از زمان تولید اولین دوربین های مداربسته تا کنون، سازندگان برای افزایش کیفیت نظارت تصویری و برطرف کردن مشکلاتی مانند عدم وضوح تصویر در تاریکی، تاری تصویر و عدم یکنواختی نور در صفحه از تکنولوژی های مختلف استفاده کرده اند. یکی از این تکنولوژی های بهبود دهنده تصویر، فناوری DNR است که با کاهش نویزهای الکتریکی امکان ثبت تصاویر و ویدیوهای با کیفیت تردر شرایط نوری نامساعد را فراهم می کند. این فناوری با فیلتر نویزها نقاط تاریک و سفید را از تصاویر دوربینهای مداربسته در نور کم حذف می کند. همچنین، ضمن ارائه شفافیت بالاتر و جزییات بیشتر با کاهش حجم تصویر بهطورغیرمستقیم باعث کاهش مصرف فضای ذخیرهسازی هارد دیسک ها می شود. برای آشنایی بیشتر با تکنولوژی DNR، انواع آن و کاربردهای این فناوری در دوربین مداربسته جبا ما همراه باشید.
معرفی قابلیت DNR در دوربین مداربسته (Digital Noise Reduction)
یکی از عوامل مهمی که باعث افت کیفیت و از دست رفتن جزییات در تصاویر ضبط شده توسط دوربین های مداربسته می شود، وجود نویز است. نویزها بخصوص در محیط های کم نور می توانند با ایجاد نقطه های نوری یا سایه های تاریک از کیفیت تصاویر بکاهند. برای مقابله با تاثیرات مخرب نویز بر کیفیت تصویر، از تکنولوژی های مختلفی استفاده می شود که یکی از کارآمدترین آن ها تکنولوژی DNR است. قابلیت DNR یا Digital Noise Reduction، یک تکنولوژی بهبود دهنده تصویر است که با فیلتر نویز الکترونیکی باعث افزایش کیفیت تصویر در تاریکی می شود. این تکنولوژی با کاهش نویزها علاوه بر بهبود کیفیت تصویر و نمایش بهتر جزییات و حرکات موجود در ویدئوها، باعث افزایش زمان ضبط ویدیو و در واقع صرفه جویی در فضای ذخیره سازی هم می شود.
بیشتر بخوانید: خرید انواع دوربین مدار بسته نظارتی امنیتی

cctv-cta 02178756000
انواع نویز در دوربین های مداربسته
برای پاسخ به سوال dnr چیست؟ در ابتدا باید با انواع نویز در دوربین مداربسته آشنا شویم. نویزهای نقاط تاریک و روشنی هستند که معمولا هنگام تصویربرداری در فضای باز و یا شرایط نوری نامساعد باعث دانه دار شدن تصاویر و افت کیفیت چشمگیر آن ها می شوند. از نظر فنی نویزها نقاطی هستند که به علت تداخل یا قطع ارتباط در سیگنال ایجاد می شوند و می توانند به شکل نویز سفید، نویز تصادفی یا نویز منسجم به نمایش درآیند. بطور کلی انواع نویز دوربین مداربسته معمولا به دو دسته زیر تقسیم می شوند.
نویز الکترونیکی در دوربین مداربسته
نویزهای الکترونیکی یا دیجیتالی معمولا در اثر تداخلات الکترونیکی بوجود آمده و به صورت نقاط کوچک سفید و رنگی روی تصاویر به نمایش در می آیند. نویزهای الکترونیکی معمولا به دلیل کمبود نور یا مشکل دریافت نور توسط سنسورها ایجاد می شوند و بخش زیادی از آن ها به کمک پردازش دو بعدی یا سه بعدی در دوربین های مجهز به قابلیت DNR از بین می روند.
نویزهای الکترومغناطیسی در دوربین مداربسته
این نویزها عمدتا به علت تداخل با امواج الکترومغناطیسی یا افت سیگنال به دلیل وجود برق فشار قوی، دستگاه جوش و… ایجاد می شوند. نویزهای الکترومغناطیسی به صورت خط های افقی و عمودی و یا حرکات موج مانند بر روی تصویر مشاهده شده و موجب اختلال در صدا و تصویر می شوند.

انواع نویز در دوربین های مداربسته
کاربرد قابلیت DNR دوربین های مداربسته
همانطور که خواندید DNR یک تکنولوژی بهبود دهنده تصویر است که با مکانیزمی موجب فیلتر ها نویزهای و افزایش وضوح و شفافیت تصاویر و ویدیوهای ضبط شده توسط دوربین مداربسته می شود. بنابراین، کاربردهای قابلیت DNR دوربین های مداربسته عبارتند از :
- فیلتر نویزهای الکترونیکی ناشی از تداخل امواج به علت وجود منابع برق فشار قوی و… در محیط
- ثبت تصاویر و ویدیوهای واضح با رنگ های واقعی و شفافیت بیشتر
- امکان تشخیص حرکت و تشخیص چهره در ویدیو ها و تصاویر ضبط شده
- کاهش جریان ویدئو جهت کاهش نیاز به فضای ذخیره سازی و صرفه جویی در فضای هارددیسک ها
- حذف آلارم های اضافی ناشی از افزایش جریان ویدیو
- امکان حذف سایه های موجود در تصویر و ثبت بهتر جزییات در فضاهای کم نور یا تاریک
مزایای DNR در دوربین مداربسته
تکنولوژی DNR به عنوان یک فناوری کاهنده نویز الکترونیکی مزایای زیادی دارد، این تکنولوژی به ویژه در محیط های کم نور امکان ثبت تصاویر با وضوح و کیفیت بالا را فراهم می آورد. برخی از مزایای DNR در دوربین مداربسته شامل موارد زیر هستند.
- افزایش قابل توجه کیفیت تصویر: یکی از مهمترین مزیت های این تکنولوژی امکان ثبت تصاویر واقعی تر، با وضوح و شفافیت بالا و بدون نقاط نوری اضافه در شرایط نوری نامساعد است.
- صرفه جویی در فضاهای ذخیره سازی: از آنجایی که نویزها علاوه بر اختلال در کیفیت تصاویر، حجم آن ها را هم افزایش می دهند، دی ان آر با حذف نویزهای تصویر می تواند از اشغال بیشتر فضای هارد دیسک ها جلوگیری کند.
- کاهش صدور هشدارهای کاذب : وجود نویز با افزایش جریان ویدئو، احتمال صدور هشدارهای کاذب را افزایش میدهد. تکنولوژی DNR با حذف نویزهای اضافی و کاهش جریان ویدئو می تواند باعث جلوگیری از صدور آلارم های اشتباه شود.
- امکان تشخیص حرکت و تشخیص چهره: فناوری 3DNR با حذف نویزها و پردازش سه بعدی تصاویر بصورت تکی و همزمان باعث حذف نقاط نوری و سایه های سیاه از تصویر شده و شرایط ثبت حرکت و تشخیص چهره را بهبود می بخشد.
بیشتر بخوانید: خرید انواع دستگاه Storage

مزایای DNR در دوربین مداربسته
انواع dnr در دوربین های مداربسته کدامند؟
بطور کلی دو نوع تکنولوژی DNR وجود دارد که هر دو با مکانیزم پردازش دو بعدی یا سه بعدی تصاویر باعث کاهش نویز و بهبود کیفیت تصاویر می شوند. انواع DNR عبارتند از :
dnr دو بعدی یا 2D-DNR
همانطور که نام 2D-DNR مشخص است؛ این تکنولوژی با فیلتر دو بعدی نویزها در دو مرحله موجب کاهش نویز دیجیتال و افزایش کیفیت تصویر می شود. این تکنولوژی با مقایسه فریم به فریم تصاویر نویزها را شناسایی و فیلتر می کند . از ویژگی DNR دو بعدی یا 2D-DNR معمولا برای کاهش نویز اجسام ثابتی که در دید دوربین مداربسته هستند در محیط های کم نور استفاده می شود. این فناوری با وجود کارایی بالا برای حذف نویزهای نقطه ای در رزولوشن های بالاتر و هنگام وجود حرکت در ویدئو عملکرد ضعیفی دارد.
dnr سه بعدی یا 3D-DNR
در پاسخ به سوال 3D-DNR چیست؟ می توان گفت نمونه پیشرفته تر تکنولوژی DNR است که با حذف نویز ها در سه مرحله موجب افزایش کیفیت تصاویر دوربین مدار بسته می شود. در تکنولوژی 3D-DNR علاوه بر حذف نویز به صورت فریم به فریم، هر پیکسل از تصویر در کنار پیکسل های دیگر آنالیز شده و نویزهای آن فیلتر می شوند. پس از پردازش دو بعدی، زمانی که پیکسل ها با سایر فریم ها ترکیب می شوند، یکبار دیگر بطور همزمان پردازش می شوند. به این ترتیب، با پردازش سه بعدی تصاویر نویزهای تصاویر متحرک و دارای رزولوشن بالا هم به خوبی از بین می روند و تصاویر با شفافیت و وضوح بالاتر ثبت می شوند.
تفاوت قابلیت DNR و 3D DNR دوربین مداربسته
همانطور که اشاره شد، تکنولوژی 3DNR نسبت به DNR یک تکنولوژی جدیدتر و پیشرفته تر به حساب می آید، برخی از تفاوت مهم 3D DNR و DNR عبارتند از :
- تصاویر تولید شده به کمک 3DNR از وضوح و کیفیت بالاتری برخوردارند و جزییات را با دقت بالاتری نمایش میدهند.
- تکنولوژی 3DNR برخلاف DNR می تواند با پردازش سه بعدی عمل موشن دیتکت (تشخیص حرکت) و تشخیص چهره را بخصوص در محیطی که نور کم است، انجام دهد.
- حجم تصاویر به دلیل کاهش نویز در فناوری 3DNR کمتر از DNR است که موجب صرفه جویی بیشتر در فضای ذخیره سازی هارد دیسک می شود.
کدام دوربین های مداربسته دارای قابلیت DNR هستند؟
از آنجایی که وجود ویژگی DNR می تواند نقش چشمگیری در افزایش کیفیت تصاویر به خصوص در محیط های کم نور داشته باشد، در بسیاری از دوربین های مداربسته از این تکنولوژی استفاده می شود. امروزه طیف متنوعی از انواع دوربین مدار بسته برندهای معتبر مانند دوربین مداربسته هایک ویژن، داهوا، دوربین اکسیس و… مجهز به تکنولوژی dnr هستند. لیست برخی از محبوب ترین انواع دوربین های مداربسته مجهز به DNR هایک ویژن، اکسیس و سایر برندها را می توانید از وب سایت مکسا مشاهده کنید.

کدام دوربین های مداربسته دارای قابلیت DNR هستند؟
سوالات متداول درباره ویژگی DNR دوربین
در این بخش به چند سوال متداول در مورد تکنولوژی DNR پاسخ میدهیم.
آیا همه دوربین های مداربسته دارای تکنولوژی DNR هستند؟
خیر، این تکنولوژی در اکثر دوربین های مداربسته وجود دارد ولی ورژن پیشرفته آن یعنی 3D DNR تنها در برخی از دوربین های مداربسته دیده می شود.
برتری تکنولوژی 3D DNR نسبت به 2D DNR چیست؟
این تکنولوژی ضمن افزایش بیشتر کیفیت تصویر امکان ثبت حرکات و تشخیص چهره را فراهم می کند.
کاربرد دوربین های مداربسته مجهز به DNR چیست؟
این دوربین ها برای ثبت تصاویر با کیفیت در شرایط کم نور و هنگام وجود تداخلات محیطی کاربرد بیشتری دارند.
جمع بندی
در این نوشتار اطلاعاتی پیرامون تکنولوژی DNR در دوربین مداربسته ارائه شد، این تکنولوژی با حذف نویزهای دیجیتالی باعث بهبود کیفیت تصویر و صرفه جویی در فضای ذخیره سازی هارد دیسک ها در دوربین مداربسته می شود. در حال حاضر دو نوع تکنولوژی dnr تحت عنوان 3D DNR و 2DNR معرفی شده است که ورژن 3D DNR با پردازش سه بعدی تصاویر به صورت فریم به فریم و مقایسه پیکسل های مختلف در کنار هم، با کارایی بالاتر نویزها را فیلتر کرده و امکان تشخیص حرکت و تشخیص چهره را فراهم می آورد. شرکت مهندسی مکسا یا مکساسکیوریتی به عنوان یکی از تامین کنندگان انواع تجهیزات نظارتی و نمایندگی فعال انواع دوربین مداربسته، طیف متنوعی از دوربین های برندهای مختلف با قابلیت DNR را عرضه می کند.