربین مداربسته یا سایر تجهیزات امنیتی به کسب اطلاعات بیشتر نیازمند هستید، از طریق تلفنهای تماس با ما در مجموعه “مکسا” در ارتباط باشید.